De inrichting van de kooi

82 0 0
                                    

Een rattenkooi voor twee ratjes moet minstens tachtig centimeter breed, vijftig centimeter lang en 60 centimeter hoog zijn. Hoe meer ratjes, hoe groter de kooi moet zijn. Ratten hebben namelijk veel ruimte nodig om te spelen, te klimmen en veel te rennen en te bewegen. Als de kooi heel klein is, hebben de ratten veel ruzie omdat ze zo dicht op elkaar zitten. Een glazen of Duna bak is niet geschikt als belangrijkste rattenkooi. Het is wel handig om te gebruiken als vervoerskooi, omdat het dan niet zoveel tocht. Het wordt ook vaak gebruikt voor een nestje rittens, want in een traliekooi kunnen de rittens uit de kooi vallen of ontsnappen. Een traliekooi is wel geschikt om je raten in te houden, maar de tralies mogen niet te ver uit elkaar staan. Als de tralies horizontaal zijn kunnen ratten goed klimmen, als ze verticaal zijn gaat dat moeilijker. Het voordeel van een traliekooi is dat ratten niet zo snel last hebben van vieze lucht, het nadeel is dat er sneller tocht komt en dat ratten de bodembedekking er vaak uit gooien. Hoe hoger de kooi, hoe meer verdiepingen erin kunnen. De meeste kooien hebben een kunststof bak. Die is makkelijk schoon te maken, en dat is wel handig, want die moet elke week verschoond worden. Dat moet omdat er anders ammoniak lucht achterblijft, en door hun gevoelige longen kunnen ze daardoor problemen krijgen. De kooi moet niet tochtig zijn of naast de verwarming of helemaal in fel zonlicht staan. De ratten willen hun kooi ook liever niet op de grond hebben. Hoe hoger hun kooi, hoe veiliger ze zich voelen. Zo kunnen er ook geen katten in de kooi klimmen. Het is voor ratten het fijnst als hun kooi in een kamer staat die veel bezocht wordt.

Het is onverstandig en zelfs gevaarlijk voor de ratten als je zaagsel as bodembedekking gebruikt

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Het is onverstandig en zelfs gevaarlijk voor de ratten als je zaagsel as bodembedekking gebruikt. Zaagsel is namelijk heel stoffig, er zitten ook stoffen in die giftig zijn voor ratten en hun baasjes. Er is gelukkig andere veiligere bodembedekking zoals Ecobed, Hemperade, Aubiose, Corbo, Beukensnippers en No-Smell.

Ecobed is gemaakt van kartonsnippers, is stofvrij, absorbeert goed en ratten vinden het heel fijn om erin of eronder te liggen omdat het zacht voor hun pootjes is.

Hemperade is gemaakt van vezelhennep. Het is eigenlijk bedoeld voor paarden die overgevoelig zijn voor stof, maar het is ook redelijk geschikt voor ratten.

Aubiose is hetzelfde als Hemperade, maar is iets fijner.

Corbo is gemaakt van de binnenkant van maiskolven. De korrels zijn wat harder dan de meeste andere bodembedekkingen, maar het is niet stoffig en het absorbeert goed.

Beukensnippers worden veel gebruikt voor ratten, maar het is duur, het weegt veel en het absorbeert niet echt goed.

No-Smell is gemaakt van koolzaadkatoenvezel, komt uit Afrika en is niet stoffig.

Zaagsel en houtkorrels zijn veel te stoffig voor ratten en het is afkomstig van dennenhout, dat in combinatie met urine giftig is voor ratten en hun baasjes.

Hooi is veel te stoffig en er kunnen mijten in zitten.

Stro is hetzelfde als hooi, maar er kunnen ook scherpe stukjes in zitten.

Kranten hebben tegenwoordig geen giftige drukinkt meer, maar ratten kunnen er nog wel vies van worden. Kranten mogen wel gegeven worden, maar die moeten wel elke dag verschoond worden. Anders gaan de kranten stinken en dat is slecht voor de luchtwegen van ratten.

Kattenbakvulling is te fijn en te stoffig, en de ratten worden er vies van.

Als je overal in de kooi verschillende soorten rollen en buizen neerlegt, vind jou rat dat leuk en gaat zich daarin verstoppen en in spelen, klimmen, liggen en gaat eraan knagen zodat het uiteindelijk helemaal kapot is

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Als je overal in de kooi verschillende soorten rollen en buizen neerlegt, vind jou rat dat leuk en gaat zich daarin verstoppen en in spelen, klimmen, liggen en gaat eraan knagen zodat het uiteindelijk helemaal kapot is. Je kan ook leuke verpakkingsdoosjes met erin gesneden deurtjes in de rattenkooi zetten. De ratten vinden het dan ook leuk als er iets lekkers in zit om te zoeken. Ratten houden ook van huisjes. Die kan je maken van hout, karton of van een bloempot. Je kan er dan ook een lapje stof in doen zodat je rat er fijn in kan liggen. Met karton kan je een mandje knutselen en er dan een kleedje overheen leggen. Ratten gebruiken doosjes, rollen en lapjes stof als nestmateriaal. Dan slepen ze die spullen naar een plek waar ze lekker kunnen liggen en bouwen ze daar een soort bedje. Je kan ook hangmatjes kopen. Die hang je dan in de kooi en dan kunnen de ratten er lekker in slapen. Tamme ratten vinden het ook leuk om in een loopwiel te rennen. Het is niet verplicht om een loopwiel in je kooi te hebben, maar als je ratten weinig beweging hebben is het toch handig om er een te kopen. Bij de aanschaf van een loopwiel moet je er wel op letten dat het speciaal voor ratten en minimaal 30 centimeter breed is. Het loopwiel mag geen spijlen hebben, want dan kan de staart van je rat ertussen komen, en de stang moet afgeschermd zijn. 

 

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Tamme RattenWhere stories live. Discover now