Atatürk Portresi

82 15 1
                                    

İbrahim Çallı, 1935

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

İbrahim Çallı, 1935

"Atatürk Portresi 143 x 121 cm. muşamba üzerine yağlıboya imzalıdır.

Cumhuriyet pentüründe hiç kuşkusuz portre ressamlığı dendiğinde akla ilk gelen isimlerden birisi İbrahim Çallı’dır. Sanatçı çok başarılı Atatürk portreleri yapmıştır. Atatürk’le en çok birlikte olan ve kendisine defalarca poz veren Atatürk’ü en güzel yorumlayan sanatçı İbrahim Çallı olmuştur. Çallı’nın bu eseri,1935 yılında yapılmış, büyükçe bir koltukta oturan, fraklı bir Atatürk portresidir. Mimar Sinan Üniversitesi koleksiyonunda bulunan “Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa” adlı 143 x 121 cm. boyutlarındaki bu resminde sanatçı, koltuğun arkasında kalan yüzeyi, bir tekstür çalışması şeklinde yaparak, renkle oynayarak tabloya derinlik kazandırmıştır. Atatürk’ün yüz çizgileri, genellikle Çallı’nın desen ve çizgi yapısına önem vermediği şeklinde eleştirileri yalanlayacak ölçüde başarılı ve titiz bir çalışmanın ürünüdür. Sanatçı aynı titizliği eller üzerinde de göstererek belki de bugüne kadar yapılan en başarılı Atatürk portrelerinden birisini gerçekleştirmiştir.

Resimin Hikayesi:

İstanbul'un kurtuluşundan yirmi üç gün sonra Cumhuriyet ilan olunur ve Mustafa Kemal Paşa Cumhurbaşkanı seçilir. 1924'ün 2 Ocak tarihinden 22 Şubat'ına kadar İzmir'de bulunur. İzmir'e giden bir kurul arasında Çallı İbrahim de vardır.

Çallı, Atatürk'le karşılaşır ve kendisine:

- "Türk milletinin gönlündeki Mustafa Kemal'in portresini yapmama izin verir misiniz Paşam?" der.

Atatürk de:

- "Mademki gönüllerde yaşayan Mustafa Kemal'i çizmek istiyorsun, benim modelliğime gerek yok." yanıtını verir.

Daha sonra Çallı, bazı araştırmalarına dayanarak Atatürk'ün koltukta oturur, sivil giysili/fraklı tablosunu oluşturur."

-Oğuz Özdeş

Akım: İzlenimcilik

~
Herkese merhaba! Sevgili sanatsever, değerli vaktini ayırdığın için teşekkür ederim. Umarım senin için yararlı bilgiler sunabilmişimdir.
Sizlerle paylaştığım sanat eserlerinin orijinal ve HD çözünürlükteki kopyalarına profilimin açıklama kısmındaki Google Drive linkini kullanarak erişebilirsiniz.
Linki açtıktan sonra hesabınızın 'paylaşılan' kısmında 'Portre' adlı dosyayı bulabilirsiniz.
Yazı bana ait değildir.
İbrahim Çallı Türkiye için çok önemli bir ressamdır. Hem ona hem de Atatürk'e bu kitapta yer vermeseydim kendimi kötü hissederdim. İlerleyen zamanlarda İbrahim Çallı ve daha nice Türk ressamlarımızdan da bahsedeceğim.

PortreHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin