Hanedanda Doğum

83 5 4
                                    

Osmanlı Hanedanlığı'nda doğum merasimi şu şekilde gerçekleşirdi.

🔹Öncelikle hamile olan kadının doğuracağı gün hesaplanırdı. Ardından ise Müneccimbaşı ile görüşülür ve bu tarihin işaretine bakılırdı.

🔹Daha sonra aylar önceden doğumun hangi odada gerçekleşeceği, doğumda hangi ebe ve cariyelerin yer alacağı belirlenirdi.

🔹Doğum gerçekleştikten sonra da haber ilk olarak Darüssade Ağa'sına verilirdi. Darüssade Ağa ise Silahtar Ağa'ya haber eder ve Silahtar da bu müjdeyi ( erkek olsun kız olsun ) devlet erkanıyla paylaşırdı.

Doğan kız ise 3 tane akika kurbanı kesilirdi.

Erkek ise 5 tane akika kurbanı kesilirdi.

Bununla birlikte Sadrazam Paşa'nın kapısına Hattı Hümayun asılır ve diğer paşalarca müjde ona duyrulurdu.

Sadrazam'ın haberi almasıyla Topkapı Surlarının önündeki sahilde halka duyrulmak için top atışı gerçekleşirdi.

Kız doğmuşsa 3 kez, erkek doğmuşsa 7 kez top atışı olurdu.

Padişah ise haberi bu top atışıyla alırdı.

Ertesi gün ise Şeyhülislam ve Sadrazam da dahil tüm divan üyeleri ve Kazasker de padişahın huzurunda  tebrik için toplanırlardı.

Sadece İstanbul halkına has Veladed-i Hümayûn yani doğum şenlikleri düzenlenirdi. Bu şenlikler 5, 7, 10, 12 gün sürerdi.

...

☘️  İstisnai durumlar da yaşanmıştır.

Bunlardan ilki 3. Mustafa'nın kızı Hibetullah Sultan'ın doğumudur.

3. Mustafa'dan evvel tahta çıkmış olan 1. Mahmud ile 3. Osman'ın çocuğunun olmayışı bir süre baba olamayan 3. Mustafa için endişe sebebi olmuştur.
Öyle ki halk 3. Mustafa'ya amcası gibi kısır padişah demiştir.

Ancak Hibetullah Sultan'ın doğumuyla bu durum değişmiştir.  3. Mustafa kızının doğuma öyle çok sevinmiştir ki sanki şehzade doğmuşcasına çok gösterişli şenlikler yaptırmıştır.

...

Yine 3. Mustafa'dan devam edelim.

3. Mustafa, eşi Mihrişah'ın hamilelik haberini alınca adet olduğu üzere Müneccimbaşına zaman hesaplatmıştır.

Vakit dolmuş, doğum gelmiştir. Fakat eğer doğum hemen gerçekleşirse eşref saatinden ( uğurlu vakit.) önce gerçekleşmiş olacaktır. Bunun üzerine Padişah, ebelere doğumu biraz daha engellemelerini istemiş fakat yine de doğum eşref vaktinden birkaç dakika önce gerçekleşmiştir.

...

Bir diğeriyse Hürrem Sultan'ın oğlu 2. Selim'in doğumudur. Bu şehzade Pargalı İbrahim Paşa'nın düğünü sırasında dünyaya gelmiş ve münnecimbaşı Kanuni'ye verdiği raporda doğan şehzadenin talihinin parlak ve saltanatın temsilcisi olmasının tabi olduğunu söylemiştir.

...

Geçmişin Hatırası Bilgiler Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin