8. Sayfa

36 5 0
                                    

Genç: "Kapitalizm insanların hem maddiyatını hem maneviyatını sömürdü ve günümüzde hala da buna devam etmekte."

Alim: "Elbette öyledir genç adam. Öte yandan bir diğer örneğimizi inceleyelim. Tecavüz!"

Öbür genç: "Tecavüzle neyi kastetmek istediniz?"

Alim: "Tecavüz şüphesiz kötü bir ahlaktır, kötülüklerin en kötülerindendir öyle mi?"

Genç: "Öyledir Vallahi."

Alim: "Eğer bizler evrimleşip gelmiş, amaçsız, başıboş, sadece ve sadece düşünebilme kabiliyetine sahip hayvanlardan ibaretsek gençler tecavüzün kötü olduğuna kim karar verir? Hayvanlara bakın, öyle çok uzaklarda gitmeye gerek yok, en basit ve herkesin gözünün önünde olan bir hayvana bakın. Kediler! Mart ayları geldiğinde içerisine girdikleri çiftleşme döneminde bir çok erkek kedi, buldukları dişi kedileri adeta avını takip eden aslan gibi takip eder ve onu yakalayıp, ensesine dişlerini geçirdikten sonra adeta ona zorla sahip olur. Üstelik bunu bir dişi kediye bir çok erkek kedi birbirlerinin peşi sıra yaparlar. Dişi kedilerin büyük bir çoğunluğu bu kedilerden kaçmaya çalışır. Bu bir tecavüz değilde nedir?"

Genç: "Benzetmeniz yerinde oldu hocam."

Alim: "Bu hayvanlarda olduğu zaman bir problem yoktur fakat aynı durum insanlarda göründüğünde çok büyük bir kötülüktür. Soruyorum hayvan olduğunu iddia eden bu insanlar neden bunu ayıplar? Kim bunun kötü olduğuna karar vermiştir? Eğer biz hayvansak bu doğamızda vardır ve ben bir insan olarak başka bir insanın koyduğu kuralları tanıyacak değilim. Benim gibi bir insan bana neyin iyi neyin kötü olduğunu öğretip, ahlak dersi veremez!"

Öbür genç: "Eğer hayvan olduğumuzu varsayarsak bu şüphesiz ki doğrudur. Çünkü herkesin iyi kötü, doğru yanlış anlayışı bir olamaz. Bana iyi olan başkasına kötü, bana kötü olan başkasına iyi olabilir."

AhlakWhere stories live. Discover now