IV. szám folytatás

198 28 1
                                    


EGY CSEPP AMBRÓZIA

Anthesteria

  Ez az ókori görög ünnep, amelyről valószínűleg nem sokat hallottál, három napos fesztivál volt Dionüszosz, a bor istenének tiszteletére. Mindenki részt vett benne, beleértve a nőket, a gyermekeket, az alkalmazott szolgákat és a házi rabszolgákat. A borfogyasztással két igen eltérő dolgot ünnepeltek, mégpedig a tavaszt és a halált.
  A görögök úgy hitték, hogy akkor a halottak szellemei az utcán járnak, így a fesztiválon belül kifejezték a tiszteletüket irántuk.
  Az ünnep kapta a nevét a görög Anthesterion hónapról (február végétől március elejéig), vagy fordítva, nem tudni, viszont valószínűleg mindkettő a görög virág (anthos) szóból ered - utalva a szőlő tavaszi első virágzására.
  De miből is áll ez az ősi fesztivál?

1. nap:
Pithoigia „Palack nyitó nap"

  A fesztivál első napján borosüvegeket nyitottak, megkezdődött az ivás és a lakoma, boráldozatokat kínáltak Dionüszosznak.
  De eredetileg az edények valószínűleg temetkezési urnák voltak, amelyekből a szellemek kirepültek, amikor a fedeleket levették.

2. nap: Choes
"Boroskancsó nap"

  A második napon a fesztivál valóban beindult - az ivókupákat boroskancsókra cserélték

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

  A második napon a fesztivál valóban beindult - az ivókupákat boroskancsókra cserélték. Az ünneplők magukkal vitték saját, előre összekevert borral töltött boroskorsójukat (chous).
Egy normál chous körülbelül 3-4 liter, az ivóversenyekhez szokásos mennyiségű bort tartalmazott. (Nyugalom, a bort vízzel hígították.)
  Hivatalos ivóversenyt rendeztek. Az első ember (bizony, ezen a fesztiválon még a szolgák is) aki kiürítette a kancsóját, győztessé koronázták és egy bortömlőt kapott jutalomként.
  A fesztivál alatt az állam titkos ceremóniát tartott, amelyen a baziliszta, vagy a bazilinna, a király, vagy a bazileus felesége ünnepélyes házasságban vett részt Dionüszosz boristennel. A rituálét a Lenaeumi Dionüszosz szentélyében hajtották végre, amely csak ezen a napon volt nyitva.
  Valójában a gyermekek ábrázolása meglehetősen gyakori az Anthesteria boroskancsókon, mivel a fesztivál fontos mérföldkő volt a fiatal fiúk számára. A fesztivál ideje alatt a hároméves fiúk saját kis boroskancsókat kaptak és hivatalosan befogadták őket apjuk rokoni köreibe; a közösség részévé váltak.

 A fesztivál ideje alatt a hároméves fiúk saját kis boroskancsókat kaptak és hivatalosan befogadták őket apjuk rokoni köreibe; a közösség részévé váltak

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
DAM magazin Where stories live. Discover now