Litiria - Max Weijters

9 3 2
                                    

'Nee,' ik schud heftig mijn hoofd, 'nee dit gaat te ver. Wil je dat ik over je heen kots of zo?' Om het duidelijker te maken, maak ik een paar kotsgeluiden. Jabby zucht daarop en rolt met zijn ogen.

'We gaan verkleed naar het Litiria festival, wat is daar zo raar aan?' Hij doet de cowboyhoed even goed, maar een seconde later hangt het weer voor zijn ogen. Ik moet eerlijk bekennen dat, ondanks de hoed, de outfit niet verkeerd is. Ik zou het zelf best ook dragen ook al is het een menselijk dingetje en weet ik niet zeker wat zo'n "cowboy" inhoudt. Het gaat meer om het feit dat Jabby en Lilly het klefste stel ooit zijn.

'Kom op Jabs...'

Hij trekt een wenkbrauw op. 'Je noemt me nooit zo.'

'Nu dus wel,' ga ik verder. Ik adem even diep in, klaar makend voor een speech. 'Wij zijn mannen. Wij moeten ons als mannen gedragen en niet altijd bezwijken onder het vrouwelijke geslacht.' Ik ga met een been op de stoel staan en kijk in de verte alsof ik een publiek aanspreek. 'Wij moeten de vrouwen beschermen met onze spiermassa en moed!'

Ik stop gelijk als de deur open gaat. Echt niet handig dat zij de sleutel heeft.

'Wat doe jij nou?' vraagt Lilly als mijn voet nog op de stoel staat. Ik ga snel normaal staan en ga met een scheve glimlach door mijn bruine haren. Precies zoals verwacht heeft ze net zo'n cowboy outfit als Jabby. Haar zilveren haren zitten in een vlecht. Beetje raar om te zien, ze doet haar haren nooit in een vlecht.

'Ik kan trouwens prima voor mezelf zorgen,' voegt ze eraan toe voor ze Jabby een knuffel geeft. Voordat hun tongen in de knoop raken, ga ik snel tussen hun in staan zodat ze mij beiden een kusje op de wang geven.

'Ik wist wel dat jullie van me houden,' grijns ik. Ik stroop mijn zwarte mouwen op als Lilly me een vernietigende blik geeft. 'Kom dan!' zeg ik, haar aansporend tot een gevecht, maar ze doet niks.

'Ik wil je kostuum niet verpesten,' geeft ze als smoesje. 'Wat ben je sowieso? Een piraat? Je weet toch dat twee eeuwen geleden piraten werden vervolgd en ze bijna allemaal -als niet allemaal- zijn vermoord?'

Ik staar naar mijn outfit. Slordige zwarte broek, los wit hemd dat ik sowieso uit ga doen en een zwart stropdas dat los hangt om mijn nek. Mijn ooglampje heb ik ook nog om.

'Ik zie er gewoon hartstikke lekker uit als niet-vermoorde piraat, vind je niet cowboy.' Ik duw plagend tegen Jabby aan. Hij schudt mijn hand weg. 'Gaan we nog?' zucht hij.

En op dat teken, gaan we dan ook eindelijk ons appartement uit. Met Lilly helaas. Ze is (waarschijnlijk) heel aardig, maar dit kleffe gedoe maakt me ziek. Soms lijkt het ook alsof ze het expres doen. Dan kijken ze kort naar mijn hoofd en moeten ze keihard lachen. Kinderachtig gedoe allemaal.

'Vind je mijn snoeziepoezie niet lief?' vraagt Lilly me. 'Mijn pompoenbeertje? Mijn honnieponnie? Mijn chocoladekoekje?'

'Kom op!' zeg ik geïrriteerd terwijl ik de melige Lilly van me afduw. 'Moet je eten nou ook voor mij verpesten? Echt joh?' Jabby en Lilly schieten in de lach en ik haal een klein flesje uit mijn zak. Ik heb het gevuld met killy gemengd met bier. Killy is soms wat te zoet voor mij, zeker zo midden op de dag, in de avond als toetje is het wel lekker.

Als Jabby en Lilly me alleen hebben gelaten, neem ik nog een grote slok van mijn drank. Alles dat ze hier hebben liggen is frisdrank. Saai. Het duurt niet lang voor ik met een onbekend meisje sta te praten, maar al vlug kom ik erachter dat ze kwam voor de alcohol. Misschien was deze piraatoutfit toch niet de van het. Ik kijk verbaasd naar het podium als ik een bekende stem hoor. De al te bekende Nero Naked staat er met zijn band. Wat een eikel was dat tijdens het interview. Ik had bijna gehoopt dat hij wel bedolven werd onder zijn fans.

'Max!'

Nee, nee, alsjeblieft niet haar.

'Jij ook hier!' Met een sluwe blik komt ze naast me staan. Ik weet niet wat ze van plan is, maar het staat me nu alvast niet aan.

'Zara...' lach ik krampachtig. 'Helaas jij ook hier.'

'Kom op,' dansend komt ze voor me staan, 'op zo'n festival moet je toch niet staan mokken?' Ze draait een pirouette en moet zich zo natuurlijk uitsloven dat ze op ballet heeft gezeten. 'Laten we onze vete eens aan de kant schuiven.'

Ze pakt mijn hand vast, maar ik spreid mijn vingers om zo min mogelijk van haar aan te raken. Vervolgens trekt ze me tussen de dansende mensen in, springende mensen nog wel. Ik heb hier echt geen zin in met haar. Vlug haal ik mijn mobiel uit mijn zak om Alex een bericht te sturen en gebruik Lilly en Jabby als een smoes om haar sneller te laten komen. Ze reageert niet meteen, dat ben ik niet van haar gewend.

'Kom op, Max, mobiel weg.' Ze stopt het in haar broekzak en pakt beide handen beet als ze op en neer springt. En heel kort lijkt ze weer die Zara die ik met trots mijn vriendin had genoemd, maar al snel komen de feiten terug.

'Wat vind je vriendje hiervan?'

'Het is uit, sinds dat drama met zijn ontslag wilde hij me niet meer zien.' Ze stopt met dansen en haar lach keert om. Ik leg mijn handen op haar schouders. Terwijl zij denkt dat het is om haar te troosten, doe ik het om meer antwoorden te krijgen.

'Ontslagen?'

Ze knikt. 'Marley is niet meer het hoofd van Raytis media.'

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: May 08, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Raytis SpecialsWhere stories live. Discover now