Empátia project

280 14 0
                                    

Mi a Wattpadnél a közösség biztonságát tartjuk a legfontosabbnak, és biztosra szeretnénk venni, hogy a platformra kerülő munkák nem buzdítanak valós erőszakos cselekedetekre.

Nekünk, mint közösségnek, együtt kell mindenki számára biztonságossá és komfortossá, otthonossá tenni a platformot. Ennek a projektnek a célja nem más, mint inspirálni és képessé tenni a felhasználókat arra, hogy felkarolják az empátiát és az együttérzést.

A platform munkatársai azt szeretnék, hogy a felhasználóik is segítsenek, hogy Te is segíts megállítani a gyűlöletkeltésért felelős eszméket és csoportosulásokat – akik másokat bármilyen formában bántalmaznak – valahányszor csak beléjük botlasz. A Wattpad egy olyan hely, ahol bárki bátran hangot adhat a véleményének és megvalósíthatja önmagát. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hozzá tudj kezdeni ehhez az egészhez, mert mind tudjuk, hogy az internetes tartalmak néha rettenetesen zavarosak tudnak lenni.

Mi is az az empátia?

Az empátia az a képesség, amely lehetővé teszi, hogy átérezd mások helyzetét, tapasztalatait és érzéseit. Az empátiával fontos foglalkozni, hiszen csak eképpen építhetünk erős közösségeket és barátságokat. Ezen felül pedig, ha empatikusak vagyunk a másikkal szemben, azzal megvédhetjük egymást az online bántalmazás legtöbb formájától.

Itt is lenne néhány kérdés, amelyek magadnak feltéve segíthetnek megerősíteni a másokkal szembeni empátiádat:

1. Hogyan érezném magam a másik fél cipőjében?

2. Mit szeretnék én, a barátaim hogyan támogassanak engem?

3. Még ha nem is értem meg, miképp gondolkozik vagy érez a másik, hogyan segíthetek neki, hogy jobban érezze magát?

Gondolkozz kritikusan arról, amit online felületeken látsz!

Mindig emlékezz rá: az online információkat óvatosan kell kezelni! Még ha a közeli barátaid is osztanak meg valamit Wattpaden, vagy más internetes oldalakon, végezd el a saját kutatómunkádat a dologgal kapcsolatban, hiszen csak így bizonyosodhattok meg az állítás igaz voltáról.

És itt is lenne néhány kérdés, amit feltehetsz magadnak, hogyha új információval találkozol egy netes felületen:

1. Honnan szerezte a posztoló/író az információt, amit megosztott? – Ha nem vagy biztos benne, kérj meg egy tanárt, egy megbízható felnőttet (például könyvtárost), hogy segítsen hiteles anyagot találni az adott témával kapcsolatban. Rengeteg forrás, legitim tartalom létezik, amely a segítségedre lehet.

2. Vajon lehet az a célja a posztolónak/írónak, hogy félrevezessen? – Minden esetben bíráld felül az adott információt az alapján, hogy a megosztója nem akarhat-e félrevezetni, hogy higgy valami önmagad vagy mások számára károsban, még ha az valótlan is.

Mindig bizonyosodj meg arról, hogy a közösségek, amelyekhez csatlakozol, biztonságosak!

Rengeteg gyűlöletcsoport próbálja befolyása alá vonni a fiatalokat. Ha valaki megpróbál beszervezni egy csoportba, bizonyosodj meg arról, hogy nem céljuk bántani téged vagy másokat. Ha úgy látod, egy közösség másokat bántalmaz vagy zaklat Wattpaden, jelentsd őket! Ha ehhez nyelvi segítség kell, bátran keress fel valakit, aki segíthet benne!

Néhány kérdés, amiket érdemes feltenned magadnak, mielőtt csatlakoznál egy online csoportosuláshoz vagy egyéb közösséghez:

1. Ez a csoport pozitív és befogadó? – Fontos, hogy csakis biztonságos közösségekbe csatlakozz, ahol mindenki önmaga lehet!

2. A csoportosulás tagjainak érdeke lehet, hogy gyűlöletkeltő mintákat, hiedelmeket adjanak át számomra? – Bizonyosodj meg róla, hogy a csoport tagjai nem nyomnak el más embereket!

3. Ezek az emberek megpróbálnak elválasztani a családomtól és a barátaimtól? – Bizonyosodj meg róla, hogy az adott közösség nem befolyásolja, miképp töltöd el a szabadidődet, és nem szakítanak el a családodtól, illetve a barátaidtól!

Legyetek a platform munkatársainak segítségére a gyűlöletkeltő eszmék megállításában!

Senki sem tehet közzé a Wattpaden olyan tartalmat, amely bántóan hathat mások számára, legyen szó a faji vagy nemi identitásukról, vallásukról vagy szexuális irányultságáról. A Wattpad felhasználói a világ minden pontjáról származnak, és a változatos közösség mindannyiunk számára előnyös, hisz rengeteg lehetőséget ad a tanulásra.

Néhány tipp ennek az eléréséhez:

1. Győződj meg róla, hogy a Wattpaden szerzett barátaid tudják, nyitott vagy és elfogadó, mégpedig azzal, hogy a pozitivitás és a barátság eszméit osztod. Ha azt látod, valaki zaklatás áldozatává válik a platformon, akkor lépj kapcsolatba az áldozattal, és biztosítsd arról, hogy te ott vagy neki!

2. Ha valaki megszegi a Wattpad Magatartási irányelveit, azt azonnal jelentsd! Szeretnénk, ha a platform mindenki számára biztonságos helyet jelentene, és a közösségünk pozitív maradna!

3. Mindig emlékezz rá, hogy mindenki megérdemli a tiszteletet és az együttérzést. Légy jóérzéssel mindenki iránt, függetlenül a faji és nemi identitásától, a szexuális irányultságától és bármi mástól, ami meghatározza, ki is ő valójában.

Mindig vigyázz magadra!

Fontos, hogyha valami olyasmivel találkozol egy online felületen, ami rosszul érint, akkor tegyél valamit azért, hogy jobban érezd magad! Ne feledd, a szociális média rettenetesen szórakoztató tud lenni, de fontos, hogy fordíts időt más dolgokra is, amiket szeretsz.

Néhány tipp ehhez:

1. Ha valami olyasmivel találkozol, ami felzaklat, nézz utána, megszegi-e a Wattpad Tartalmi és Magatartási irányelveit! Ha igen, jelentsd! Ha a Wattpad csapata tud róla, tud segíteni.

2. Ha valami felzaklat téged egy online felületen, néha segíthet, ha egy kis szünetet tartasz. Ez jó lehetőséget nyújthat arra, hogy eltölthess némi időt a hozzád közel álló emberekkel, vagy csináljatok valamit offline.

3. Mindig emlékezz rá, hogy fontos vagy! Függetlenül attól, hogy mások miképp ítélnek meg, megérdemled az együttérzést és a tiszteletet!

Útmutató a Wattpad világáhozWhere stories live. Discover now