Litiria tradities

13 6 0
                                    

Litiria is een erg belangrijk feest voor veel raya's. Het feest symboliseert "nieuw leven" en "hoop" dankzij de Litiriaboom die een raya heeft gered. Vaak heeft dit feest, anders dan bij Natalis, een veel persoonlijkere betekenis.

DE KONINKLIJKE TUINEN
Alle kinderen krijgen met school een tour naar de Litiriaboom. Daar wordt het eeuwenoude verhaal verteld aan kinderen tot elf jaar. Vanaf je twaalfde vinden ze je oud genoeg om wensen te schrijven. Dit is dan ook de enige dag dat de koninklijke tuin open is voor bezoekers. Natuurlijk wordt het kasteel en de tuin nog bewaakt, maar dit is de enige keer in het jaar dat de gigantische hekken open gaan. Je wordt echter nog wel gecontroleerd voordat je volledige toestemming hebt om naar binnen gaan.

DE EIEREN
Natuurlijk is het bekendste symbool van Litiria de boom. Voordat iedereen zijn wens kan neerleggen, wordt eerst het ritueel gedaan door koningin Morgan. Elk jaar wordt er een ei uit de boom gehaald. Zodra het ei eruit wordt gehaald, komt er een dier uit die dan gelijk een kind uitzoekt als baasje. Raya's hebben dit ritueel uitgevoerd sinds dat de boom in de koninklijke tuinen staat. Het eerste dier dat eruit kwam werd al snel herkend door zijn felle kleuren. Raya's hadden het eerst als een vogel bestempeld tot ze er achter kwamen dat hij geen veren of vleugels hadden. Het waren meer dosjes dan veren en brede armen dan vleugels. Dit bijzondere dier had, gelukkig voor onze koningin, koningin Morgan als baas gekozen. Zij had dit uitzonderlijke dier naar het feest genoemd en heeft zo ook zijn soort de naam "Litier" gegeven. Tot nu toe is er nog geen andere Litier op de gehele planeet gespot dan in de koninklijke tuinen.

DE WENSEN
Vanaf twaalf jaar verwachten raya's dat je oud genoeg bent om serieuze wensen op te schrijven. Terwijl velen de boom als bijgeloof zien, neemt toch een aardig grote groep raya's het wél serieus.
Nadat het dier is uitgekomen en het zijn baas heeft uitgekozen, kan je drie kanten op. Kinderen gaan met hun leraren terug naar school. Raya's die alleen willen feesten, gaan naar het festival dat zich in de stad bevindt. De derde groep schrijft wensen.
Wensen zijn in principe korte brieven waarin staat wat je echt wil, met de gedachte dat de boom je dat gaat geven. Je kan niet van tevoren al een brief schrijven, het moeten de makkelijk verteerbare papieren zijn die in een bak naast de boom liggen. Deze licht groenige blaadjes zijn ook van de bladeren van de litiriaboom gemaakt. Je mag wel je eigen pen gebruiken. Dat is zelfs beter, er liggen maar een paar pennen klaar.

De brief die je schrijft, kan je zo lang maken als je wil. Echter weet iedereen dat als je één wens opschrijft, de kans dat hij uitkomt groter is. Als je er überhaupt in gelooft.
Eerst leg je je hand op de hars van de boom voor je je wens in een bak bij de anderen stopt.
Aan het eind van de dag laten ze alle wensen "vrij" door ze met de wind mee te laten voeren. Ze doen dit naast de Litiriaboom, zodat de meeste wensen in de bladeren vast te komen zitten. De wens die tussen de bladeren zitten, komen zeker uit. De rest die verwilderd over de straten liggen niet. Het is altijd een gok of je wens tussen de bladeren zit of niet.

HET FESTIVAL
Of het nu voor of na het wensen is, iedereen komt wel naar het festival. Dit doe je echter niet in je normale kleren. Iedereen gaat verkleed naar het festival toe. Dit festival wordt de laatste tijd ook gebruikt om extra populariteit te krijgen voor zangers en dj's. Vandaar dat er een grote diversiteit van beroemde en onpopulaire zangers op het podium staan.
In de omgeving van het festival en in het festival zelf zijn er heel veel raya's met rubberen armbandjes. Veel raya's komen dan ook van het festival terug met een hele reeks van rubberen bandjes. Soms worden die bandjes gebruikt om reclame te maken voor een bedrijf, soms als een vorm van protest voor bijvoorbeeld dierenrechten, maar soms staat er simpelweg "Litiria" op. Die laatste groep wordt ook wel verkocht met de kans om je naam ernaast te laten graveren.

LOTERIJ
Voor de mensen die echt denken dat ze geluk hebben gekregen zijn er diverse wedstrijden, maar ook een grote loterij. Iedereen kan zich ervoor inschrijven om wel 1.000.000 rayo's (1:1 met de euro) te winnen. De kans is wel heel klein, aangezien bijna de gehele planeet zich ervoor inschrijft.

Raytis SpecialsOnde histórias criam vida. Descubra agora