18. KAPITOLA

4.4K 217 36
                                    

Harry bol síce v práci, ale inak bol úplne myšlienkami mimo. Pri Siriusovi. Bola to naozaj pravda? Len to mu celý čas vŕtalo hlavou. Chcel tomu veriť, a zároveň nechcel. To sklamanie by bolo príliš bolestivé. No ak existovala čo i len malá šanca chcel sa o to pokúsiť. Musel.

„Harry." na obraze v jeho kancelárii sa zjavil Albus Dumbledore. „Tak?" žmurkol naňho. „Rozlúštil si už to proroctvo?" vypytoval sa.

Harry venoval Dumbledorovi pohľad. Mierne vyčítavý. „Hermiona." odpovedal. „Urobili ste to schválne však?"

Dumbledore to nepopieral iba sa usmial. „Aspoň sa trocha prelomili ľady. Nie?"

„Trocha." odvetil Harry. „Máte pravdu." uznal napokon. „Mohli by ste mi o tom ale niečo povedať. Viete viac?"

Dumbledore sa ale zatváril smutne. „Bohužiaľ nie. Hoci ..." odmlčal sa. „Existuje jedna stará legenda o Oblúku smrti."

„Aká legenda?" spýtal sa Harry so živým záujmom.

„Iba legenda Harry. Rozprávka."

„Aj Tajomná komnata, bola iba rozprávka!" odsekol Harry podráždene.

„To je pravda ... pravda." prikyvoval Dumbledore odrazu. „Dobre teda. Pokiaľ si teda dobre spomínam, a dúfam, že sa nebudeš hnevať ak to nebude veľmi presné. Čítam som o tom už naozaj veľmi dávno. Bola to obľúbená kniha mojej Ariany." Na okamih zosmutnel. Harry mu zdvorilo venoval pár chvíľ a mlčal. Napokon sa Albus usmial, a začal rozprávať: „Je to legenda o istom Gideonovi Hobdayovi." vravel. „Bol to významný čarodejník, isto si už jeho meno počul na Dejinách mágie, profesora Binsa." usmial sa na Harryho. „Pričinil sa o založenie Oddelenia záhad na Ministerstve mágie! Bol prvý nedotknuteľní ..." vysvetľoval.

Harrymu však to meno prišlo úplne neznáme. Ale nečudoval sa tomu, väčšinou hodiny profesora Binsa prespal, ako mnohí ďalší.

„Gideon Hobday prišiel o syna, kvôli chorobe, na ktorú nebol liek. Bolo to veľmi tragické, a smutné a skoro zošalel od smútku ... avšak keďže bol takým významným čarodejníkom, veľa čítal a dočítal sa aj o Kameni oživenia ..." Dumbledore sa usmial na Harryho. „Áno presne o tom kameni hovorím na ktorý myslíš Harry." odpovedal na nevyslovenú otázku. „Pamätáš sa na príbeh o troch bratoch. Hovorí sa, že snúbenica druhého brata sa utopila v studni. Či tam spadla, alebo jej niekto pomohol o tom zmienka nie je. To úbohé dievča v však na tom mieste prišlo o život. Keď druhý z bratov prišiel domov, aj s Kameňom oživenia, táto dievčina sa na svet vrátila práve cez tú studňu. Stala sa z neho brána medzi svetom živých a mŕtvych. Dievča však bolo nešťastné, patrilo na oný svet. A napokon keď Cadmus Peverell, zošalel od smútku, že nemôžu byť spolu, vzal si život a oná dievčina zmizla. Portál však ostal otvorený, a nedotknutý dlhé stáročia ... Hobday po ňom pátral. Chcel ho preskúmať. Dokonca položil základy runového písma keď ho dešifroval ... Preto je taký slávny." žmurkol Dumbledore na Harryho, ale toho ani najmenej netrápilo prečo Gideon Hobday vošiel do učebníc dejín mágie. „Keď sa krv nepriateľa spojí s krvou obete, smrť bude porazená ..." zašepkal Albus zamyslene. „Je to vyryté na oblúku smrti. Podarilo sa mu, vraj, a na toto slovíčko vkladám obrovský dôraz, odhaliť, že návrat z druhej strany môže len niekto kto zomrel násilne, vraždou. Harry. Lenže, ani vtedy keď to vyskúšal na obeti nejakej násilnej smrti, sa to nepodarilo. Použil síce krv nepriateľa, ale obeti získal iba pár hodín. A rovnako to nefungovalo ani na jeho syna. Neumrel totiž násilnou alebo neprirodzenou smrťou." dodal Dumbledore. „Podarilo sa mu uvidieť len jeho odraz. Pri tomto bola aj Gideonova manželka a chorá od smútku sa vrhla k oblúku, ale už sa nikdy nevynorila. Jeho strata sa zdvojnásobila, a vtedy sa rozhodol, že bude lepšie oblúk zničiť. Keď sa to nepodarilo, ukryl ju ďaleko od každého, aby už nikoho nemohol portál pohltiť.

Harry Potter and The new prophecy I. [HP Fanfiction]Where stories live. Discover now