betekenis

68 9 5
                                    

dit is enkel mijn betekenis achter de woorden die ik schrijf. iedereen is compleet vrij om zijn eigen betekenis achter die woorden te vinden en hebben. wanneer je eigen opvattingen van de woorden niet wilt verpesten raad ik je af door te lezen.

bedankt voor alle support!

trigger warning:
zelfmoord, zelfbeschadiging, gender dysforie, paniekaanvallen.

[ niet.goed.genoeg ]

in niet.goed.genoeg realiseert de ik-persoon dat, hoewel hij als jonger kind dacht dat een klap hem meer pijn zou doen als woorden, dat woorden bij hem meer pijn kunnen veroorzaken dan een klap.

hij komt tot die realisatie door de dingen die hij onderweg ziet. de mensen op de bodem van het ravijn verwijzen naar de mensen die zelfmoord hebben gepleegd als gevolg van pesten en emotioneel misbruik. de deken die over hen heen ligt met de woorden niet.goed.genoeg verwijst naar het taboe wat rond deze onderwerpen ligt. de mensen die hij op het spoor tegenkom zijn de mensen die zich momenteel suïcidaal voelen. de kettingen waarmee ze worden vastgehouden verwijzen naar de opmerkingen die ze van anderen hebben gehoord en nu gebruiken om zichzelf neer te halen.

vervolgens loopt de jongen door de stad, de mensen die hij hier tegenkom zijn de mensen met een laag zelfvertrouwen omdat ze keer op keer zijn verteld dat ze niet goed genoeg zijn. niet.goed.genoeg eindigt als de jongen zijn eigen huis binnenloopt hier ziet hij zichzelf in de spiegel en spreekt tegen hemzelf dat hij niet goed genoeg is. zijn gebroken nek verwijst naar het feit dat hij denkt dat hij niet leeft enkel bestaat. zijn vastgebonden handen verwijzen naar de machteloosheid die hij voelt.

[ studiekeuzestress ]

in studiekeuzestress voelt de ik-persoon zich machteloos omdat alles zo snel gaat. hij wil eerst alles uitproberen omdat hij wilt weten wat bij hem past maar door de toenemende druk van slagen en het snel kiezen van een studie krijgt hij het gevoel alsof hij de keuze al gemaakt moet hebben.

[ stoppen ]

stoppen speelt deels in op het onderwerp van hierboven en deels op een depressie. de ik-persoon heeft het gevoel dat alles aan hem voorbijschiet en in een veel te snel tempo gaat. daarnaast spreekt hij over het altijd uitgeput zijn en zichzelf angstig voelen. dit verwijst naar zijn depressie. door zijn depressie voelt hij zich angstig over de dingen als niet goed genoeg zijn en mensen teveel belasten. het uitgeput zijn verwijst naar het vele denken en de fysieke uitputting waar een depressie voor kan zorgen. door zijn depressie en de druk van school wilt hij dat de wereld even stil staat zodat hij rustig kan nadenken en even op adem kan komen.

[ in de war ]

in de war is een gedicht wat waarschijnlijk op veel tieners toe te passen is. de ik-persoon is in de war over wie hij is, in dit geval gaat het om lhbt+ gevoelens. hij weet niet of de labels die hij momenteel voor zichzelf gebruikt wel bij hem passen en of de gevoelens die hij momenteel heeft voor altijd zullen zijn of dat het een fase is.

[ zes trappen op ]
zes trappen op gaat over het gevecht tegen depressie. de jongen ziet nergens meer de zin van in en heeft weinig energie. toch is hij ondanks dat hij maar met moeite het bed uitkwam op school, weliswaar te laat, en zonder echt een idee wat hij er doet.

[ wat ]
wat spreekt vrij voor zich. de jongen is in de war over wie hij is en wat hij wilt, maar om zich heen lijkt iedereen dat wel allemaal te weten waardoor hij zich voelt alsof hij de enige is.

[ twijfel en ontkenning ]
twijfel en ontkenning gaat over geïnternaliseerde transfobie. de jongen weet wie hij is maar nog steeds durft hij niet uit de kast te komen, omdat hij hoopt dat het label hem toch niet past en dat hij gewoon een meisje is. het maakt hem hopeloos, bang en machteloos.

[ mijn glazen lichaam ]
mijn glazen lichaam verwijst naar een depressie. de jongen schrijft dat hij gebroken is, maar wanneer iemand hem probeert te helpen duwt hij ze weg. hij duwt ze weg omdat hij geen belast wilt zijn voor de persoon die hem helpt. hij voelt zich alsof hij de liefde van iemand niet waard is. de laatste twee zinnen verwijzen naar zijn suïcidale gedachtes.

[ alles is oké ]
alles is oké is geschreven in een paniekaanval. het geeft de snelle en warrige gedachtengang weer die soms tijdens zo'n aanval kan ontstaan. de jongen vecht tegen zijn gevoelens (alles is oké) omdat hij bang is voor wat er gebeurt als hij ze volledig toe zou laten. hij duwt zijn beangstigende gedachten voortdurend weg door tegen zichzelf te schreeuwen; alles is oké.

[ mijn weerspiegeling ]
mijn weerspiegeling is vrij voor zich sprekend. het gaat over gender dysforie. het gaat over een jongen die zichzelf niet meer herkent, maar niet helemaal begrijpt waarom dit het geval is.

[ bij jezelf uit de kast komen/ er zit een jongen in mijn kast ]
in bij jezelf uit de kast komen zitten veel symbolen die naar bepaalde dingen verwijzen. ik denk dat de algemene betekenis vrij duidelijk is dus ik zal het hier alleen over de symbolen hebben.

de plaats waar het zich afspeelt. het verhaal is geschreven vanuit de jongen in de kast. de kast en de jongen zijn natuurlijk figuurlijk en bevinden zich daadwerkelijk in de hersenen van de andere jongen (jesse). bij transgenders wordt nog weleens de term 'gevangen in het eigen lichaam' gebruikt, in dit verhaal is de jongen in de kast wie jesse wil zijn (een jongen). de kast staat symbool voor de weg die hij zal moeten nemen om die jongen te worden. (uit de kast komen, en daarna natuurlijk zijn transitie).

'zijn lichaam schreeuwt haar maar zijn ogen schreeuwen hem'. dit is het eerste moment dat in het verhaal duidelijk wordt dat jesse transgender is. zijn lichaam is compleet vrouwelijk, dit is ook voor de buitenwereld te zien, maar wie goed kijkt ziet dat hij zich vanbinnen helemaal geen vrouw voelt.

het hangslot. het hangslot wat jesse open en duur op de klinken van de kastdeuren hangt staat symbool voor geïnternaliseerde transfobie. hij weigert om zichzelf te laten nadenken over het onderwerp gender en stopt het weg. hij maakt het een verboden onderwerp in zijn hoofd.

roze en blauw. in het verhaal wordt gesproken over jesse als 'roze gekleurd' dit verwijst naar hoe hij zichzelf ziet, omdat hij zichzelf nog niet heeft geaccepteerd blijft hij zeggen dat hij een meisje is waardoor hij een roze kleur heeft. pas aan het einde tijdens de knuffel haalt de jongen in de kast zijn roze kleur weg en vervangt deze door een blauwe. dit verwijst naar zelfacceptatie. eindelijk durft jesse zichzelf als een jongen te zien.

morgen - poëziebundel Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu