# Hayme Ana Kabri, Domaniç, Temmuz 1281 #

52 1 0
                                    

— Ertuğrul Gazi: Hey Osman Bey! Anamın kabri başında obana bakarak neler düşünürsün?

— Osman Bey: Hiç!

— Ertuğrul Gazi: Düşünce ağırlaştı mı insan hiç sanır! Bir meseleyi düşünmeyen, hiç bilmeyen, hiç demez konuşur! Ben de on sekiz yıldır her göç dönüşü anamın kabrine gelip, dua eder, düşünürdüm. Babam Süleyman Şah merhum olduktan sonra, kardeşlerime ters düşüp, obamın bir kısmını peşime takıp bu topraklara getirdim. Anam dahi beni seçip, ardımdan geldi. Bu toprakları Kayıhânoğulları'na yurt etmek için canla başla çalıştı. Ben dahi canla başla çalıştım ve obamı her türlü belalardan koruyup bu güne kadar getirdim. Allah-u Teâlâ'nın izniyle emaneti sana devrettim.

— Osman Bey: Bir kişi hiç bir şey bilmezse dünya çok büyük sanır! Görgünü, bilgini, öğüdünü benden esirgeme!

— Ertuğrul Gazi: Ey oğul! Şeyhim Edebâli sana her şeyi demiştir! Eğer gün gelir beni yanında bulamazsan Şeyh Edebâli'nin sözünden sakın çıkma! Şimdi, sordun diye söylerim! Bir! Ululanma, düşmanını hor görme! Düşmanını yenip, küçümsediğin anda, her şeyin sahibi olan Allah-u Teâlâ, her şeyini elinden alır. Bunun için Rabbini hiçbir zaman unutma, ona nimetleri için hep şükranlarını sun! Şimdi, sana ikinci öğüdümü söylüyorum, istedin de ondan söylüyorum. İki! Düşmanını çoğaltma! Düşmanlığının sonunu da başını da sen belirle! Sen başlat, sen bitir! Boyundan, soyundan, dininden kimselerle düşman olma, onlara kin gütme! Boyundan, soyundan, dininden olmayanlarla kurduğun dostluğu yoldaş dostluğu ile bir tutma! Öyle dostluklara sadık ol, ama bel bağlama! Hesabını, kitabını onlara dayama! Düşman seçerken gücünü kılı kırk yararcasına ölçüp biç! Bir de sakın ola beyim, fethettiğin yerlerde karıya kıza dokunma! Silahsıza ve silah bırakana vurma! İnsanları hoş davran, inançlarını serbest bırak! Benim sana diyeceklerim bu kadardır. Gerisi senin aklına, düşüncene ve kalbine kalmıştır.

— Osman Bey: Öğütlerin benim için en değerli hazinedir baba! Emin ol ki senin izinden gidip, bu toprakları Kayıhânoğulları'na ilelebet payidar kılacağım!

KAYI HAN OĞLU OSMAN BEYWhere stories live. Discover now