11 JUNI

20 2 0
                                    

Dit weekend viel me wat op. De drang om op mijn telefoon te kijken neemt af... Voorbeeldje: Vanochtend zat ik met de zus van mijn vriend op de bank. Ze zat op snapchat. Ik keek televisie. Op een gegeven moment zegt ze: 'Elise, ken je dat gevoel wanneer je alle stories op snapchat, instagram en facebook al heb gezien!' Dus ik knikte. Ik herkende het gevoel wel degelijk. 'Heb je dat nu ook niet?' En toen ging ik denken. De behoefte aan social media waren bijna compleet afgezakt. Ik had geen behoefte meer om iedereen maar te volgen of om allemaal berichtjes meer te liken en dit al na 10 dagen. We zijn op dag 10 en ik heb gewoon geen behoefte aan social media. Ik heb ook niet het gevoel dat ik heel veel mis van alles wat er om mij heen gebeurd en misschien is dat, omdat veel mensen het mij gewoon vertellen (waar ik normaal op reageerde met: 'ja, heb ik al gezien.').

Dit verbaasde me echter wel. De drang naar social media is zo goed als weg. Wellicht was het moeilijker geweest als ik ook zonder whatsapp en youtube zou zitten. Niet dat ik youtube veel gebruik, maar whatsapp daarentegen wel. Niet dat ik nu continue online ben op whatsapp. Ik denk dat die frequentie wel gelijk is gebleven. Ik merk wel dat ik sneller mijn laptop pak en bezig ga voor school of scouting. Snel even een activiteit opzoeken, snel even een opdracht maken, snel even....

Ik lees daarentegen nog best wel weinig in verhouding met jaren terug. Ik denk dat dat ook wel te maken heeft met stressvolle situaties die zich op dit moment privé afspelen. Het slapen gaat steeds beter, al wordt het ook steeds later. Normaal gesproken in een schoolweek lig ik om half 10 al op bed en ga ik er om 6 uur uit. Nu is dit rond half 12 en ga ik er om kwart voor zeven uit, maar ik heb wel het gevoel dat ik meer uitrust. Op vrije dagen in ieder geval wel. Ook heb ik "intiemer" contact met vrienden of oude vrienden. Door ze te appen, krijg je toch een beter gesprek dan dat je krijgt door het sturen van een snap of een comment op instagram, maar gespreksstof met nieuwere vrienden is al aardig op. Die gesprekken werden vaak gevoed door snaps en instagramposts, maar ik ga er vanuit dat die gesprekken in juli wel weer terug komen. 

The Anti-Social Media Project ☑Where stories live. Discover now