# Osman Bey otağı, Söğüt, Şubat 1282 #

24 1 0
                                    

— Osman Bey: Ağabeylerim, alplerim, gün görmüş yoldaşlarım! Üç ay sonra Domaniç'e göç edeceğiz. Bilirsiniz ki son yıllarda Söğüt'ten Domaniç'e göç ederken arazisinden geçtiğimiz için İnegöl Tekfuru Aya Nikola'nın saldırılarına maruz kalırız. Kaldı ki ağırlıklarımız Söğüt'te bıraksak, mallarımız Çavdar Tatarlarının talanına uğrar. Bütün eşyalarımızı yanımızda götürürsek yolculuk süremiz uzar, yağmurla eşyalarımız harap olur. Atam merhum Gazi Ertuğrul Bey zamanında mallarımızı da yanımızda götürürdük. Ancak gittikçe nüfusumuz, sürülerimiz ve mallarımız artar. Hem mallarımızı koruyacak hem de göç yolunda geçen süreyi azaltacak bir çözüm gerektir bize. Buna bir çözümünüz var mıdır?

— Gündüz: Atamızın zamanında olduğu gibi göç işeri yine benim üzeredir. Nüfusumuz bin beş yüz çadıra dayanmştır. Bin beş yüz çadır, eşyasıyla birlikte bin beş yüz göç arabası demektir. Bunun yanında bine yakın atımız ve on bine yakın koyunumuz vardır. Tüm bunları toparlayıp, yürüyüp, Domaniç'e konmak bir ayı bulur. Hava güzel ise on gün, değilse on beş yol yürürüz. Eğer ki kafirlerinki gibi bir kalemiz olsa ve ağırlıklarımızı oraya koysak göç yolunda çok rahat ederiz.

— Osman Bey: Göçebe olduğumuz için kafirler gibi bir hisarımız yoktur. Olsa da onu düşmanlardan korumak gerektir. Kuzeyde Bilecik ve İnegöl Tekfurları, Doğuda Karaca Hisar tekfuru ve de güneyde Çavdar Tatarları olası düşmanlarımızdır. Kaldı ki Doğu Roma-Selçuklu anlaşması gereği bu böldede hisar yapma iznimiz yoktur ki kendi kalemizi inşa edip mallarımızı içine koyalım.

— Saru Yatı Savcı: İzniniz olursa Beyim! Benim bir fikrim var! Bilecik tekfuru, bölgedeki tekfurlar üzerinde güç sahibidir, onların beyi gibidir. Atam merhum Ertuğrul Gazi ile yoldaşlığı vardır, bizle de iyi geçinirler. Ondan rica etsek, o da Aya Nikola ile konuşsa, belki İnegöl Tekfuru imana gelir de göç yolunda bize saldırmaz.

— Osman Bey: Ağabeyimizin fikri akla yatkındır. Bilecik Tekfuru ile aramız iyidir. Aya Nikola'nın hem bizle hem de Bilecik Tekfuru ile arası kötüdür. Aya Nikola, belki dostlukla bize saldırmayı kabul etmez ise, belki Bilecik Tekfuru'nun gücünden korkup göç yolunda bize ilişmez. Akça Koca, bilgeliğinle ve tatlı dilliliğinle dileklerimizi Bilecik Tekfuru'na iletmeye memur sensin. Bakalım sonuç ne olacak?

— Akça Koca: Emriniz başım üzeredir Beyim!

KAYI HAN OĞLU OSMAN BEYTahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon