MATEMATİK SORULARINI ÇÖZME STRATEJİLERİ

4K 91 24
                                    

• Öncelikle sorunun ne anlama geldiğini kavramak gerekir. Bunun için soru, gerekli görülen yerlerin altı çizilerek okunmalı, çok iyi anlaşılmalı ve çözerken işlem hatası yapılmamalıdır.İşlemin bitiminde de çözüm mutlaka kontrol edilmelidir.

• Matematikteki bazı soruların yanlış şıkları eleme yoluyla da cevaplandırılabileceği unutulmamalıdır.

• Matematikte bir konuyla ilgili çok değişik sorular sorulabilir ve aynı sorunun birçok farklı çözüm yolu olabilir. Matematik sorularındaki yanlışlarımızı en aza indirmenin yollarından biri, aynı konuyla ilgili farklı soruları çok farklı yönlerden çözebilmektir.

• Matematik sorularında bütün verileri en iyi şekilde kullanmalıyız. Her verinin sorunun çözümünde bir ayrıntı olduğunu unutmadan, her ayrıntının bizi hedefe ulaştıran bir ipucu olduğunun her zaman farkında olmalıyız.

• Düzenli tekrar yapmadığımızda hemen unutabileceğimiz bir alan olan matematik, çok emek ve uğraşı isteyen bir alandır. Benim matematiğe kabiliyetim yok, diyenler yanılırla, matematiksel düşünme sistemi zamanla ve çalışarak kazanılablecek bir özelliktir.

• Matematik, öğrenme aşamasında bilgi birikimi gerektiren bir alandır, zaman içinde bilgiyi yorumlama da işin içine girer ki, zaten zevk alınabilecek aşama da budur. Öğrenme aşamasında matematiksel terimler, tanımlar, teoremler ve ispatları üzerinde özellikle durulması gerekir. Çalışırken kağıt-kalem kullanmak, önemli görülen bilgileri not etmek ve herşeyden önemlisi verilen bilgileri kullanarak bol bol uygulama yapmak gerekir.

• Bir matematik sorusunu çözebilmek için öncelikle problemi anlamak gerekir.Problemi anlamak için; bilinmeyenleri tespit etmek, tanımları ve matematiksel terimleri gözden geçirmek, varsayımları iyi değerlendirmek gerekir.

• Matematikte, bizi sonuca götüren varsayımlardır. Bu nedenle varsayımları anlamalı, kendimiz bu varsayımlara dayalı yeni varsayımlar üretebilmeli ve teoremleri probleme uyguladığımızda varsayımların gerçekleşip gerçekleşmediğini gösterebilmeliyiz.

•Matematik, doğanın içine bırakılan ipuçlarıdır. Bakar bakmaz görülemeyecek kadar saklı ve karmaşık, ama insan beyninin çabalarıyla ulaşılabileceği kadar yakın. Mutlak doğru, kesin ve değişmez, ama yalın, güzel ve ahenkli.

KIZLARA TAVSİYELER ♥Where stories live. Discover now