6. Bölüm: Maske

1.2K 158 25
                                    

MASKE

Aynaya baktığımızda gördüğümüz yüz, sadece bir yansıma mıdır yoksa bir yansımadan çok daha gerçek midir?

Daha önce aynaya ne kadar uzun süre bakarsam, o kadar kendimi görmeye başladığımı fark etmiştim ancak buna rağmen yinede aynada gördüğüm yüzün, gerçekleri tüm çıplaklığıyla yansıtabileceğine inanmıyordum.

Ne kadar göstermek istersek, aynada sadece o kadarını görebilirdik. Oysa tüm insanlarda, aynada görülen boş bakışlardan çok daha fazlası vardı.

Çok daha önemlisi...

Bundan aylar önce sorsanız, suratında maske olan bir insanın neler düşündüğünü ya da neler hissettiğini anlayabilmenin imkânsız olduğunu, haliyle maskeli birinin maskesiz birine oranla daha zor seçilebileceğini söylerdim ama tam şu anda, yüzümde bu maskeyle, her zaman seçilebildiğim kişiliğimden çok daha fazla görünüyordum, çok daha fazla hissedilebiliyordum.

Maskeli halim, aslında maskesiz halimden daha açıktı.

Buradan kendini bulmuş, bulabilmiş insanların daha çabuk kendini belli ettiğini mi çıkarmam gerekiyordu, her şekilde emin olamıyordum ama ilk defa birileri nasıl göründüğümü söylemeden önce kendimi görebilmekten mutluydum.

Uzun zamandır kendim olmam gerektiğini söyleyip duruyor, kendimi bulduğum konusunda diretiyordum ama sorun şu ki, bu maskeyi çıkardığım zaman hiç kendim gibi gelmiyordum. Tüm hayatım boyunca suratımda büyük bir maske varmış ve bu maske tüm yaşamıma ses olmayı çoktan başarmış gibiydi.

Sadece bir maske tüm hayat şartlarımı ve bulduğumu sandığım kimliğimi yeniden bulmamı nasıl sağlayabilirdi?

Yıllar önce herhangi bir maske gördüğümde kaçıyorken, şimdi nasıl bir maskeyle yaşadığımı hissedebilir ve bu maskeyi ömrüm boyunca takmak isteyebilirdim?

Yatağımın üstünde iki tane kutu bulmamın üzerinden günler geçmişti. Küçük kutunun içerisinden kendimi yeniden bulmamı sağlayan bir maske, büyük kutunun içerisindense kıyafetler çıkmıştı. O kıyafet yüzünden kendimi Kedi Kız gibi hissetmekten alamadığım dakikalar yaşamış, uzun bir süre sonraysa alışmıştım.

Günlerdir bugünü bekliyor olmama rağmen içimde oluşan hüzünden bir türlü kurtulamıyordum. Favor çok merak ettiğim bir detay olmasına rağmen, Asrın Türkmen'in sunumunu kaçırmak canımı biraz yakmıyor değildi. İnternetten sunumunu izlemeyi umuyordum ki eğer yüklerlerse izleyebilecektim ama yinede bu, oraya gidip konuşmaları canlı canlı dinlemenin ve mimiklerini yaşamanın verdiği değeri asla vermiyordu.

Bunun yanı sıra, merak ettiğim tüm gerçekleri eğer istersem görebileceğimi bile bile bir köşeye bırakmak, Favor'a yapılabilecek en büyük haksızlık gibi geliyordu.

Asrın Türkmen ve Favor, başka dünyaların ve başka düşüncelerin insanları gibi gelse bile aslında öyle benziyorlardı ki... Sırf bu yüzden ikisi arasında bir seçim yapamıyordum. Maske sayesinde kendimi bulduğumu düşündüğüm için Favor'u tercih ederim gibi geliyordu, evet, fakat maske olmasaydı ikisi arasında bir tercih yapmak, dört yaşındaki bir çocuğa annen mi baban mı demek gibi oluyordu.

Mantığa sığar bir yanı yoktu.

Vücuduma tam oturan kıyafete bakarak herhangi bir yerinde sorun olup olmadığını kontrol ettim ama nasıl oluyorsa, Favor, bedenime tam oturan bir kıyafet ve yüzüme tam oturan bir maske seçmişti. Mantıklı olabilmesi için sadece onun gece odama girmiş ve ben uyurken tüm kıyafetlerimi inceleyip, yüz ölçülerimi almış olması gerekiyordu -ki bu, kıyafetlerin bedenime tam oturmasından ve maskenin yüzüme tam olmasından çok daha mantıksız bir seçenekti.

Statis: YAKAMOZ (TİLKİ KİTAP)Where stories live. Discover now