I. szám folytatás

656 54 23
                                    

EGY CSEPP AMBRÓZIA

Egy láthatatlan betegség, az endometriózis

Rengeteg lány és nő szenved minden hónapban a hírhedt Mikulástól, de vajon hányan tudják, hogy valójában mi a fájdalom normál határa? A havi első napjaiban alig tudsz kikelni az ágyból? Úgy érzed majd szétszakad az alhasad? Esetleg rosszullét is kíséri az ilyen alkalmakat? Ha igen, talán jó lenne ellátogatni egy orvoshoz.
A fájdalmas ciklusnak több oka is lehet - éppen ezért lényeges orvoshoz fordulni -, de most egy olyan betegségről szeretnék mesélni, amit talán nem sokan ismertek. Ez pedig az endometriózis.
Az endometriózis gyakran előforduló krónikus betegség, amikor a méh nyálkahártyájának szövettípusa, vagyis az endometrium, a méhen kívül máshol is megtalálható. Ez minden cikluskor leválik, de mivel kiürülni nem tud, csomókban telepszik a belső szervekre a medenceűrben. Kialakulhatnak ciszták, rosszabb esetben hegszövetek és összenövések is.
Több kiváltó oka van, de pontosan nem tudják meghatározni miért alakulhat ki ez a betegség. Diagnosztizálni sem egyszerű, sokszor laparoszkópia módszerével lehet pontosan megállapítani, hogy jelen van e az endometriózis, vagy sem.
Azok a bizonyos napok szinte mindenkinek kellemetlenek. Van, aki egy kicsit lefekszik miatta, de van, aki a fájdalom miatt fel sem áll, mert nem tud. Emellé társul a fájdalmas közösülés (idősebb lányoknál, nőknél), vagy kellemetlen érzések az illemhelyen. Akár láz, hányás, vagy hasmenés is kísérheti. Tehát annyira kikészít, hogy napokig kell kipihend magad.
Az endometriózis kezelésére műtéti, vagy gyógyszeres terápia, gyakran ezek kombinációja áll rendelkezésre - ez utóbbi a legbiztosabb, ám semmi sem gátolja a betegség újra kialakulását.
De miért is fontos időben orvoshoz fordulni?
Egyrészt, mert borzasztóan fáj.
Másrészt, ha nem egy szörny esz meg, s szeretnél a jövőben gyereket, akkor bizony fontos időben elkezdeni a kezelést, mert az endo akár meddőséget is okozhat - a fájdalom melett ez az egyik leggyakoribb következménye.
Az endometriózis félvéreknél is ugyanúgy jelentkezhet, csak a rövid élettartam miatt sokan nem is jönnek rá, hogy valójában mi is folyik le a testükben.
Két éve egy projektbe kezdtem bele, kutakodtam, prezentációkat mutattam be és kérdőíveket osztottam ki különböző iskolákban, felmértem hányan ismerik ezt az amúgy nagyon elterjedt betegséget. Az eredmény meglepő, egyben szomorú volt, mivel a megkérdezett lányok és nők 66%-a sosem hallott róla. Persze, ez nem tűnik annyira ijesztőnek. De tekintve, hogy a világon élő nők kb. 10%-a ebben a betegségben szenved - tehát átlagosan minden 10.  nő/lány - ,feltevődik a kérdés, hogy miért? Miért nem beszélünk róla? Miért tabu?
Lányok, ne féljetek. Nem tabu. Nem tilthatja meg senki, hogy beszéljetek és elmondjátok, ha baj van. Ne riadjatok vissza. Olvassatok, kérdezzetek, fedezzétek fel a világot és önmagatokat.
Nyilván, a férfiak körében nem kell ez téma legyen, de nagy részük egyszer apa lesz, akinek talán kislánya születik. Tehát ez mindenkit érint. Fontos tudni, hogy a betegségnek igen nagy az öröklődési kockázata. 50%, ami elsőre nem tűnik soknak, de nagyon kevés olyan betegség van, ami ehhez hasonló öröklődédi kockázattal jár. Ráadásul nem csak akkor örökölheted, ha az édesanyád beteg, elég, ha a betegség a családodban is jelentkezett valakinél.  
Cél még mindig: minél több emberhez eljuttatni a hírt, hogy igen, létezik ilyen, veszélyes és foglalkozni kell vele. De ennél még fontosabb, hogy ne féljetek. Erősek vagytok.

Will Solace

BUNGALÓ

Senki sem átlagos, mindenki csak önmaga

novella

Ismerős sztori? Átlagos fiú/lány, átlagos család, átlagos suli, átlagos barátok, normális élet? Ismerős? Te is ilyen vagy? Azt hiszem, jól ki fogunk jönni.

DAM magazin Donde viven las historias. Descúbrelo ahora