Celile Denizi'nde Fırtına

30 9 0
                                    

Rembrandt van Rijn, 1633

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Rembrandt van Rijn, 1633

Celile Denizi’nde Fırtına, Rembrandt’ın ürettiği pek çok incil sahnesinden sadece birisidir. Resim, Mesih’in sakinleştiği bir fırtına karşısında müritlerin korktuğu İncil’de anlatılan geçidi gösterir – ve sonra öğrencilere imanın önemini öğretir.

Rembrandt’ın burada resmettiği şey, Mesih’in huzurunun aksine, tabiatın gücünden korkan öğrencilerinin dehşet anlarıdır. Aydınlık ve karanlık arasındaki oyunda parlak efektler oluşturmada ustalardan biri olan Rembrandt, dikkatimizi büyük dalgaların geldiği ve öğrencilerinin küçük botu kurtarmak için akın ettiği resmin sol tarafına çekiyor. Mücadelede doğa kazanıyor gibi görünüyor.

Adamlardan beşi, teknenin yelkenine sadık kalırken, diğerleri Mesih’e doğru koşuyor.

Mesih’e doğru koşuyor.

1633’ten kalma eser, yalnızca ıstırabı tasvir etmemektedir: ıstırabın kendisidir. Ne yazık ki, çalkantılı ve sarsıcı bu tablo 1900 yılında Isabella Stewart Gardner Müzesi’nden çalınmıştır.

İki hırsız, polis olarak kendilerini gizlemiş ve acil durum çağrısına gideceklerini söyleyerek müzeye gelmiş. Binaya girerek, beş yüz milyon doların eşdeğerini çalmış oldular. Bu esere ek olarak, Vermeer’in resimlerini de çalmışlardır.

Sonra müze, sanat eserlerinin bulunduğu yeri gösterecek bilgiler veren herkese bir ödül sundu. Maalesef tablolar hâlâ kayıplar. Müzenin hâlâ ümidi var. Resimlerin olduğu yerde, çerçeveleri boş bir şekilde, kalplerinin eve dönmesini beklemektedirler.

Dönem: Barok

Not: Bu eseri 'Celile Denizi'ndeki Fırtınada Mesih' adıyla da bulabilirsiniz.

Barok dönem hakkında bilgi edinmek ister misin? Evet mi? O zaman seni 'Sanat Akımları' adlı kitabıma davet ediyorum.

~
Herkese merhaba! Sevgili sanatsever, değerli vaktini ayırdığın için teşekkür ederim. Umarım senin için yararlı bilgiler sunabilmişimdir.
Sizlerle paylaştığım sanat eserlerinin orijinal ve HD çözünürlükteki kopyalarına profilimin açıklama kısmındaki Google Drive linkini kullanarak erişebilirsiniz.
Linki açtıktan sonra hesabınızın 'paylaşılan' kısmında 'Portre' adlı dosyayı bulabilirsiniz.

PortreWhere stories live. Discover now