SUÇUN SOSYO-PSİKOLOJİSİ

121 14 0
                                    


' Freud'un Elektra kompleksi dediği olgu şımartılmış çocuğun yaşamında ortaya çıkan çok sayıda ki biçimden sadece biridir.' 'Alfred Adler


Komiser Yardımcısı Emin sosyolojiden mezun olduktan sonra iş bulamayacağını bildiğinden ,lisans eğitimi biter bitmez çocukluğunda yaşadıklarının etkisinde de kalmış olacak ki 'suç'a yani suç sosyolojisi alanına yöneldi ve bu alanda yüksek lisans yaptı ancak yüksek lisansının tamamladıktan sonra kafasında ki şeyleri yapamayacağını anladığında hem yaşamını sürdürmesine yetecek kadar para kazanacağı hem teoride öğrendiklerini pratiğe dökmek için polislik sınavlarına başvurdu. Çevresinin kendisine 'eline silah verip sana saatlerce nöbet tuttururlar burası Amerika değil senin sosyoloji ,psikolojik bilgilerin burada işe yaramaz burada en gizemli cinayet aşk cinayetidir 'minvalinde söylemlerine karşın biraz kendini akışa bırakan biri olarak biraz da başka çaresi olmadığından girdiği komiser yardımcılığı sınavını kazanarak aldığı eğitimler sonunda İstanbul'a atanmış burada beş altı aylık sokakta ki devriye maceralarından sonra Emniyetteki modernleşme çalışmalarından faydalanarak Cinayette komiser Mahir 'in yanında devem etmiş son 1 yıldır da komiserin kemoterapi görmesinden ve yeni atama olmamasından dolayı geçici komiserlik görevini yerine getiriyordu. bu fırsatı da olabildiğince iyi şekilde değerlendiriyordu.

Emin'e göre her suç toplumsaldı,gazetelere gördüğümüz her cinayet,hırsızlık,taciz olayının sosyo-psikolojik nedenleri vardı ,eski usülle çalışan büroda kabul görmeyen bu görüşünü Emin iki kez kanıtlama fırsatını yakalamıştı.

İlk olay Zekeriyaköy'de bir villada ölü bulunan 35 yaşlarında ki erkeğin olayıyla ilgiliydi. Evinde ölü bulunan genç adamla ilgili bütün tetkikler yapılmış,arkadaşları,ailesi,kız arkadaşı,komşuları ile görüşülmüş tüm bunlara rağmen hiç kanıt bulunamamıştı. Olaydaki tek tuhaflık 25 yaşında ki kız ile çocuğun evli olmadığı halde bir aile terapistinden çift terapisi görmeleri olmuştu.Terapist ise Emin'e çiftin sürekli tartıştıklarını neredeyse kavgasız günlerinin olmadığını söylemiş ancak 6 ay boyunca yapılan terapide herhangi bir ilerleme kat edemediklerini söylemiş , kadının aşırı kıskanç olmasından dolayı ayrılığı kabullenmediğini söylemişti. Tek şüpheli kadındı ancak ifade alma sürecinde ,parmak izi taramalarında ,kızın o akşam ne yaptığına ,kamera kayıtlarına kadar her şey kızın söylediklerini doğruluyordu.Emin kızın dosyasını alt üst etti ancak kızın bu suçu işlemesini gerektirecek bir neden göremedi,iyi bir eğitim almış, iyi maddi koşullara sahip, iyi bir işi olan annesiyle birlikte yaşayan genç kız suçlu profiline pek uymuyordu.

Peki neden anneyle yaşıyordu? Baba nerede? Bunu fark eden emin ertesi gün babanın durumunu öğrenmişti.Baba kız 5-6 yaşlarındayken bir trafik kazasında ölmüştü.Bu bilgiyi okurken harfler gözünün önünde uçuşmaya başlamış ,Freud'un elektra kompleksi ile ilgili söyledikleri kafasında zonkluyordu. Neydi elektra kompleksi; Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası kız çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmelerine,babaya aşık olma durumuna Elektra kompleksi denir. Bu karmaşa yaş ilerleyince anneyle özdeşleşme olarak çözümlenir' ya peki babayı aniden kaybetmişse elektra kompleksi çözülmeden baba ölmüşse ne olur? İşte cinayetin sırrı da burada gizliydi ;bu durumu çözemeyen kız çocukları babasını andıran,otoriter,koruyucu,kendinden büyük erkeklerle beraber olmayı tercih ederler ve bu buldukları ikinci babayı asla kaybetmeye tahhamül edemezler onu kaybetmektensen elleriyle yok etmeyi tercih ederler bu şekilde elektra kompleksini çözmüş olurlar.

Teoride Emin olayı çözmüştü kız çocuğu öldürmüştü ama önemli olan bunu kanıtlamaktı,terapi esnasında gerçekle yüzleşen psikolojik hastalarının sağaltım esnasında (terapi sürecinde) bunu ilk önce abartılı bir şekilde red ettiklerini ama hemen ardından absürd tepkiler verdiğini duymuştu,ağlamak,psikoloğa saldırmak gibi.Bunu kıza kendinsin söylemesi durumunda bunu kabul etmeyeceğini emindi bu yüzden üniversiteden arkadaşı olan bir psikoterapisti arayarak olayı anlattı bir şey hariç 'kızın katil olma ihtimalini' bu durumda psikoterapistin bunu kabul etmeyeceğini düşünmüştü,ona sadece bir olay için yardımcı olması gerektiğini ve öngörüsünü söylemişti ve her şey öngördüğü gibi gitti kızı tekrar ifadeye çağırmış ancak bu sefer psikoterapist ile beraber kızın ifadesini almış arkadaşının tek yapması gereken kıza doğru sorular yöneltmesini sağlamak olmuştu.

''Hayır babamın bu işle hiçbir alakası yok saçmalıyorsunuz onu çok seviyordum o ise beni bırakıp gitmek istiyordu,onu başkasının elini tutarken görmeye dayanamazdım.'

Sabah masasının üstünde gazetenin üçüncü sayfa haberleri arasında ' genç iş adamının sonunu kıskançlık getirdi' başlığına bakıyordu Emin ,masada ki keçeli kalemi alarak kıskançlık kelimesinin üzerine çizerek altına Elektra Kompleksi yazdı.

İkinci olayda ise...

BoşlukWhere stories live. Discover now