Na záver...

206 29 18
                                    

Rómska kultúra má veľa zvykov, ktoré sú pre nás nepochopiteľné. Počas tejto poviedky som od vás dostala niekoľko ohlasov, ktoré naznačovali pobúrenie, či dokonca porušenie detských práv.

Chcem len uviezť na pravú mieru, že mnohé udalosti som si prispôsobila kôli príbehu, avšak, bohužiaľ podstata zostáva rovnaká. Rómske zákony a zvyky nijako nepodliehajú našim, preto v nich nehľadajte spojitosti. 

Napriek tomu, že väčšina Rómov na Slovensku žije úplne normálnym životom s prispôsobila sa moderným trendom, Olašský Rómovia majú presne tie isté zvyky, ktoré som opisovala v príbehu. 

Čo sa týka osoby Skarlet, môžeme pozorovať naprostú poslušnosť podriadiť sa pravidlám a vôli rodičov. Olašský Rómovia majú hlboko zakorenenú úctu k rodine, preto bez rečí urobia všetko, čo sa od nich žiada. V histórii môžeme vystopovať dohodnuté svadby s účastníkmi menej než 15 rokov. 

Kris Roma (rómsky súd) sa prevádza výlučne v rómskom jazyku. V minulosti bolo neprístupné ženám, no s modernizácio a pokrokmi doby sa tento zvyk vytratil. Presné kroky Kris Roma môžete nájsť tu: http://revue.vsdanubius.sk/sites/default/files/Bujdov%C3%A1%20-%20Zsolt%20-%20KRIS%20ROMA.pdf

***

Chcem sa poďakovať za spoluprácu a spolupodieľanie na tomto príbehu:

Patrikovi Berkymu za preklad rómčiny

Mgr. Alene Horváthovej- členke Združenia Rómov v Rimavskej Sobote za ochotu nazrieť do dokumentov o rómskych svadbách

Rodine Čántorovej za ochotu podeliť sa so skúsenosťami a ochotou prediskutovať súčasnú situáciu Rómov

Takisto vám, milý čitatelia, ktorí ste vydržali až do konca so Skarlet, za každé jedno prečítanie, hlasovania, komentáre, pridanie do reading listu.... 

Pretože každá jedna odozva ma posúvala vpred a hriala u srdca, že som dokázala napísať niečo zo súčasnej problematiky čo zaujalo. Napriek pretrvávajúcim problémom s touto menšinou, som rada, že som bližšie spoznala ich rozmýšľanie, starodávnu kultúru, zvyky a tradície, ktoré stoja za zmienku a je v nich niečo osobité. 

Ďakujem,  :)

Cigánka ✓Where stories live. Discover now