Kitap önerileri #1

88 13 11
                                    

Onca bölümden sonra, sonunda öneri bölümüne gelebildik. Bu kitabı yazmamın asıl sebeplerinden biri buydu ama kitap, çoğunlukla kapak tasarımları ve biraz tanıtımlarla doldu. Ben de zamanının geldiğini düşündüm.

Not: Bu bölüm genellikle, wattpad'a katılalı çok olmamış kişiler için yazılmıştır. Tecrübeli yazarlar, kalp kırıcı yorumlar yazmazsa sevinirim. Başlıkta da belirttiğim gibi sadece öneriler bunlar...

♥Yazdığınız kitabın ismi

•Kitabın ismi, daha önce bulunmamış bir isim olmalı. Yani size özel, sizin hayal gücünüze göre olmalı.

•Kitap ismi bulamıyorsanız, güzel bir şarkıda geçen kelime/kelime grubunu kullanabilirsiniz. Ama dediğim gibi, başka bir kitabın ismi ile aynı olmamasına dikkat edin.

•Kitabın adı, çok uzun olmamalı. Çok uzun isimler, pek ilgi çekici olmuyor ve pek tercih edilmiyor. Sakın, kitabım güzel, önemli olan içinde yazanlar, ismin önemi yok diye düşünmeyin. Elbette içinde yazanlar daha önemli ama okuyucuda bırakılan izlem de çok önemli. İsim ilgi çekici, güzel olmazsa okuyucu da pek olmaz. Çünkü genelde kapağa, isme ondan sonra tanıtıma ve kitaba bakılır. İlk iki aşama olmadan, kitap okunmadığı için henüz, pek önemi kalmaz.

♥Kitap kapağı

• Bu aşamada elimden geldiğince, bizzat yardımcı oluyorum zaten ama yinede belirteyim dedim. Kapaklarında ilgi çekici olması gerekir. Genelde, renkli kapaklar daha çok tercih ediliyor. Siyah,beyaz kapaklar pek okuyucu çekmiyor. Elbet yine okuyu fazla olabilir ama canlı kapaklar daha çok okuyucu çeker.

♥Kitap akışı

•Kitap içerisinde, elinizden geldiğince klişelerden uzak durun.

Örneğin, göz devirme eylemi çok fazla kullanılıyor. Bunu yerine farklı eylemler kullanmanızı öneririm.

Hafıza kaybı durumu da, bir çok kitapda olan birşey. Neredeyse okuduğum her kitapta, bir kez hafıza kaybı durumu oluyor baş roldeki kızda veya erkekte. Bunun yerine de hayal gücünüzü kullanarak yeni şeyler türetin derim.

Oyun olarak, yine neredeyse her kitapta doğruluk mu cesaretlik mi oynanıyor. Farklı oyunlar oynanmasının daha iyi olduğunu düşünüyorum.

İnsanlar, hep aynı tarz şeyleri okumaktan bıkar. Kendimden biliyorum. Farklı olaylar, farklı kurgular, okuyucunun hikayeye bağlılığını artırır. Yani klişelerden ne kadar uzak durursanız, kitabınız o kadar beğeni alır, sevilir.

Aslında, aklıma daha çok şey geldi ama bu bölüme yazmak istemedim hepsini. Sizi sıkmak istemem. Umarım, yeni üyelere az da olsa bir yararım olmuştur. Bu bölümün alacağı voteye göre, yeni öneri bölümleri de gelecektir.

Bu arada, kapak tasarımlarına hala devam ediyorum. Yani istek alıyorum. Yapmayı unuttuğum kullanıcılar varsa mutlaka söylesin.

Wattpad Kitap Yardım MerkeziWhere stories live. Discover now