Charlie Charlie Challenge

11.3K 36 21
                                    

Nereden çıktığı tam olarak bilinmiyor, ne işe yaradığı ve nasıl yapıldığı üzerine tartışmalar mevcut ve bir miktar tüyler ürpertici olmasından ötürü çok kısa sürede yayılmayı başardı: Charlie Charlie Challenge bir nevi modern çağın ruh çağırma ritüeli oldu. Yarı şaka, yarı gerçek, pek çok insan Twitter başta olmak üzere diğer sosyal ağlar üzerinden kendi Charlie Charlie videolarını paylaşıyorlar.


Oyun mu - ruh çağırma mı ya da saçmalık mı? Nedir bu Charlie Charlie?

Özetle söylemek gerekirse: Harlem Shake'in 2015 gibi viral bir aktivitenin, çocuklar tarafından daha benimsenmiş büyükler tarafından da tiye alınmış hali diyebiliriz.

Tam olarak hepsi diyebiliriz. Daha ağırlıklı olarak çocuklara hitap eden bu aktivite ile basit bir kalem kağıt düzeneği kullanarak ruh çağırma eğlencesi yapıyorsunuz.

Charlie Charlie Challenge nasıl yapılıyor? (oynanıyor mu demek daha doğru olur bilemedik...)

-Bir kağıdın dört köşesine birbirlerine çapraz duracak şekilde Evet / Hayır yazıyorsunuz. İki adet kurşun kalemi üst üste haç şeklinde koyuyorsunuz ve "sihirli" sözcükleri söylüyorsunuz: "Charlie Charlie, burada mısın?".

-Eğer üstte duran kalem "Evet" yazan tarafa dönerseÇarli'nin odada olduğunu anlıyorsunuz ve ona başka sorular sorabiliyorsunuz...

Kulağa saçma geliyorsa bir de oyunu durdurmak için yapmanız gerekenleri dinleyin:

-Oyunu durdurmak için "Çarli Çarli, bitirebilir miyiz?" gibi bir soru sormanız gerekiyor. Eğer "evet" cevabı almadan oynamayı bırakırsanız evinize hayalet, canavar ve benzeri şeylerin girebileceği bir kapı açık bırakmış oluyorsunuz... Buyrun buradan yakın...

Kulağa saçma geliyor değil mi? Öyle, fakat elbette biz burada olayın arkasında yatan şeyin ne olduğunu değil neden ve nasıl internette bir anda bu kadar popüler olduğunu araştırmak için varız (gerçi diğer noktalara da yazının sonunda kısaca değineceğiz)

Nereden çıktı bu Çarli Çarli?

Hemen hemen bütün internet çılgınlıkları gibi bunun da çıkış noktasını kestirmek güç. Pek çok insan bunun eski Meksika büyülerine dayanan bir ritüelin internete tezahür etmesi olduğuna inanıyor fakat Latin kültüründe böyle bir oyun veya ritüel var mı ne bir bilgisi olan da yok.

İnternette nasıl yayıldığına gelince, aslında bunun da büyük ölçüde 2014 yılında benzeri bir oyununvideosunu çekip Youtube'a yüklenmesiyle başladığını düşünüyorlar. Söz konusu videonun adında Charlie Charlie geçiyor ama oynanış şekli bir hayli farklı.

Daha sonra 2015'in başında pencils.com'da yayınlanan bir haber üzerine insanlar yavaş yavaş oyunu keşfetmeye başlıyorlar ama bunun sosyal medyaya yansıması birkaç gün daha sürüyor. Gün geçtikçe daha fazla videosu paylaşılan oyunun birkaç komik videosu en çok izlenen Vine videoları arasında girince ve retweet rekoru kırınca iş çığrından çıkıyor. Son iki gündür Twitter'da #charliecharliechallenge hashtag'i patlama yapmış durumda.

Oyunun neden bu kadar tuttuğunu ise aslında birkaç basit noktayla değerlendirebiliriz

Psikolojik faktörler: Oyun (ya da challenge, adına ne derseniz) özellikle daha genç kitleler için biraz tüyler ürpertici olabiliyor.Çarli'ye sorulabilecek sorular kişinin hayal gücüne kalmış. İster seçim sonuçlarını sorun isterseniz kimin şampiyon olacağını (gerçi onu geçtik ama...)İnsanların verdikleri tepkiler paylaşılmaya değer. Kimileri gerçekten korkuyor, kimileri epeyce eğleniyor.Evde denemesi yapması kolay ve özellikle arkadaşlarla denemek eğlenceli sonuçlar doğurabiliyor.

Eski "ruh çağırma" muhabbetlerini anımsattığı için yaşça biraz daha büyük olan kitlelere bile hitap edebiliyor.

Kısa Korku HikayeleriWhere stories live. Discover now