Ako správne napísať dialógy medzi postavami bez toho, aby zneli nútene?

416 55 21
                                    

Dobrý dialóg by na seba nemal pútať pozornosť, avšak práve tou svojou „neviditeľnosťou" dodáva postavám ich hlas a charakter. Pre niekoho môže byť písanie dialógov výzvou spojenou so značnými problémami, a pre niekoho úplne niečím prirodzeným. Ako by teda mal taký dialóg vyzerať? Veľa záleží aj na tom, medzi kým rozhovor je a v akom prostredí sa odohráva. Inšpiráciu na napísanie rozhovoru máte priamo pod nosom, veď sa predsa každý jeden deň s niekým rozprávate. Sú vaše rozhovory nútené? Že nie? Tak prečo by ste nemohli reálne uskutočnené rozhovory použiť ako predlohu na napísanie rozhovorov medzi vašimi postavami? Keď už viete ako by mal dialóg prebiehať (teda viete o čom sa budú osoby rozprávať), je fajn ak opíšete počas rozhovoru aj ich správanie, ktoré dodá reči, ale aj vystupovaniu postáv na reálnosti. Komunikácia však nemusí byť len verbálna, teda slovná, ale aj neverbálna. Myslím, že z vlastných skúseností vieme, že rozhovor nemusí byť vedení len samotnými slovami, ale častokrát je prevádzaný gestami rúk a inou mimikou.

Nezabúdajte, že každá vaša postava rozpráva iným štýlom, preto by ste mali počúvať ľudí okolo seba. Hlavne aký majú tón hlasu, ako sa pri tom tvária a podobne. Tiež sa neodporúča trhať dialógy (rozdeľovať ich zbytočne dlhými vetami a opismi).

Počuli ste už o udržiavaní tempa v rozhovore? Rozhovor totiž nie je ako vyrovnaný na každej strane, niekto hovorí priveľa a niekto zase počúva mlčí. Taktiež v rozhovore treba niekedy zaútočiť, ak chce postava dosiahnuť svoje a presvedčiť okolie.

Čomu by sme sa však mali určite vyhnúť, je opakovanie „povedal/a" a podobných výrazov, ktoré sa tak často používajú za priamou rečou. Nech si vezmete akúkoľvek tlačenú knižku a pozriete sa na dialógy medzi postavami, zbadáte, že takéto slová sa tam často neopakujú a autori používajú mnoho iných foriem ako vyjadriť vety za úvodzovkami. Ďalšou vecou na ktorú si treba dať pozor, aby vety v rozhovore neboli príliš dlhé. Potom by sme sa totiž dostali k monológu jednej postavy a to by pri rozhovore nastať nemalo.

Dnes len v krátkosti :) snáď pomohla aj táto troška. Otázka na vás: Aké máte skúsenosti s písaním dialógov? Odpovede ma nesmierne zaujímajú, tak šup sem s nimi!  :)

Užite si ešte zbytok nedele ;) :)  

Sprievodca svetom FantasyWhere stories live. Discover now