44 - Běsnící dav

172 11 4
                                    

Jaison vykoukl zpoza rohu.

„Jsou tam." šeptl mým směrem. „Vypadá to, že se odsud ani nehli. Viktorie to měla promyšlené od samého začátku."

„Takže co budeme dělat?" zeptala jsem se. „Ti lidé mě chtěli ještě před hodinou zabít."

„To ty jim chceš pomoct, ne já." odsekl Jaison. Protočila jsem očima a dřív, než bych si to stihla rozmyslet, jsem proběhla kolem Jaisona přímo před běsnící dav.

„Elen!" špitl Jaison. „Do prdele. "

Čekala jsem, že jen co mě dav spatří, vrhne se na mě. Ale oni se jen postupně otáčeli mým směrem a udiveně na mě koukali.
Mezitím doběhl Jaison. Byl stejně zaskočený jako já.

„To nic neudělají?" zeptal se šeptem.

„To uvidíme." řekla jsem a vystoupila vpřed. „Madam Viktorie vás podvedla!" zavolala jsem do davu. Lidé si mezi sebou začali šeptat. Rozhodla jsem se pokračovat. „Řekla vám, že to já jsem ta zlá. Že Motýlí dívka může být vaše zkáza. Ale to se mýlila. Já vám chci pomoct."

„A jak ti můžeme věřit?" zavolal někdo.
Než jsem stihla odpovědět, vrhnul se přede mě Jaison.

„Madam Viktorie," udělal pomlku a rozhlédl se po davu, který s napětím čekal na jeho slova. „Je mrtvá."
Vyděšeně jsem klopýtla. Cože?
Davem stejně jako mnou projela vlna zděšení.
„Máte hlavu plnou těch jejích keců o konci ostrova a všichni jste ji bezhlavě poslouchali, aniž by někoho napadlo, co má v plánu."

„Ale legenda nelže!" zavolala nějaká žena z předních řad.

„Máte pravdu." přikývl Jaison. „Motýlí dívka má být sice zkázou ostrova, ale zamyslete se. Udělala někdy Eleanor něco? Provedla cokoliv, co nějak ovlivnilo existenci ostrova?" vyzval dav k zamyšlení. „Neudělala. Madam Viktorie ji pouze využila jako nástroj k rozbouření davů. Všechno to dělala Viktorie. Jen se nad tím zamyslete!"
Všimla jsem si, jak někteří začali souhlasně pokyvovat hlavami. Usmála jsem se. Postavila jsem se vedle Jaisona a hrdě se na něj usmála.

„Někteří její stoupenci jsou stále mezi námi." zavolala jsem do davu. „Prosím, jestli s námi souhlasíte, pomožte nám odstranit její lživé názory a nechť zase zavládne mír! Připojte se k nám a pomozte mi zachránit náš ostrov!"
Dav však stále jen nehybně stál. Znejistěla jsem, zda má slova byla dostatečně přesvědčivá.

„Měla jsem to nechat na tobě." zanadávala jsem směrem k Jaisonovi. „Tebe poslouchali."

„Poslechnou tě. Vydrž." kývl netrpělivě. „Někdo musí být první a poté ho všichni budou následovat. Uvidíš."
S tichým povzdechem jsem se rozhlédla po davu. Všichni pořád jen tupě zírali naším směrem, ale nikdo nešel.
Až najednou jsem si všimla rozestupujícího se davu úplně vzadu. Oči se mi rozzářily nadšením. Chtěla jsem skákat a pištět, ale věděla jsem, že si musím ponechat vážnou tvář.
Sledovala jsem postupující mezeru. Konečně se ti lidé dostali až na začátek. Z davu se postupně vynořovali všichni naši přátelé v čele s Jolly. Postavili se do řady vedle nás a Jolly mě chytla za ruku. Chytla jsem se Jaisona a postupně jsme udělali jeden velký zástup držící se za ruce. Hrdě jsem se podívala do davu a usmála se.
Jaison měl pravdu. Za chvíli se začali ke vchodu Darkway hrnout další a další lidé. Po pár minutách jsem je již nestihla počítat.
Když si mě Jaison přitáhl do pevného objetí, nevydržela jsem to a začala plakat. I když ještě zdaleka nebyl konec, i tohle pro mě bylo malé vítězství. Ti lidé stojící mi po boku mi tak potvrdili, že ve mě věří. Že věří v Motýlí dívku, která naplní proroctví a společně s nimi zachrání ostrov.

Everland - Motýlí dívka ✔Where stories live. Discover now