Чи має бути письменник комунікабельним?

149 14 19
                                    

Попри те, що багато письменників були справді дуже товариськими і відкритими людьми, ще більше з них належить до когорти дуже замкнених в собі або принаймні у своїх почуттях особистостей. Суть навіть не в тому, що їм бракує часу подумати над своїми гіпергеніальними творами і тому вони віддаляються від людей. На це є кілька причин.

По-перше, вони все-таки вразливі. "Ха, капітан очевидність," – скажете ви. "Це все надумано," – скажете інші ви. Півбіди, коли це лише я надумала; але ж цю саму гіпотезу "надумали" купа вчених. 

Зрештою, багато хто з письменників належить до HSP (Highly Sensitive People). І це вже не забавки (хоч і не конечно страшна хвороба, від якої ви всі вмрете). Це – генетично зумовлена особливість, яка дається 15-20 відсоткам людей на планеті і від неї, ну пробачте вже, нікуди не дітися. 

Ознак її є багато, але зазвичай вас віднесуть до цієї категорії, якщо ви є нестабільні в емоціях, різко переходите від крайнього смутку до крайніх веселощів, швидко стомлюєтеся від надміру емоцій або навіть вражень. Одна з основних характеристик – яким би гарним не було туристичне місце, куди ви приїхали, за годину-дві ви вже не маєте сили нічого дивитися і хочете додому або принаймні зробити перерву. Таких людей нервують різкі запахи і смаки, їм некомфортно в натовпі чи в шумних місцях. 

Водночас, вони здатні до глибшого аналізу подій і текстів, більш здатні до співчуття і творчої діяльності. Є багато досліджень і навіть спеціальний веб-сайт для таких людей (тільки я вас прошу, не ставте на нас, нещасних, тавро інваліда, ми цілком нормальні). 

Всесвітнім спеціалістом-психологом з HSP є доктор Елайн Арон, вона написала купу книг про таких особливо вразливих, творчих людей, однак навряд чи якась, на жаль, перекладена з англійської на українську чи російську. Таким чином, як бачите, дуже вразливі творчі люди часто не можуть бути комунікабельними чи товариськими через надмірну чутливість – хоч наодинці з людиною підтримують її, часом, набагато краще.

Інша причина невеличкої "соціопатії" творчих людей полягає у "нерівномірно розподілених" формах їх спілкування. Письменники – люди, що мають багато справ з текстом. Вони читають, і читають багато (а якщо не читаєте багато – то починайте вже зараз). Також вони багато пишуть, таким чином звикаючи до передачі комунікативної інформації на паперових носіях чи на екранах гаджетів. Тому творчі люди часто можуть бути дуже балакучими в соцмережах або листуванні, однак їм важко говорити з іншими вживу. Це просто "не їх" форма спілкування.

ПОРАДИ і ЛАЙФХАКИ для ваттпадівцівWhere stories live. Discover now