# Ertuğrul Gazi Mescidi, Söğüt, Aralık 1281 #

29 1 0
                                    

— Şeyh Edebâli: Ey Ertuğrul Gazi yoldaşları! Ey Kayıhânoğulları! Süleyman Şah'tan el alıp Kayıhânoğulları'nı Halep'ten Erzincan'a, Erzincan'dan Karacadağ'a, Karacadağ'dan Söğüt'e taşıyan Ertuğrul Gazi'yi nasıl bilirsiniz?

— Kayıhânoğulları: İyi biliriz!

— Şeyh Edebâli: Elli senedir Kayıhânoğulları'na beylik yapan, kırkdört yıldır Söğüt ve Domaniç'i Kayı'ya yurt yapan, dostla ve düşmanla iyi geçinen, azı çoğaldan, boyları yurtlandıran, soyları barış içinde yaşatarak çoğaldan Gazi Ertuğrul Bey'e hakkınızı helal edermisiniz?

— Kayıhânoğulları: Ederiz! Helal olsun!

— Şeyh Edebâli: Bize kol kanat geren, topraklarında barındıran, İslamı koruyan ve yücelten Ertuğrul Gazi'ye biz de hakkımızı helal ederiz!

— Şeyh Edebâli: Allah Celle Celalu rızası için namaza, Rasulullah sellallahu aleyhi ve selem için salâvata, meyyit için duaya, uydum hazır olan imama. Er kişi niyetine! Allahu Ekber!

-----

--- Osman Bey: Atam Ertuğrul Gazi'yi Söğüt'e hâkim bir tepeye defnettik ki gölgesi ve hatırası üzerimizden eksik olmasın. Artık beyliğin tüm yükü omuzlarımda... Atam hayatta iken, eğer başım sıkışsa, dara düşsem dayanağım vardı, artık yok. Rabbimin omuzlarıma yüklediği bu ağır yükü nasıl taşıyacağım. Kuzeyden İnegöl Tekfuru göç yolunda saldırır, güneyden Çavdar Tatarları obamızı basmak için an kollar. Olsun, Allahu Teâlâ yadımcımızdır. Atam Ertuğrul Gazi, göçmeden önce bize sağlam bir yurt bıraktı. 400 çadır halkı 1500 çadır yaptı. Selçuklu Sultanı ve de tekfurlarla anlaşıp Söğüt ve Domaniç'i Kayıhânoğulları'na yurt yaptı. Alkaevli, Bayat, Karaevli ve Dodurga kardaşlarımıza yurt verdi. Yalnız da değilim. Amucam Dündar, ağabeylerim Gündüz ve Saru Yatı Savcı, atamın yoldaşları Turgut Alp, Hasan Alp, Gazi Abdurrahman, Saltuk Alp, Aykut Alp, Akça Koca ve Konur Alp yanımdadır. En önemlisi de Şeyhim Edebâli'nin eli üzerimizdedir. Bundan sonra Kayıhânoğulları'na korku yok!

KAYI HAN OĞLU OSMAN BEYWhere stories live. Discover now