Yunan Mitolojisi

355 8 0
                                    

Klâsik edebiyatta erkek güzelliğinin yüceltilmesini ve onların mükemmel güzelliğin ideal temsilcisi olarak görülmesi anlayışını çok eskilere, Eski Yunan mitolojisine kadar götürmek mümkündür.

Bununla ilgili olarak mitolojide ilk akla gelen ve en çok kullanılan motif Ganymedes olmuştur. Ganymedes, Truva kralı Tros'un üç oğlundan biridir ve güzelliği dillere destan olmuştur.

Bir gün Zeus onu görür ve bir kartal şekline girip Olimpos'a götürür. Orada Ganymedes'yi tanrıların sofrasında şarap dağıtıcısı olarak görevlendirir. Bu olay Ilyada'da* şöyle anlatılır:

Erikththonios'dan Tros doğdu,
Troya 'İdarin kralı.
Kusursuz üç oğlu oldu Tros 'un da:
Hoş, Assarakos, tanrılara denk Ganymedes.
En güzeliydi Ganymedes ölümlü insanların,
Tanrılar kaçırdı onu Olympos'a
Zeus'a şarap sunan olsun diye, dediler
Güzelliğiyle yaşasın tanrılar arasında...

Yine mitolojiye göre Zeus Ganymedes ile geçirdiği gecelerin anısına ona Aquarius (Su Taşıyıcısı) adını vererek bir yıldız haline getirir ve ölümsüzlüğe ulaştırır.

Modern astrolojide Zodyak kuşağındaki kova burcunu temsil eden, bu takımyıldızdır. Astronomide Güneş sistemiyle ilgili adlandırmalar, bilindiği gibi mitolojideki tanrılar ve önemli kişilerin isimleriyle yapılmıştır.

Güneş sisteminin en büyük gezegenine en büyük tanrının ismi verilmiştir. Bu gezegenin, Jüpiter'in (Jüpiter, Zeus'un Roma mitolojisindeki adıdır) en büyük dört uydusu Ganymedes, Io, Europa ve Callisto adlarını taşımaktadır.

Bu dört uydu da isimlerini Jüpiter'in (Zeus'un) birlikte olduğu sevgililerinden almışlardır. Bunların en büyüğü ise Ganymedes'dir.

Ayrıca Andrews ve Kalpaklı'dan öğrendiğimize göre modern Ingilizcede eşcinsel erkek anlamındaki "catamite" kelimesi, etimolojik olarak "ganymede"nin bozulmuş halidir.

Modern araştırmacılardan James M. Saslow, Ganymede in the Renaissance adlı eserinde rönesans dönemi görsel sanatlarda işlenen Ganymede motifinin eşcinsel aşkın, özellikle yaşlı adam ile genç oğlan arasındaki aşkın sembolü olarak kullanıldığım söyler.

Bu görüşünü desteklemek amacıyla resimde Parmigianino'nun Amor, heykelde de Michelangelo'nun David adlı eserlerini örnek gösterir.

*İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

Kaynak: Klâsik Türk Edebiyatında Erkek Güzelliği Ve Erkek Aşkı Anlayışı: Cinânî Örneği
Osman ÜNLÜ

EşcinsellikHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin