A şasea extincţie în masă de pe Pământ este în plină desfăşurare

5 1 1
                                    

În istoria vieții pe Pământ au existat cinci extincții în masă, perioade în care un număr mare de specii au dispărut într-o perioadă scurtă de timp.

Din punct de vedere istoric, extincțiile în masă au fost cauzate de evenimente catastrofale, cum ar fi coliziunile cu asteroizii. De data aceasta, activitatea omului reprezintă cauza celei de-a şasea extincţii în masă de pe Pământ.

Principalele activităţi umane care sunt răspunzătoare de declanşarea celei de-a şasea extincţii în masă sunt defrișările, mineritul și emisiile de dioxid de carbon, care provoacă încălzirea planetei.

În consecință, insectele dispar cu rapiditate, speciile de animale se confruntă cu o “anihilare biologică”, iar speciile colonizatoare invazive provoacă dispariția speciilor indigene.

Expresia “extincţie în masă” ne reaminteşte, de obicei, de dispariţia dinozaurilor care s-a produs, probabil, ca urmare a impactului unui asteroid sau a unei comete cu Pământul.
Se presupune că dispariția dinozaurilor a fost provocată de impactul unui asteroid, având un diametru de 10 km, care a provocat un tsunami în Oceanul Atlantic, cutremure și alunecări de teren.

Valul de căldură produs de asteroid a încins atmosfera Pământului şi a declanşat o eliberare masivă de căldură la nivelul solului. Acest “puls termic” a ars pământul, iar Tyrannosaurus Rex  și ceilalţi dinozauri au murit, împreună cu 75% dintre speciile planetei.
Un alt eveniment devastator de extincţie în masă are loc în prezent, al șaselea de acest gen din istoria Pământului.
Fauna planetei este ameninţată pe mai multe fronturi, deoarece încălzirea oceanelor, despăduririle și schimbările climatice provoacă dispariţia cu rapiditate a numeroase specii.
Într-un studiu din anul 2017 cercetătorii au constatat că speciile de animale din întreaga lume se confruntă cu o “anihilare biologică” și că a şasea extincţie în masă provocată de om se desfăşoară într-un ritm mai alert decât s-a bănuit.
Iată 12 semne că planeta Pământ se află în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă provocată de activitatea umană.

1. Insectele dispar cu o viteză record. Aproximativ 40% din speciile de insecte sunt în declin numeric

Insectele dispar de opt ori mai repede decât mamiferele, păsările și reptilele.
Într-un studiu din anul 2019 cercetătorii arată că masa tuturor insectelor de pe Pământ scade cu 2,5% pe an.
Dacă această tendință nu se schimbă, atunci s-ar putea ca până în anul 2119 să nu mai existe nicio insectă pe Pământ.
„În următorii 10 ani vom avea cu un sfert mai puține insecte, în următorii 50 de ani vor rămâne doar jumătate din insectele din prezent, iar peste 100 de ani nu vor mai exista insecte”, a declarat Francisco Sánchez-Bayo, coautor al studiului, pentru The Guardian.
Aceasta este o problemă majoră, deoarece insectele, precum albinele, fluturii și alte insecte polenizatoare joacă un rol crucial în producția de fructe şi legume. În plus, insectele sunt o sursă de hrană pentru multe specii de păsări, pești și mamifere.

2. Aproximativ jumătate din numărul total de specii care au trăit odată pe Pământ alături de oameni au dispărut

Se pare că Pământul trece printr-un proces de “anihilare biologică”, iar dispariția speciilor esențiale din ecosistemele locale va produce efecte în cascadă.
Într-un studiu din anul 2017 cercetătorii au analizat toate populațiile de animale de pe planetă (nu doar insecte), examinând 27.600 de specii vertebrate, adică aproximativ jumătate din totalul total pe care îl cunoaștem. Ei au descoperit că mai mult de 30% dintre aceste specii sunt în declin din punct de vedere numeric.
În cazul unor specii oamenii de ştiinţă au observat o dispariţie totală, în timp ce anumite populații de specii locale au dispărut doar în anumite zone. Această constatare reprezintă un semnal de alarmă, deoarece autorii studiului au declarat că aceste extincţii locale ale unor specii sunt un “preludiu pentru extincţia speciilor”.
Chiar și scăderea populațiilor de animale care nu sunt încă considerate ca fiind pe cale de dispariție este un semn îngrijorător.

Despre tot si toateUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum