S Y N E S T E S I

184 21 57
                                    

Så, i dag skal jeg snakke om synestesi.*gnir vekk svette*
Jeg kommer også til å være seriøs i dette kapittelet. Wish me luck.

syn·es·te·si

engelsk: synesthesia

uttale: synestesˈi

/substantiv

Synestesi, sanseopplevelse på flere sanseområder samtidig når bare ett av dem blir påvirket.

***

Synestesi er en sjelden betingelse i hjernen, som rundt 1/200 har, blant annet meg. Jeg er en synestetiker, eller en synnie som jeg hører mange kalle det, og nå skal jeg fortelle dere hva det er:)

Å ha synestesi er at sansene dine er koblet sammen. For eksempel, for meg er bokstaven N sterkt ferskenfarget, med hint av oransje. Y er lilla, og tallet 3 er rødt. Tror du jeg er gal, eller bare tuller? La meg motbevise deg.

Jeg ser farger når jeg hører på musikk, og når jeg tenker på ett tall, ser jeg det automatisk plassert i et kart i hjernen min. Jeg har gjort dette hele livet, helt siden jeg ble født, men jeg fant ut om synestesi først for to-tre måneder siden. Grunnen til dette er at jeg trodde det var helt normalt, og at alle gjorde det.

Du vet når noen sier ordet "hus", også ser du for deg automatisk et hus? Forestill deg at du var den eneste som gjorde det. Du ville vært ganske mindblown. Det ble jeg, når jeg fant ut at onsdag ikke er gul for alle. Jeg har ikke fortalt mange folk om synestesien min, og de få jeg har sagt det til har enten blitt super-intressert (^__^) eller ledd av meg (rip :C)

Det finnes såååååååå mange typer synestesi. Jeg, personlig, har mer enn de fleste, men det er andre som har mye mer enn meg igjen. Halvparten av de som har synestesi, har bare en type. Den andre halvparten to, tre eller kanskje til og med flere typer. Jeg har vært litt nervøs av å snakke om synestesien min, fordi jeg er redd for at folk skal tro jeg er en freak. Men synestesi er ikke en sykdom. Det er beskrevet som en ekstra egenskap, eller en syvende sans. Og wattpad er min trygge havn, her kan jeg gjøre hva jeg vil.

De typene synestesi jeg har:

Grapheme-Color: Bokstaver og tall har farger. Fargene forandrer seg ikke, men har alltid vært de samme, og hver bokstav og tall har sin egen farge:3 For eksempel, når jeg leser bokstaven K, ser jeg den som svart på hvitt som alle andre, men jeg vet inne i hodet helt automatisk og uten og tenke på det, at den er mørkegrønn.

Chromesthesia: Sanger og enkelte lyder har farger. Ikke alle sanger har det, men mange. Sanger skaper fargespill i hjernen min, ofte i forskjellige former også! Tear In My Heart av Twenty One Pilots er grønn-oransje-rød, og opptrer i snirklete lekne former med skarpe kanter. Når jeg hører på det første verset, ser jeg gyldenrødt, mens på det andre verset kan jeg se grønne toner.

Spatial Form Synesthesia: Når jeg tenker på en måned, en ukedag, et årstall, så ser jeg det i ett kart inne i hodet. De skifter aldri plass, og jeg trenger aldri å anstrenge meg for å gjøre det. Det er umulig å ikke gjøre det. Jeg greier ikke å se for meg en måned uten å se det i kartet. Eller en ukedag. Hver ukedag har en spesiell størrelse også, for eksempel er onsdag stor og ligger høyt oppe, og ved siden av kommer torsdag, som er lavere og mørkeblå og klemt inn mellom fredag og onsdag ;w;

Ordinal Linguistic Personification (OLP): Denne er lang :OO, og sjeldnere enn de andre jeg har. Den går ut på at bokstaver og tall, og måneder har personligheter. For eksempel, ni er en sjefete og bedrevitende tenåringsjente. M er langsom, analyserende og tror egentlig at hun er bedre enn alle andre. P er en klein fyr. M og N er venner men liker hverandre egentlig ikke så godt, fordi N går M på nervene. Jeg tror det er vanlig å få problemer med matte når man har denne, fordi enkelte synnies liker ikke å for eksempel legge sammen 4 og 9, fordi 4 for meg er den smolleste beanen og 9 er så sjefete, dakan 4 liksom. Jeg har ikke dette problemet, men jeg skjønner hva man mener.

Number-form Synesthesia: Dette er litt som Spatial Form, bare med tall og bokstaver. De har alltid bestemte plasser i hodet, og jeg greier ikke forestille meg dem uten de plassene.

Så, dette er de typene jeg vet jeg har!:D Jeg er stolt over å ha synestesi, og grunnen til at jeg skriver om dette, er at jeg håper at kanskje noen av dere som leser dette akkurat nå sitter og tenker: Vent, gjør ikke alle dette? Hvis du også har synestesi, kan du gjerne spørre meg om ting! Jeg kan anbefale nettsider hvor du kan få testet deg ordentlig, lese mer og finne ut fakta og flere typer.

Hvis du som leser dette er en synnie, så ikke vær nervøs. Du er ikke en freak. Jeg leser om mange som blir mobbet fordi folk ikke forstår det helt og tror du er en særing som finner opp ting i hodet. Synestesi er ikke en sykdom. Vær stolt over å ha blitt født med en fargerik hjerne, en syvende sans, noe som gjør deg unik<3 Mange forskere mener at synestetikere også har enklere for å huske navn, og ser litt bedre i mørket enn andre.

Det finnes mange flere typer synestesi en det jeg har. Noen smaker ord, føler farger og lukter stemmer. Jeg er vil ikke snakke for mye om disse, fordi man burde heller spørre noen som opplever det selv.

Kjære alle vakre, nydelige lesere. Vær så snill, jeg håper dere ikke tror at jeg er gal. Hvis dere lurer på noe som helst, spør meg. Å leve med synestesi gjør meg ikke mindre utviklet på noen måte, men det kan fremdeles være en ulempe, fordi noen folk kan se meg som en weirdo, hvis de ikke får forklart det ordentlig. Derfor har jeg ikke fortalt det til mange irl, og jeg er litt nervøs for hva dere som leser dette tenker om meg og synestesien nå D:

Tusen takk for meg, vote og kommenter hva dere tenker om dette:) Fordi når jeg hører stemmen til Tyler Joseph så glitrer det i farger innenfor øyelokkene mine, og for meg er det naturlig <33

Ord: 1029 (WOAW)

Ord: 1029 (WOAW)

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Tea Time With MikkieWhere stories live. Discover now