Del 26

185 9 2
                                    

Aftonbladet, 3 februari:

Ebba, 17, blev sexuellt utnyttjad när hon sov - fick höra att hon borde ha sagt nej

Av: Johanna Ståhl

Metoo svepte som en orkan över världen 2017. Vittnesmålen från kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp var oräkneliga. En global rörelse skapades. En rörelse som har ändrat samtalsklimatet och skapat en gemenskap för unga tjejer och kvinnor världen över. Men när Ebba, 17, berättade för skolans rektorn om sin utsatthet så blev hon misstrodd.
- Jag trodde att vi hade kommit längre, säger hon.

17-åriga Ebba går andra året på gymnasiet. I december förra året utsattes hon för sexuella övergrepp av en person som går på samma skola. För bara ett par veckor sedan vände hon sig till skolans rektor för att berätta vad hon varit med om och för att få stöd. Det hon möttes av liknar snarare motsatsen. Rektorn blundade för övergreppen som Ebba utsatts för och stöttade förövaren.
- Hon menade på att han kanske inte förstod att jag inte ville trots att jag sov när det hände, berättar Ebba.

Ebba spelade in samtalet med rektorn och publicerade sedermera klippet på sin Instagramprofil. I klippet hörs bland annat hur rektorn förminskar Ebbas upplevelse och säger saker som att tjejer måste acceptera att killar tafsar och begår övergrepp för att det ligger i deras natur. I skrivande stund har klippet setts av tusentals personer och fått stor spridning, även hos Sveriges kändiselit. Ebba berättar att hon är tacksam för stödet hon har fått, men uppger att även skolan borde ha stöttat henne och hanterat situationen annorlunda.
- Metoo har varit en stor del av min ungdom, jag upplever att det har ändrat mycket och haft en stor påverkan på samhället, och det var också därför jag vågade berätta. Jag trodde att det skulle bemötas annorlunda med tanke på den ständigt pågående debatten kring sexualbrott. Sånt här ska uppmärksammas, inte tystas ned.

Kommunala chefen vid barn- och utbildningsförvaltningen, Henrik Öhrn, uppger att en intern utredning kring händelsen har påbörjats.
- Sättet som den här eleven har blivit bemött på är fullständigt oacceptabelt. Eleverna ska kunna känna tilltro till skolpersonalen, säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med skolans rektor som avböjer intervju. Rektorn skriver i ett mejl att skolan inte kommenterar enskilda elev- och personalärenden i media med hänsyn till individens integritet. Rektorn skriver också att skolan har utarbetade och tydliga interna rutiner vad gäller arbetet med elevernas hälsa och trygghet. Även att skolans utbildningar alltid utgår från människors lika värde.

Jag sitter vid mitt skrivbord med blicken fäst på dataskärmen och läser och scrollar, läser och scrollar. Diana står bakom mig med armarna omkring min hals och läser över axeln på mig. Det är en artikel som vilken annan som helst på Aftonbladets hemsida. Den återfinns i myllret av rapportering från trafikolyckor, försvunna personer och sporthändelser. Ännu en artikel om #metoo kanske många tänker och scrollar vidare. När jag läser texten är det svårt att förstå att den faktiskt handlar om mig. Trots att det är mig Johanna Ståhl har intervjuat, trots att det är en bild på mig i artikeln och mina ord som återges i texten så kan min hjärna inte få ihop det. Diana pussar mig på kinden.
"Hur känns det?" frågar hon.
"Jag vet inte", suckar jag, "jag trodde det skulle kännas bättre."
Diana vrider runt skrivbordsstolen och glider ned i mitt knä.
"Jag är i alla fall jättestolt över dig. Och tacksam. Du har gjort allt du har kunnat, det har du verkligen."
Jag drar händerna genom hennes hår.
"Säg inte så. Inte dom orden, inte med det tonläget. Säg inte hejdå."
Hon lägger huvudet på sned. Ögonen är blanka.
"Jag flyttar i övermorgon. Det är kört."
Tårarna börjar rinna hos oss båda och vi kramar om varandra hårt.
"Kan vi inte åka någonstans? Eller bara göra nånting? Jag vill bara bort", snörvlar Diana och torkar tårarna med tröjärmen.

Lugnet Till Ditt KaosWhere stories live. Discover now