Názvy miest, riek a pohorí, alebo ako nevytvoriť úplnú zhatlaninu

770 70 39
                                    

Dneska sa trochu pozrieme na tvorbu názvov miest, pohorí a riek (respektíve všetkých možných názvov, ktoré sa dajú nájsť v príbehu).

Mnohým by sa zdalo, že niektoré názvy pripomínajú len zhluk nezmyslených písmeniek a sú nevysloviteľné. Nie vždy je to ale tak.

Možno som už v nejakom článku spomínala, že niektorí autori si v príbehu vytvárajú pre rôzne rasy rôzne jazyky. Aj toto môže byť dôvodom prečo sa niektoré mená a názvy tak čudne píšu a vyslovujú. Aj takáto je jedna z možností tvorenia názvov. Ak máte v príbehu pre nejakú svoju rasu vymyslený vlastný jazyk, neváhajte s použitím názvu práve v tomto jazyku. Nezabudnite však na konci kapitoly poskytnúť čitateľovi vysvetlenie, poprípade odôvodnenie prečo je to tak ako to je (aspoň sa tam nikto nestratí a vo všetkom budú mať vaši čitatelia poriadok ;) ).

Ďalším, podľa mňa takým klasickým spôsobom, je skladanie rôznych slov dokopy. Ja osobne túto metódu využívam pri písaní veľmi často, a to nielen s využitým slovenských slov, ale používam aj slovíčka z angličtiny a španielčiny, teda jazykov, ktoré sa učím. Takým zásadným pravidlom pri skladaní názvu, ktorý chcete použiť v príbehu, musí byť názov, ktorý nebude nezmyselný a taktiež nebude ťažko vysloviteľný či dokonca nevysloviteľný.

Zaujímavým spôsobom tvorenia názvu je aj písanie slov odzadu. Tu taktiež potrebujeme využiť logiku, pretože výraz, resp. slovo, ktoré použijeme, musí byť zrozumiteľné nielen pre autora ale aj čitateľa (síce je pravda, že autor zväčša svojim vymysleným slovám rozumie :D ). Napríklad ak chceme aby názov mesta mal niečo spoločné s jazerom a nič originálnejšie ako Jazerné mesto nám nenapadá, môžeme skúsiť použiť aj obrátený tvar tohto pomenovania a to konkrétne Orezajné mesto alebo mesto Énrezaj. Znie to zaujímavo a z vymýšľaním nestratíte toľko času ako keby ste skladali len tak náhodne písmenka.

Neodporúčam kopírovať názvy ani mená z kníh, ktoré ste si prečítali, predsa len, je to krádež a my nie sme zlodeji.

Aké máte skúsenosti s tvorením rôznych názvov vy? Podeľte sa s radami a pripomienkami dole v komentároch. :) 

A na čo sa môžete tešiť nabudúce? Výber vhodného mena nielen pre hlavnú postavu je niekedy pre autora veľkým problémom a my sa spoločne pozrieme na jeho odstránenie ;)

Sprievodca svetom FantasyWhere stories live. Discover now