Rozdiel medzi fantasy a sci-fi

887 51 24
                                    

Viete aký je medzi týmito dvoma žánrami rozdiel? Skúste si dať odpoveď ešte skôr ako sa pustíte do môjho krátkeho zhrnutia rozdielov. 

Aký je rozdiel medzi fanatsy a sci-fi? Keď sa niekoho spýtam, mnohí mi povedia, že tam predsa nie je žiaden rozdiel. Omyl, fantasy a sci-fi, sú dva rôzne žánre. A kde sú teda tie rozdiely medzi nimi? Ak neviete, tak čítajte ďalej.

Tým najzákladnejším rozdielom medzi týmito žánrami je určite to, že pri písaní sci-fi sa príbeh častokrát odvíja v budúcnosti, kde si autor vytvára svoju vlastnú predstavu o budúcnosti s pomocou technických prvkov a vecí, ktoré si sám dokáže predstaviť (niekedy aj nepredstaviť) v budúcom živote ľudstva. Taktiež sa odvíja od vedeckých faktov, poprípade rôznych teórii alebo špekulácii. Fantasy zase využíva čary, magické bytosti a samotné nadprirodzeno.

Ďalším rozdielom, o ktorom podľa mňa vie málokto. Fantasy je historicky staršie ako sci-fi. A to už len z toho dôvodu, že magické či mýtické bytosti a kúzla sa používali už v antickom Grécku alebo v sumerskej literatúre. Sci-fi sa začalo rozmáhať až omnoho, omnoho neskôr, konkrétne v roku 1954. S týmto názvom prišiel F. J. Ackerman a bol odvodený od vtedajšieho trendu "hi-fi".

Keď sa to tak vezme, sci-fi príbehy sú omnoho viac poprepletané vedou ako mágiou, technickými pokrokmi ako využívaním prírodných síl, budúcnosťou ako minulosťou či súčasnosťou.

Wikipedia ešte pomohla a vyhodila mi, že existuje takzvaná science fantasy, čo je vlastne príbeh s prvkami mágie, čarovných bytostí a vedeckými objavmi. Tu sa sci-fi a fantasy prelínajú a navzájom dopĺňajú.      

Tak kam patria vaše príbehy, autori? Blížite sa viac k fantasy, či je váš príbeh science fantasy? 

Nabudúce si povieme niečo o technike a vede vo fantasy žánri. Taktiež sa chcem spýtať, či by vás zaujali charakteristiky, magických bytostí, ktoré používam ja osobne v príbehoch, ale nie sú veľmi známe? Poprípade, či by autori chceli zaradiť svoje vlastné magické bytosti do príručky a podeliť sa tak s ostatnými o svoje príšerky? POZOR, ktokoľvek ich bude, ale potom môcť použiť.   

Sprievodca svetom FantasyWhere stories live. Discover now