Un titlu trăznet

3K 311 59
                                    


BRAINSTORMING ORGANIZAT

            Ia în considerare elementele/obiectele importante - povestea ta se învârte în jurul personalului magic al castelului Haerford? E vorba de vreo sabie sau vreun pandantiv? Atunci poți merge pe linia aceasta: „Sabia de safir" sau „Pandantivul destinului" (știu că exemplele sunt puerile, dar sper să înțelegeți ideea)

              Ia în considerare cine/ce este personajul tău principal - este un asasin, un magician, un ucenic, un detectiv sub acoperire, o doamnă cu pisici? Încearcă să descrii asta în titlul lucrării tale. Spre exemplu: „Ucenicul asasinului" sau „Doamna cu pisicile e sub acoperire". Uneori, e de ajuns să folosești numai numele personajului. Bineînteles, un nume precum „Ileana Sărăcuț"sau „Jane Martin" nu va stârni prea mult interes.  Pune-ți imaginația la lucru. „Verginica Piersicuță" sau „Benedict Remington" ar putea fi biletul tău spre succes

            Ia în considerare temele, conceptele, motivele și metaforele - spre exemplu, un personaj care suferă de depresie acută aseamănă fericirea cu sucul de mere (o metaforă, binîențeles) și privește adesea răsăritul soarelui de după perdea. De aici, lucrarea s-ar putea numi simplu: „Suc de mere" sau „De după perdea"(În spatele perdelei). De asemenea, te poți folosi de orice expresie cu importanță majoră, pe care personajul principal (sau nu neapărat) o rostește la un moment dat. 

           Scrie un scurt rezumat al lucrării tale. Scrie-l din nou si din nou, cât mai scurt cu putință. Spre exemplu „Câțiva băștinași din Uganda se îndrăgostesc de doctorița care lucrează acolo ca voluntar" va deveni „Zece negrii mititei și îndrăgostiți". Sper că ai prins ideea. 



TRUCURI ȘI SFATURI

            Nu stabili un nume prea repede - Amintește-ți, nu e recomandat să pui un titlu când tu înca nu ai terminat de scris nici măcar primul capitol. Asta desigur, se poate schimba în cazul în care ți-ai conturat un plan detaliat și știi destul de bine ce se întâmplă și unde vrei să ajungi.  Dacă este posibil, titlul ar trebui să aibă o legătură cât mai strânsă cu nucleul lucrării tale și se întâmplă adesea ca acesta să nu fie bine definit decât atunci când lucrarea e gata. 

             Încearcă să folosești cuvinte descriptive - Am să vă dau câteva exemple mai întâi (voi păstra titlurile originale din limba engleză): „The Bow and the Bear" a devenit „Brave", „Rapunzel" a devenit „Tangled" și „The Snow Queen" a devenit „Frozen". Ce observați? Numele au fost înlocuite cu adjective. Și poate vă plac numele vechi, dar vă asigur că Disney si Pixar au știut ce fac atunci când le-au schimbat. 

              Titlul trebuie să fie scurt -  Acest lucru este important din mai multe motive. Un titlu scurt va fi mult mai ușor de ținut minte și va încăpea pe copertă mai bine - iar asta te va ajuta mult la promovarea cărții. 

             Fii specific -  În loc de „Coroana de flori" alege „Coroana de margarete". În loc de „Piatra/Bijuteria sacră" alege „Safirul Sacru" (da, un pic de aliterație nu strică niciodată).

              Fă glume sau dă cuvintelor un dublu înțeles -  Amintește-ți totuși că, înainte ca cineva să îți citească lucrarea, tu ești singurul(-a) care pricepe sensul dublu al cuvintelor așa că ai grijă ca acest joc de cuvinte să fie inteligent ales. 

            Asigură-te că titlul nu dezvăluie detalii pe care ai vrea să le ții secrete - Poate vei spune că e ceva evident, dar mulți greșesc la acest capitol. Spre exemplu, un copil abandonat care suferă de albinism află că este de fapt urmașul la tron. În acest caz, un titlu de genul „Regele Albinos" ar dezvălui totul. Dacă am despărți titlul - „Regele pierdut" sau „Copilul albinos" ar fi mult mai bine.

              Alege un titlu unic, dar nu îl fă imposibil de pronunțat - Dacă cititorii tăi vor trebui să folosească dicționarul pentru a înțelege titlul, atunci cel mai probabil ai ales titlul greșit. Acest lucru este valabil mai ales pentru scriitorii de fantasy care obișnuiesc să mai și inventeze cuvinte (rase, nume, locuri etc.). Spre exemplu „Mellygroody" este un cuvânt inventat, dar nu este greu de pronunțat. Pe cand „Stveiachzoeliscksei" este aproape imposibil de pronunțat.


               Titlul trebuie să reprezinte lucrarea -  Dacă tema principală a lucrării tale e curajul, atunci ar fi o idee destul de bună să indici asta din titlu. Dacă lucrarea ta este una de umor, atunci alege un titlu amuzant. De asemenea, un titlu poate indica genul lucrării. Spre exemplu - oricât de clișeic ar suna - „Mireasă de Crăciun" este clar un titlu pentru un roman de dragoste. Cei care citesc acest gen de cărți vor fi probabil atrași de acest titlu pentru că știu la ce să se aștepte - la o poveste de dragoste.

               Nu folosi semne de punctuație și simboluri/emoticoane! Din nefericire, deși e ceva ce se învață undeva prin clasa a -II- a, am văzut sute de titluri care au la final punct. Niciodată nu se pune „ ." după titlu. Cât despre simboluri (  ♤ ♣ ♧ ♥ ♡ ♦ ♢ ♔ ♕ ♚ ♛ ⚜ ★ ) sau emoticoane, acestea nu vor crește interesul într-un cititor adevărat/de calitate. Dimpotrivă, îl vor face să fugă de lucrarea ta.

               Fă o listă cu toate titlurile posibile si alege-l pe cel mai potrivit.  Poți întreba și familia sau prietenii - vei afla părerea unui cititor. De asemenea, ar fi o idee bună să cauți titlul ales pe internet pentru a te asigura că nu mai există o duzină de cărți cu același titlu.

Sperăm că am fost de ajutor și cu acest articol. La cât mai multe cărți împreună!

Echipa 








De la scriitor la scriitorWhere stories live. Discover now