346 65 14
                                    

BİPOLAR BOZUKLUK HAKKINDA İNANMAMANIZ GEREKEN 4 EFSANE

Efsane 1: Bipolar bozukluk ciddi bir akıl hastalığıdır

Bipolar bozukluğu olanların kontrolden çıkma ve psikotik olmadığına inanılıyor. Ancak son birkaç yılda, daha hafif bipolar bozukluk formlarının çok daha yaygın olduğunu görülüyor. İki ana bipolar hastalık tipi var: Bipolar I ve Bipolar II’dir. Bipolar I’de mani ve depresyon dönemleri oldukça şiddetli olabilir. Bipolar II’de, depresyon şiddetli olabilir, ama hayati fonksiyonu gerçekten etkilemiyor ve hatta insanları daha üretken kılabiliyor.

Çok daha büyük bir insan grubunda, çok hafif veya çok az sayıda mani semptomu kısa süreler boyunca ortaya çıkar. Bu, tanı koymak için yeterli değil. Bu bireylerin bazıları günlük hayatlarında ve iş yaşamlarında oldukça başarılıdır.

Bipolar bozukluğu olan çoğu kişi toplulukta yaşıyor ve bir psikiyatri hastanesine kabul edilmeyebilir.


Efsane 2: Ruh hali her zaman bipolar bozukluk anlamına gelir

Kişinin ruh hali; hava durumu, adet döngüsü, steroidler gibi yaygın ilaçlar ve madde kullanımı gibi birçok farklı nedenden dolayı etkilenebiliyor

Ruh hali etkilenmesi, hormon bozuklukları, otoimmün hastalıklar ve nörolojik problemler gibi tıbbi hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Ve ruh hali değişimleri, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve bazı kişilik bozuklukları gibi diğer beyin hastalıklarında kendini gösterebilir.

Peki, bipolar bozukluğu ayıran nedir? Hastalık her zamanki gibi bir değişikliği temsil ediyor. Ayrıca, depresyon bi kerede birkaç hafta sürer ve mani ise bir kerede birkaç gün sürer.


Efsane 3: Depresyon ve mani döngüseldir

İnsanlar genellikle bipolar bozuklukta mani dönemlerinin depresyon dönemleriyle düzenli olarak değiştiğini varsayarlar. Oysa bipolar bozuklukta, ruh hali daha sık rastlanan semptom kombinasyonları ile kaotiktir ve döngüsel değildir.

Bu, hafif bipolar bozukluk vakalarında bile kişinin aile, arkadaşlar ve iş arkadaşlarıyla ilişkilerini sık sık çözen karmaşaya yol açar. Bu yüzden tedavi çok önemlidir.

Efsane 4: Bipolar bozukluğun tedavisi zordur

Bipolar bozuklu için çok etkili tedaviler var. Hastalar genellikle, bazen antidepresanlar ve / veya mani ilaçları ile birlikte, duygudurum dengeleyici ilaçlara iyi yanıt verir.

Psikoterapi her zaman tavsiye edilir. ve şunları yaparak birçok fayda sunabilir:

-Hastalık hakkında fikir vermek: Bipolar bozukluğu olan insanlar depresyona girdiğinde, acı çektiklerini biliyorlar. Ama manik olduklarında ve kendilerini çok, çok iyi hissettiklerinde, bir sorun görmüyorlar.

-Stres yönetimi stratejilerinin öğretilmesi: Bipolar bozuklukta mani ve depresyonu tetikleyebilen stresi yönetmeyi öğrenmek çok önemlidir.

-Problem çözmede yardımcı olmak: Bipolar bozukluğu olan insanlar, aile problemleriyle ve işle ilgili zorluklarla nasıl daha iyi başa çıkacaklarını öğrenebilir.

-İnsanları öz bakım konusunda eğitmek: Bipolar bozukluğunuz olduğunda düzenli günlük rutinleri sürdürmek çok önemlidir. Fakat birçok insan doğru zamanlarda uyumuyor veya yemek yemiyor, bu da daha fazla ruh hali sorununa neden oluyor ve kısır bir döngü yaratıyor.

Peki, nereden yardım alınmalı?

Sizin veya sevdiğiniz birinin bipolar bozukluk olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir psikiyatristten tam bir değerlendirme alın. Çok sık bipolar bozukluk teşhisi konulmaz veya başka bir sorunla karıştırılır. İyi bir tanısal değerlendirme almak önemlidir. O zaman, bazı çok etkili tedavilerin, diğerleri gibi normal bir yaşam sürmenize yardımcı olabileceğini bilin.

Bipolar BozuklukWhere stories live. Discover now