43

372 38 4
                                    

Maddox vletel do Nilesovho a Chrisovho bytu ako víchor, čierny kabát za ním dramaticky vial. „Ty nenásytný bastard, zabijem ťa!" zakričal a zastal.

Z izby vedľa obývačky vyšiel Niles so strapatými vlasmi, oblečený len v pyžamových nohaviciach. „Mohol by si dotyčného zabiť tak o sedem hodín, keď sa vyspím?" navrhol mu ospalo a zažal svetlo.

Maddox sa k nemu rozbehol, zdrapol ho za krk a tresol jeho telom o stenu. Niles zachrčal. „Nemal si právo! Zneužil si Lilyinu situáciu!" Jeho červené oči nebezpečne žiarili.

Niles sa vševediacky usmial, strhol zo seba jeho ruky a spokojne sa oprel o stenu. „Takže už si na to prišiel? To ti trvalo."

„Budeš trpieť ako ešte nikto na tomto svete!" Maddox zatínal päste a vznášala sa okolo neho nebezpečná energia. Energia, ktorú Niles zvysoka ignoroval.

„Och, nebuď hlúpy, Maddox, si v podmienke. Jedna chyba a..." namiesto odpovede mávol rukou.

Maddox mu vrazil. „Ako si to mohol Lily urobiť? Životom zodpovedá za tvoj blahobyt a takto si sa jej odvďačil?" vrieskal. Z vedľajšej izby sa vynoril Chris.

„Čo sa to tu deje?" zívol.

„Ale nič," upokojoval ho Niles. „Len Maddox trochu zabudol, kde je jeho miesto a kde je to Lilyine."

Zavrčal. „Dobre si vedel, že je moja. Všetci to vedia. A napriek tomu si ju prinútil..." nedokázal dopovedať.

„Čo si urobil s Lily?" zaujímal sa Chris.

„Nič podstatné. Malá bola zničená a ja som ju vyliečil."

„Ale za akú cenu?!" kričal Maddox ďalej.

Chris nadvihol obočie. „Ty si vyliečil Lily? Kedy?"

Niles naňho mrkol. „Približne hodinu predtým, než sme tuto Maddoxa zobudili," povedal so všetkou škodoradosťou, ktorej bol schopný.

„Čože?! Ona bola priamo tu, zatiaľ čo ja som bezvládne ležal tamto cez chodbu?!" Celý byt sa naplnil prskajúcou energiou.

Niles sa len škeril. „Áno, presne tak."

Maddox sa doňho chcel zase pustiť, ale Chris ho zastavil. Držal jeho metajúcu sa postavu a mračil sa na Nilesa. „Ty si liečil Lily?"

„Ako som povedal, áno. Mala úplne zničenú auru a aj telo. O pár mesiacov by jej začala zlyhávať pečeň a neskôr aj obličky. Urobil som jej láskavosť."

„Oslobodila ťa!" štekol Maddox. „Dohliadala na teba, podporovala ťa! Do pekla, Niles, dala ti nový život a ty si ju využil, keď bola zúfalá!"

„Áno, to bola." Úsmev mu neschádzal z tváre. „Čo sa deje, Maddox? Hnevá ťa, že prišla za mnou? Že som si vzal niečo, čo si si privlastnil bez jej vedomia?"

„Nič som si neprivlastnil," zavrčal Maddox, no vedel, že Niles má pravdu.

„To určite. Vychoval si z nej Dozorkyňu, tak nech znáša následky. Tak si ju to predsa učil, nie?"

„Ja ťa zabijem!"

„Pozor na slová, Maddox!" Aj Niles zvýšil hlas. „To ty si ich všetkých zmanipuloval a oklamal, ty vodíš Lily tri roky za nos! Pre boha, a je jedno ktorého, urobil si z nej fackovacieho panáka! Keď som ju liečil, našiel som zrastené kosti a jazvy. A aj jej hlavu, keď sme pri tom. Mal by si si ujasniť, čo od nej vlastne chceš."

