Göz

42 10 7
                                    

Salvador Dalí, 1945

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Salvador Dalí, 1945

Benlik zihnin yansımasından başka bir şey değildir. Katil ve aziz, aynı alanda olsalar bile farklı odalarda algı yorumuna maruz kalacak; her ikisi de tasarısını hafızalarının, deneyimlerinin duygularının ve bilinçdışının renklerine göre boyayacaklardır. Bunlar; eylemlerimizi yönlendiren, seçimlerimizi motive eden, korkularımızı besleyen aynı oluşumlardır. Dolayısıyla, beden mi zihni yönetir yoksa zihin mi bedeni yönetir? Psikolojinin babası Sigmund Freud, portresini çizen genç sanatçıyla ilgili: "Bu çocuk bir fanatik gibi görünüyor." dedi. Karşısında resim yapan eksantrik ve hevesli çocuğun, kendisi gibi, bilincin ötesinde yatan bir sembol olduğunu biliyordu. Eğer Freud bedenin zihnin üzerinde egemen olduğunu kabul eden bir insansa Dali de rüyaların ressamıdır. Freud konuyu yoruma açtı, Dali yorumladı. Salvador Dali, İspanya Katalonya'da iki yaşında öldü. Babası önceden ölmüş olan oğlu Salvador Dali'nin ardından kendisini Salvador Dali olarak adlandırdı. Güçlü kişiliği de yetenekleri gibi erken yaşlardan itibaren yayıldı: 16 yaşında Madrid'teki San Fernando Sanat Akademisi'nde okurken uzun saçları, kravatları, yüksek çorapları ve uzun ceketleri ile dikkat çekerdi. Kimsenin yapmış olduğu çalışmaları değerlendirecek kadar yetenekli olmadığını beyan ettikten sonra kendisini akademiden kovdurdu. Yöneticilere olan büyük saygısına rağmen (ikonik bıyığının Velázquez için bir hediye olduğu söyleniyor.) Dali dehaların kurumların üzerinde olduğunu belirterek, dehaları övdü. Mesela, Paris'e taşındığında Picasso'ya: "Louvre'u ziyaret etmeden önce seni ziyarete geldim." dedi. Bireyci doğası gereği "Sürrealistler ve benim aramdaki tek fark, Sürrealizmin kendisi olmam." diyerek parçası olarak değerlendireceği grupları bile göz ardı etti. Sürrealizmi kişiselleştirmesine katılmasanız bile Dali; gerçeklik ile hayal arasındaki sınırı somutlaştıran, gerçek üstü ve tutkulu bir sürrealist yaşam tarzı geliştirdi. Çalışma yöntemleri bile uyku çizgisini bozmak için tasarlandı: tekniklerden biri, rahat bir sandalyede oturarak bir teneke tabak üzerine bir kaşık tutmaktı. Uykuya daldığında kaşığı düşürerek bilinçsiz zihninin rüya görüntülerini yakalayabilmek için uyanıyordu. Manzaralar, hayvanlar ve formlar, bu temaların sembolojisi ve aralarındaki ilişkiler -bilincin sınırlarından arınmış gerçek kişinin dışavurumu- bir rüya gibi kendini ortaya çıkaracaktı. Dali, bize hepimizin ne kadar yalnız olduğunu ve yanlış anlaşıldığını fark ettirdi. Okuduğumuz kelime, duyduğumuz ses, gördüğümüz resim ne olursa olsun her zaman kendi hissettiğimiz duygularla yankılanacaktır. İletişim hiçbir zaman tamamen etkili değildir, çünkü aynı kaynaktan farklı şeyler duyar ve görürüz. Kendimizi bile bilemiyoruz ; kendimizi ne kadar çok anlamaya çalışırsak, eylemlerimizi o kadar az anlarız. Dali, hayallerimizi keşfetmeye devam ettiğimiz sürece iyi hissedeceğimizi söylüyor.

Akım: Sürrealizm (Gerçeküstücülük)

Dali'nin rüyalarına 360° VR ile bir gezintiye çıkmak için:

Not: İzlemek için VR gözlüğünüz olması zorunlu değildir, olmadan da Dali'nin rüyalarına yolculuğa çıkabilirsiniz.

~
Herkese merhaba! Sevgili sanatsever, değerli vaktini ayırdığın için teşekkür ederim. Umarım senin için yararlı bilgiler sunabilmişimdir.
200 görüntülenme! İlginize çok teşekkür ederim. Bugüne özel usta bir ressamı paylaşmak istedim.
İlerleyen zamanlarda Dali'yi daha yakından ve detaylı incelemek istiyorum, ne dersiniz?
Sizlerle paylaştığım sanat eserlerinin orijinal ve HD çözünürlükteki kopyalarına profilimin açıklama kısmındaki Google Drive linkini kullanarak erişebilirsiniz.
Linki açtıktan sonra hesabınızın 'paylaşılan' kısmında 'Portre' adlı dosyayı bulabilirsiniz.

PortreHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin