# Beylik Toyu, Söğüt, Mayıs 1281 #

117 2 0
                                    

— Ertuğrul Gazi: Ey oğlum Osman! Şeyhim Edebâli'nin sana diyecekleri var, iyi dinle! Beni dinlediğin gibi dinle! Deden Süleyman Şah'ı dinlermiş gibi dinle! Benim dedemi dinlediğim gibi dinle! Dedemin dedesini dinlediği gibi dinle!

— Şeyh Edebâli: Ey Osman! Allah-u Teâlâ gözünü, gönlünü ve yolunu ışıtsın! Hak'tan, adaletten, merhametten, azimden ve sebattan garip koymasın! Ey Osman! Artık, Osman Bey'sin! Beyliğini unutma, beyliğini unutturma! Eşine, dostuna, düşmana unutturma! Anana, hatta atada dahi unutturma! Ey Osman Bey, beysin! Bundan sonra öfke bize, uysallık sana! Güceniklik bize, gönül almak sana! Suçlamak bize, katlanmak sana! Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize, adalet sana! Huysuzluk bize, hoşgörü sana! Kötü söz, şom ağız, haksız yorum bize, bağışlamak sana! Ey Osman Bey! Bey Osman! Bundan sonra bölmek bize, bütünlemek sana! Üşengenlik bize, gayret sana! Uyuşukluk bize, uyarmak sana! Rahat bize, şevk vurmak sana! Bey Osman! Yükün ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı! Yükünü taşıyacak güç, ayağını sürçtürmeyecek akıl ve kalp versin! Allah-u Teâlâ yardımcın olsun! Beyliğini kutlu kılsın! Hak yoluna hayırlı kılsın! Işığın parıldatsın, uzaklara iletsin! İnsanı yaşat ki devlet yaşasın! Beyliğin daim olsun!

— Ertuğrul Gazi: Ey oğul, Osman Bey! Kıvancımdın övüncüm öl! Sevincimdin Güvencim ol! Edemediklerim et! Eremediklerime er!

--- Osman Bey: Rabbime şükürler olsun ki, hiç düşünmediğim halde beylerin ve ağabeyim Gündüz'ün oluru ile Kayıhânoğulları beyi oldum. Allah-u Teâlâ'nın bana yazdığı bu kaderi elimden geldiğince yüceltmek için çalışacağım.

-----

--- Dündar: Ağabeyim Ertuğrul töreyi bozarak, hakkım olduğu halde beni bey olarak atamadı. Üstüne, en büyük oğlu Gündüz dururken en küçük oğlu Osman'ı Bey olarak atadı. Korkarım ki Osman, atılganlığı ve yersiz davranışları ve de deli cesareti ile Kayıhânoğulları'nın sonunu getirecek. Ağabeyim Ertuğrul ihtiyarlığından geleceği göremedi. Osman, bey olsa da Kayıhânoğulları'nın asıl beyi benim. Aşiretimin bu topraklarda yaşamaya devam edebilmesi için karşıma Osman Bey dahi çıksa onu ezip geçerim. Amma töre gereği şimdilik Osman'ın beyliğine itaat edeceğim.

-----

--- Gündüz: Obanın her yerinde Osman'ın beyliği kutlanıyor. Eğer beyliği kabul etseydim şimdi benim için kutlama yapılacaktı. Ancak pişman değilim. Bu obada beyliği hak edecek biri varsa o da Osman'dı. Ben de ona ağabeyi olarak hakkını verdim.

KAYI HAN OĞLU OSMAN BEYWhere stories live. Discover now