4. Sayfa

60 7 0
                                    

Alim: "İyi ahlak'ın ne olduğunu anladığımıza göre diyebiliriz ki öyleyse bunun dışında kalan tüm davranışlar kötüdür ve kötü ahlakı temellendirir."

Genç: "Katılıyoruz."

Alim: "Peki o zaman ahlaksızlık nedir?"

Öbür genç: "Çirkin söz söyleyip, küfür etmek diyecek olsam, bunu kötü ahlak olarak tanımladık. Bu durumda ahlaksızlık ne olur bilemedim doğrusu."

Alim: "İnsanlar kötü ahlakı, ahlaksızlık olarak yorumlar. İyi ve güzel olana ahlaklı, kötü ve çirkin olana ahlaksız derler. Halbuki işin doğrusu bu değildir. İyi ve kötü madalyonun iki yüzü gibi ahlak'ın iki yüzüdür. Biri olmadan diğerinin hiçbir anlamı yoktur. Bazı insanlar şöyle demekte eğer Allah varsa bunca kötülük neden var? Ben de diyorum ki iyiyi de kötüyüde var eden Allah'tır. Eğer yeryüzünde kötülük olmasaydı iyilikten başka bir şey olmayacaktı. Ve bu sebeple dünyaya geliş nedenimiz olan imtihan olgusu ortadan kaybolacaktı. Bu durumda dünyaya gelmemizin hiçbir nedeni olmayacak ve insan başıboş, amaçsız bir canlı olacaktı. Tıpkı hayvanlar gibi. Kendini akıllı sanan bir yaratık iyiye kötüye ne gerek var ki, Allah zaten hangimizin ne yapacağını bilmiyor mu? Bu durumda Allah bizi neden imtihan ediyor? diye sorabilir. Elbette yüce Allah hangimizin ne amel işleyip ahirette ne kazanacağını süphesiz ki bilmektedir. Bu imtihanın nedeni aciz varlıklar olan bizlerin itiraz edememesidir. Bu durumda tekrar ilk soruya dönerler ve hayır dediğiniz gibi bir Allah olsaydı tüm bu zulümlere göz yummazdı derler. Artık onlara verilecek tek cevap Allahın Nahl suresinin 65. Ayetinde ki seslenişidir. Eğer Allah, insanları zulümlerine karşı cezalandırsaydı, yeryüzünde debelenen bir şey bırakmazdı. Ama öyle yapmıyor, onları belirli bir süreye kadar erteliyor. Süreleri geldiğinde ise ne bir saat geri kalırlar ne de öne geçebilirler."

AhlakWhere stories live. Discover now