Bohovia a bojovníci

22 2 0
                                    


autorka: Michelle Paverová
názov: Bohovia a bojovníci (Gods and Warriors)

iné: čítanie skôr pre mladších čitateľov (mladších ako ja :D), ale ja som si to prečítala, lebo som prakticky vyrástla na Paverovej Kronike temného dávnoveku , takže toto nesmelo chýbať. A má to krásnu obálku UwU.

Postavy:
Hylas – 12-ročný chalan, pastier kôz, tzv. Divoch, lebo sa nenarodil v dedine, ale v horách
Pirra – dcéra najvyššej kňažky, túži po slobode
Duch Mora - delfín
Telamon – Hylasov priateľ, syn náčelníka, budúci vodca
Kratos – Telamonov strýko, veliteľ Vrán
Issi – Hylasova stratená sestra

čas a miesto: Prvá kniha predstavuje Grécko v dobe bronzovej, jeho zvyky a tradície, počínanie ľudu, prírodu, faunu a flóru.

Dej:
Hylas sa ukrýva pred Vranami, bojovníkmi, ktorí zabíjajú Divochov. Napadli jeho tábor a Issi sa stratila. Snaží sa prežiť a nájsť ju. V hrobke, kde sa ukryl, stretne umierajúceho muža z Keftiu, ktorý sa s ním rozpráva o Vranách a výmenou za pochovanie mu daruje bronzovú dýku. Jeho priateľ Telamon mu pomôže v úteku pred Vranami. Dostane sa k moru, kde na pláži stretáva Pirru. Tá si ma vziať za muža Telamona, no to odmieta, preto si popáli líce, aby s amu zhnusila a mohla tak byť slobodná. Hylas ukradne jeden z člnov, ktoré patria lodi, na ktorej Pirra prišla a uniká pred Vranami, ktoré strážia tábor.

Pirra potom uteká na druhý deň pomocou rybára. Ten ju necháva na neobývanom ostrove, kam sa dostáva aj Hylas zachránený pred žralokom Duchom Mora. Tí dvaja si zozačiatku nedôverujú, Hylas má za to, že Pirra je za jedno s Vranami a Pirre sa zas nepozdáva, že toho nejak veľa vie o Keftiu, odkiaľ pochádza. Keď však prídu Vrany, spoja sily a ukryjú sa v jaskyniach. Hľadajú východ a nájdu jaskyňu podobnú chrámu. Je tam socha bohyne a nad ňou štrbina, kadiaľ sa dá dostať von. Bohyňa Hylasovi prezradí, že Issi je nažive.

Na povrchu nájdu veľké zhorenisko stromov. Pirra tvrdí, že je to veľká obeta. Stretávajú čudáka, ktorý uteká pred Rozhnevanými, zlými duchmi. Ten zajme Hylasa a využije ho ako návnadu pre Rozzúrených, aby mohol ujsť. Hylas sa od neho dozvie, že požiar založili Vrany, lebo chcú späť dýku, ktorá im dáva moc. Tú dýku má Hylas a Vrany preto zabíjali divochov, lebo veštba hovorila, že ju bude mať jeden z nich.

Na ostrove sa ocitá Telamon s Kratosom, Hylas má za to, že ho priateľ zradil. V boji s Kratosom vyhráva, no aj on sám padá do mora. Nafinguje to ako vlastnú smrť, aby ho Vrany nehľadali. Duch Mora ho zachráni z vody. Pirra vie, že nie je mŕtvy, no majú ju Vrany. Vracia sa s nimi do Akey, ale predtým sa stihne tajne porozprávať s Hylasom a dať si zbohom. Hylas odchádza po niekoľkých dňoch z ostrova inou loďou a lúči sa s Duchom Mora.

Mínusy:
- pomalé tempo
- žiadna veľká akcia či zápletka, ale beriem, že je to len prvá kniha série
- Pirra nemá žiadne väčšie schopnosti, je trochu (dosť) rozmaznaná

- nemôžem zohnať ďalšie knihy T_T

Plusy:
- rôznorodosť rastlín a zvierat, vedomosti o využití, lovení
- atmosféra
- pohľad zvieraťa sa líši od pohľadu človeka
- príjemné čítanie

Knihy z diamantových papierovWhere stories live. Discover now