En basit anlatımıyla: Çakralar

449 16 7
                                    

 Çakralar,  insan vücudunun belirli bölgelerinde bulunmakta ve beden-ruh-zihin arasındaki dengeyi sağlamaktadırlar. Çakralar gökkuşağının yedi rengiyle ilişkilendirilmektedir. Duyguların değişimine göre yoğunluğu, parlaklığı ve bulanıklığı farklılaşır. 

  Çakraları önemli kılan şey onların farkında olma becerisi ve bu becerinin hayatında yarattığı etkidir. Peki, bunlar ile yoganın ne ilişkisi var? Yoga yapmak fiziksel bağlamda sana esneklik ve güç kazandırırken aynı zamanda kendinin farkına varmayı ve zihnini dinlendirip güne bir sıfır ileriden başlamanı sağlar. Yarın sabaha on dakikalık bir yoga egzersiziyle başlamayacaksan bahsettiğim duygulardan asla haberdar olamayacaksın, bu yüzden yoganın etkilerinden bahsetmeyi burada noktalıyorum. 

 Yeni başlayanlar için yoga egzersizi tavsiyem: 

 1. Kök Çakra / Muladhara:

 Rengi kırmızıdır.

 İçgüdüler, güvenlik, hayatta kalma ve temel insani ihtiyaçlarla ilgilidir. Omurganın en alt noktasında bulunur. Fiziksel olarak cinsellik, zihinsel olarak sabitlilik, duygusal olarak duyarlılık ve ruhsal olarak güven duygusunu yönetmektedir. 

Destekleyiciler: tarçın, zencefil ve sakız...

2. Sakral Çakra / Svadhishthana:

Rengi turuncudur.

İlişki, şiddet, bağımlılık, temel duygusal ihtiyaçlar ve zevkler ile ilgilidir. Kuyruk sokumu ve üreme organları yakınında bulunur. Fiziksel olarak üreme, zihinsel olarak yaratıcılık, duygusal olarak neşe ve ruhsal olarak heves ve çoşkuyu yönetmektedir.

Destekleyiciler: mandalina, portakal, sedir ağacı...

3. Solar Plexus Çakrası - Güneş Sinir Ağı / Manipura

Rengi sarıdır.

Karın boşluğunda bulunur ve yayılımı Güneş'e benzetildiği için Solar Plexus olarak adlandırılır. Solar Plexus; fiziksel olarak sindirim, zihinsel olarak kişisel güç, duygusal olarak açık sözlülük ve ruhsal olarak da büyüme ve gelişim konularını yönetmektedir.

Destekleyiciler: limon, mür...

4. Kalp Çakrası / Anahata:

Rengi yeşildir.

Göğüslerin arasında, timüs bezi üzerinde ve vücudun tam merkezinde bulunur. Merhamet, hassasiyet, koşulsuz sevgi, denge, reddetme ve refah duyguları ile ilişki içindedir. Bağışıklık sistemi, endokrin sistemi, kalp ve solunum yolları gibi konularla ilgilidir. Fiziksel olarak dolaşım, duygusal olarak kendine ve başkalarına karşı duyulan koşulsuz sevgi, zihinsel olarak tutku ve ruhsal olarak da fedakarlık konularını yönetmektedir. 

Destekleyicileri: bergamot, nane, biberiye, çay ağacı...

5. Boğaz Çakrası / Visuddha:

Rengi mavidir.

Bu çakra, tiroid bezlerine paralel bir konumda, boğaz kısmında bulunur. Fiziksel olarak iletişim, duygusal olarak bağımsızlık, zihinsel olarak akıcı düşünme ve ruhsal olarak güvenlik duygusu konularını yönetmektedir. 

Destekleyiciler: lavanta, papatya...

6. Üçüncü Göz / Ajna:

 Rengi çivit mavisidir.

İki kaşın arasında, epifiz bezi ile ilişikte bir konumdadır. Kendini anlama, düşleme, algı, sezgi, durugörü gibi psişik konularla ilgilidir. Ruhsal olarak görsel bilinç ve duygusal olarak sezgisel berraklık konularını yönetmektedir. 

Destekleyiciler: vanilya, hindistan cevizi...

7. Taç Çakra / Sahasrara:

Rengi mordur.

Başımızın tepesindeki en yüksek ve orta noktada bulunur. Bütün çakraların konum olarak en üzerinde bulunması ile saf bilinç, aydınlanma ve ruhsal gelişimin en üst seviyesine ulaşma durumu ile sembolize edilmektedir. Fiziksel olarak meditasyon, zihinsel olarak evrensel bilinç ve birlik, duygusal olarak varoluş konularını yönetmektedir.

Destekleyiciler: gül, portakal çiçeği...

Destekleyiciler: gül, portakal çiçeği

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.


Bir sonraki bölümde çakra açmayı ve destekleyicileri-aromaterapi- nasıl kullanacağımızı anlatacağım. 

Mutlu günler... :)

Telekinezi HakkındaHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin