TÖVBE

746 31 6
                                    

Selamu Aleykum arkadaslar. Bugün ki sohbetim başlığında da anlaşıldığı gibi tövbe ama ilk önce
Tövbe' nin geciktirilmesinden doğacak olan zararlar,   ondan sonra onunla ilgili dini bir hikâye var. Buyrun başlayalım:

              Bismillah;
Tövbenin geciktirilmesi korkunç tehlikeler arz eder. Günah, ilk işlendiği anlarda kalp kararir. Bir an önce tövbe edilerek kalp o manevi kirden artilmazsa, sonu uçurumdur. Insanı hızla badbahtlığa doğru sürükler.

Ey mumin, gaflet uykusundan uyan, durmadan hak yolda ilerlemege çalış, ola ki yüreğindeki o kalın isyan damarını kaparip da atar da boynunu ağır günah yükünün altında kopmaktan kurtarırsın.
Her günah siyah bir lekedir, kalbi karartırır. Ve bunu hiç bir zaman unutmayalım.
Ey mumin! Nefsini hesaba cek, bir an önce tövbe etmeye bak. Çünkü ecel saati meçhuldür, ne zaman çalacağı beli olmaz, her an kapını çalabilir. Dünya renk renk nimetleri, çeşit çeşit güzellikleriyle geçici ve aldatıcıdır. Nefs ve şeytan aman tanımaz baş düşmanlardır. Etrafını çepeçevre kuşatan bu hayır düşmanlardan kurtula bilmek için Allah'a sığın, O' na dön, O' na yalvar yakar. Adem babamızı düşün... Ulu Allah onu nihayetsiz kudretiyle yaratmış, ona can vermiş, sonra ne oldu? Adem babamız orada bir günah işledi, cennetten sürüldü. Bunun üzerine Ulu Allah, Adem'e şöyle hitap etti:
"Ey Adem, ben sana nasıl komşuluk ettim, söyler misin? Adem de iyi komşuluk ettin, ey Rabbim diye cevap verince Ulu Yaratan şu emri verdi:
Ey Adem! Keramet tacimi birak, benden uzaklaş. Bana isyan eden kimse, bana komşuluk edemez."
Rivayete göre Adem babamız bu günahıdan ötürü eksiksiz iki yüz sene, iki gözü iki çeşme ağladı. Bunun üzere Ulu Allah tövbe sini kabul ederek onun günahını bağışladı... 
Ve ışte Rabbim'in merhameti sonsuzdur.

Şairin dediği gibi:

"Tövbe eden  ettiğine göre yinede içinde Allah'a karşı bir korku barındiriyor, demektir. 

Eğer tövbe ettikten sonra tövbe ni bozarda ikinci kere günah islersen yine tövbe et. Ama yine günah işlersen ve yine tövbe et. Eğer günah islemeyi bir huy etmişsin tövbe etmeyi de huy et. Tövbe etmekten bıkma. Umutsuzluğa düşme, tekrar tekrar günah işledim diye tövbe etmeyi elden bırakma. Lanetlik şeytan sakin seni aldanıpda, tövbe etmene engel olmazsin. Çünkü tövbe etmeye heveslemen, bir gün doğru yola girebileceğine alemettir. Allah resulü diyor ki:
 
Içinizde en iyileriniz, günahı çok oldugu halde umutsuzluğa kapilmayip da bol bol tövbe eden ; Ulu Allah'a yönelerek O'na yalvarıp yakaraniniz dır.

Ey mumin kardeslerim artık Allah'a yönelme vakti. Vaktinde yerine getiremediğin üzerine borç olan kalmış ibadetlerini kaza et. Sonra tüm vücudunu temizle, ellerini yıka, abdest al, dört rekat namaz kil. Namaz kıldıktan sonra Allah tan başka herhangi bir fani varlığın göremeyeceği bir yere git ve ordan Rabbine yalvar. Işlediğin günahlarını bir bir ortaya dök. Isyan bayrağını çeken nefsinin azgın başını ez ve ona şu sözleri söyleyerek tepelemege bak:

"Ey utanmaz nefsim! artık daha günah işlemege son vermenin zamanı gelmedi mi, daha günah'a doymadın mı? Bana günahtan sonra Allah'in gazabı karşısında durabilecek ve ağır azabina dayanabilecek daha gücün kaldımı?"  Diye söyle ve sonra Rabbine elini aç.

"Allah im kaçak kulun yine kapina döndü. Asi kulun barışmak istiyor. Günahkâr kulun özür diliyor. Ne olur beni affet, özrümü kabul et. Bana rahmet nazarinla bak, bana merhamet et. Allah'im, geçmiş gunahları mı affet. Ahir ömrümde sana karşı isyan etmekten beni muhafaza et. Çünküher sey senin kudret elin altındadır. Sen, biz aciz kularina karşı çok esirgeyen ve bağışlayansın. (amin)

Peygamberimiz buyuruyor ki :

Ey iman edenler!
Gerek kendinizi, gerekse ailelerinizi öylesine bir ateşten koruyunuz ki, onun yakacağı insanlarla taşlarıdır. O cehennemde iri gövdeli sert tabiatlı bir azap melekler memur edilmiştir ki, onlar Allahin emirlerini yerine getirmekte kusur etmezler ve emredileni tatbik ederler. Cehenneme giderken dünya da Allah'in emirlerinden yüz çeviren kimselere: Ey kafirler, bugün özür dileyip yakinmayin. Siz bugün sadece yapmış olduklarınızın cezasını göreceksiniz.
  
  Ey iman edenler! işlediğiniz günah lardan hiç bir zaman bozmiyacaginiz bir tövbe ederek Allah'a dönün. Olur ki Allah, günahlarınızı örterek altından ırmaklar akan cennetlere kor. O gün Allah, peygamber i ve O''nunla beraber olanları utandirmaz. Onların nurlari, önlerinde ve sağ taraflarında koşar. Onlar: Ey Allah'ım! Derler, nurumuzu tamamla ve günahlarimizi bağışla, şüphesiz sen her şeye kadirsin..."    (TAHRIM 8)

             AMIN
"Ey bir işi diğer işine sekte vuramayan, ey bir duyusu, diğer duyusuna engel olmayan; ey yığın istiyecilerin isteklerinden usanmayan, ey merhametlerinin en merhametlisi olan Allah'ım! Sen dilediğin her şeyi yapmaya gücü yetensin. Ne olur, bizi affınla rızıklandir, bize rahmet ve mağfiretinin nihayetsiz tadını taddir."
Elhamdülillah çok şükür amin ve el fatiha...

Umarım arkadaslar faydasi olur inşallah bundan sonraki bölüm kısa bir hikâye olacak bu konuyla ilgili şimdilik Allah'a emanet...

SABIR, ŞÜKÜR, DUAWhere stories live. Discover now