Maddox sa prestal brániť. „Viem, čo robím."

„Keby si to vedel, nie si tu a nekričíš na mňa ako hysterická manželka. Ale ty už ani nevidíš, čo máš priamo pred očami."

„Prosím?"

Niles sa odlepil od steny a prešiel k oknu. „Viem, čo má nakresnelné na bruchu. Aký znak."

Maddox zamrkal. Takmer zabudol, ten symbol! „Už to ti malo nadpovedať, aby si sa jej nedotýkal."

„Och, som si toho dobre vedomý. Vlastne som len chcel vedieť, nakoľko ti na tej malej smrteľníčke záleží. A nakoľko ju vnímaš ako niečo viac, než len oddanú, nevinnú naivku."

Chris konečne pochopil a vydýchol si. Mal Lily úprimne rád a vydesilo ho, že by bol Niles schopný toľkej krutosti.

„O čom to hovoríš?" Maddox sa Chrisovi vytrhol a teraz stál nehybne ako socha.

„Lily si hlboko vážim a vyliečil by som ju tisíckrát, ak by jej to pomohlo. Povedal som jej, aby klamala o svojom vyliečení, pretože som chcel vedieť, či sa na ňu len tak naštveš, alebo sa prizrieš bližšie."

„Prizriem bližšie?"

„Pozrel si sa vôbec, či je symbol na jej bruchu poškodený? Stavím sa, že nie. Myslíš, že neviem, prečo si jej ho dal? Ako si ju vôbec presvedčil, aby ho nosila a nezlámala ti všetky kosti v tele?"

Maddox sa triasol zlosťou. „Povedal som jej, že podporuje jej ženskú silu," precedil pomedzi zuby.

„Koľká fantázia," zasmial sa Chris.

„Prečo si ju dal chrániť tým symbolom, Maddox? A pravdu," dožadoval sa Niles autoritatívne.

„Pretože Lily je moja," vysvetlil Maddox jednoducho.

„Tak v tom prípade si veľký zúfalec." Obišiel strnulého Maddoxa a vrátil sa k oknu. „Pretože ona nie je otrok." A vôbec mu nevadilo, že to priznal, hoci by najradšej urobil otrokov zo všetkých. „Ale žijúca bytosť plná viery v to najlepšie a ty si jej dal len to najhoršie len preto, lebo si ju chcel pre seba. Mal som ťa za velikána, Maddox. Dokázal si niečo, čo tu ešte nebolo. Keď som videl jej slepú oddanosť, chcelo sa mi vracať."

„Nebola to slepá oddanosť," hádal sa potichu.

„Ale áno, bola. Stále tam je. Samotná Lily nechápe, prečo sa pri tebe cíti inak. A ty? Namiesto toho, aby si jej povedal pravdu o Dozorcoch, ju berieš ako samozrejmosť."

„Lebo je moja!" zopakoval.

„Nie, nie je. Človek nemôže nikomu patriť len sám sebe a Univerzu."

„A toto mi hovoríš ty? Veľký boh?"

Niles mykol plecami. „Dostal som jedinú šancu a nepremárnim ju. Možno nechápem ľudí, ale chápem sám seba, čo sa o tebe povedať nedá. Lily nepatrí nikomu z nás, taká je pravda."

Maddox mal obrovskú chuť niečo rozbiť. Napríklad celé mesto. „Celé si to narafičil, len aby si ma naštval?"

„Presne tak. A teraz láskavo opusti náš byt, chcem spať." Drzo okolo neho prešiel a zabuchol sa v izbe.

Chris s obavami čakal, čo Maddox urobí. Jeho červené oči sa mu vôbec nepáčili. „Čo si urobil Lily?" opýtal sa opatrne.

„Vzal som jej možnosť výberu," povedal chladne a odišiel z bytu.

Pod líniou svetovWhere stories live. Discover now