İnisiyatif

29 6 2
                                    

calantheia

Bu haftaki kitabımız tek bölümlük bir tarihi kurgu ve ne yazık ki ben tarihi kurguyu çok severim. Yani buradaki gibi bir ingiliz aşüfte ve bir de soylu bir dükü anlatan kitapları değil tabi ki. Daha bize özgü ve gerçeğe yakın kitapları. O nedenle buradan büyük puan aldın diyebilirim. Kitapta mekan belirtmekle kalmayıp mekanı tasvir eden narin bir yazansın ki bu gerçeklik duygusunu arttırmış ve aynı zamanda kitabı da zenginleştirmiş. Bunun dışında yazım ve noktalama işaretlerine dikkat edilmiş.

Tek sorun betimleme cümlelerinde. Biraz fazla uzun tutulmuş ki hiç soluksuz okuyacak biri cümle bittiğinde derin bir nefese ihtiyaç duyar. Hemen kanıt göstermek amacıyla örnek de vereyim.

"Gaz lambasının çevresine yansıttığı ışıkla yolunu arşınlayıp ince kar tabakasının patika yolu örmesini beklemeyerek yakınındaki eve doğru adımladı."

O kadar uzatmışsın ki cümleyi yazabilmek için üç defa bakmak zorunda kaldım. Bunun gibi cümleleri gayet de parçalayabilirsin. Her şeyi tek bir cümlede anlatmaya gerek yok.

  Diğer bir konu isimlerin özgünlüğü. Karaktere göre isim verilmiş gibi geldi bana. Eğer karaktere göre isim verilmemişse bile daha önce bu platformda bu şekilde çok duyulmayan isimlerin verildiğini görmedim. Buradan da bir artı puan.  

Ve önemli bir konu tamlanan eki eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu buldum. Hemen de gözüme çarptı valla hiç uğraşmadım. Onu da göstereyim.  

"At arabası arka bahçede olması gerek..." diye devam eden cümlede at arabasının şeklinde olmalıydı.

Bir de şevkat değil şefkat olarak yazılır. Şu diziler yüzünden milletin Türkçe'si bozuldu.  

Ve diğer bir sorun diğer bölümün gelmesi için oy sınırı koyman. Diyelim ben hikayeyi beğendim ama daha ilk bölüm olduğu için ısınamıyorum. Yeni bölüm de gelmiyor. Eğer ilk bölümden bir fikir sahibi olamadıysam kütüphanemden silerim. Ne yalan söyleyeyim kitabın makbulu bitmiş olanıdır ve yarım kalmış bir kitaptan müsvedde bile olmaz bana göre. Kitabına yeni bölüm eklemek için bir yıl bekleyen yazanlar biliyorum. O yüzden de siliyorum. Sana tavsiyem daha ilk bölümden oy sınırı koyma. Okuyucularının seni sevmesini bekle. Bazen bölümü beğenmeseler bile sana destek olmak için oy veren okuyucular çıkacaktır. Seni tanımayan insanlar için biraz çıkarcı biri gibi görünebilirsin.  

Notum 10/7                     

                    PSIKANALIZ
Eğer bir sorunun varsa bunu bir bilene tanış diyorlar ya hani. Bunu yapabilecek kadar kendine hakimsin. Neyi yapabilip neyi yapamayacağını iyi biliyorsun. Biraz da utangaçsın.

Eleştiri DergisiWhere stories live. Discover now