Suflet distrus - Good_girl9

178 6 4
                                    

Titlul: Suflet distrus, este un titlu mult prea clișeic. L-am mai întalnit în multe alte cărți și nu mă atrage cu nimic.

Categorie: Ficțiune adolescenți

Coperta: Nu sunt eu expertă în coperți, dar îți pot spune din start că ai o copertă foarte prost editată. Nici măcar personajele de pe ea nu au pielea în aceeași nuanță. Așezarea personajelor pe copertă este din nou un mare clișeu, am văzut n cărți în care băiatul stă în mijloc și are doua pupeze pe langă el, nimic special.

     Titlul este foarte disproporționat, înțeleg că vrei să scoți în evidență cuvantul distrus, dar ce ai avut cu săracul suflet de l-ai îngrămădit acolo și l-ai făcut mic de tot? De modul în care este scris autorul nici nu mai zic, mai aveai puțin și se făceai autorul mai mare decat titlul în sine, iar pe deasupra nici nu se vede tot numele.

     În concluzie, nu îmi place deloc și nu mă atrage, după ce că ai dat-o în bară cu titlul mai ai și o copertă nașpa. Te sfătuiesc să ceri ajutorul unor persoane care chiar se pricep la editat.

Descrierea: Dacă am crezut că ai o copertă nașpa, descrierea lasă mult mai mult de dorit. Îmi pot da seama din primele cuvinte că această carte se aruncă direct într-un mare clișeu. Pană și numele personajelor sunt clișeice, mai ales Emma, am văzut n de povești cu acest nume în ultimul timp.

      De semne de punctuație ai auzit? Nu poți să ai o ditamai fraza și să nu o fragmentezi puțin folosind niște virgule, se pierde total înțelesul. Am citit aceeași frază de 2-3 ori și tot nu sunt foarte sigură că am înțeles exact. Acele întrebări retorice de la final mi se par absolut stupide, îți mai lipsea replica veșnică: citește și veți afla, iar atunci ai fi avut pachetul clișeic și prost scris complet. 

Ideea cărții: Cum am menționat și mai sus, cartea este un mare clișeu. Am văzut această idee fiind scrisă și rescrisă de milioane de ori de diferite persoane, este o idee deja expirată, nu știu ce ai putea să mai aduci nou.

     Am observat mii de greșeli de scriere și gramaticale încă din primul capitol, am sesizat lipsa alineatelor și a liniilor de dialog (ele fiind înlocuite de cratimă) și, din nou, observ că ai o problemă cu semnele de punctuație.

     Prologul mi se pare stupid, mi se pare o mare prostie să dai un așa mare spoiler și să mai și spui asta se va întampla pe la mijlocul cărții. Dacă ai vrut să starnești curiozitatea, felicitări, nu ai reușit. După ce am citit prologul am rămas mască, pe langă faptul că e scris destul de prost, mi se pare absurd să spui la final ceea ce ai spus. De obicei, în prolog. încerci să faci un fel de introducere în carte, bagi o acțiune din trecut sau din viitor, dar nu ceva atat de exact care să strice întreg farmecul. Mă întreb acum: ce rost are să citești cartea dacă oricum ți s-a spus că unul dintre personajele principale moare? Prologul e pentru a lăsa loc de mister, la fel și descrierea.

     Limbajul folosit mi se pare mult prea direct, ar trebui să înveți ce sunt acelea figuri de stil și imagini artistice și poate le vei folosi. Ar trebui să introduci ceva mai multă descriere, expresii mai frumoase, să încerci mai mult.

     Povestea imaginată de tine nu are nimic original, avem tipica protagonistă iubită de toată lumea care nu se suportă cu paparuda liceului, bineînțeles că apare și bad boy-ul liceului care, minune, este cu tipa aia iubită de toți, perfecțiunea întruchipată cu chip de înger și corp de zeiță, apoi avem și celebra mafie condusă de tipa perfectă. De parca ceva din toate astea s-ar întampla în viața reală, la 17 ani nu cred că poți nici să te ștergi bine la nas, dar să conduci o întreagă mafie. Povestea este mult prea desprinsă de realitate, dar fie, suntem pe wattpad și fiecare are dreptul să își imagineze, dar totuși ideea este clișeică. Îi lipsește orice strop minuscul de originalitate.

     Capitolele sunt scurte, lipsite de viață, dacă nu mi-ar fi fost cerută această critică nu m-aș fi deranjat în viața mea să citesc așa ceva. Este o carte care nu atrage cu absolut nimic, de la titlu și pană la ideea în sine.

     Sfatul meu pentru tine este să rescrii totul, de la bun început, să ai mai multă grijă la greșelile de scriere și gramaticale (căci sunt cu carul) și să rogi pe cineva să te ajute cu o copertă. Prologul ăla ar face bine să dispară, poți băga alte elemente din poveste în prolog, dar nu moartea protagonistei (ar trebui să fie evident că asta ar fi bine să se afle fix în capitolul respectiv). Ai grijă, de asemenea, cu semnele de punctuație care îți lipsesc cu desăvarșire și, nu în ultimul rand, capitolele ar trebui să fie mai lungi și să aibă mai multă descriere, iar dialogul să fie mai antrenant (nu doar niște replici aruncate din spațiu).

Multă baftă!

Nota: 0.5/5

Plata: Follow permanent contului meu personal @DeyaMalik și voturi pentru toate capitolele postate din cartea mea Criminal și o părere sinceră la aceeași carte.

                                                                                  -Ada-

Critici III |Finalizată|Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum