Sentimentalisme, nu melodramă

559 40 19
                                    

Cred că e clar pentru tot poporul că scenele emoționante sunt cruciale în poveștile de dragoste. Pentru că până la urmă, asta înseamnă poveste de dragoste: doi oameni care se îndrăgostesc și depășesc împreună problemele și obstacolele ce le apar în cale. Și poveștile de dragoste sunt tot povești, deci firul narativ e pornit de conflicte - și aceste conflicte se nasc cel mai adesea din relația celor doi. 

Problema e că uneori - foarte des -, acele scene, în loc să mângâie inima, o strâng într-o îmbrățișare ce omoară pasiunea. E o linie țapănă între o scenă emoționantă și melodramă, dar unii n-o văd și se dau cu capul de ea, ca cioara de geam, în reclama de la Windex. 

În cele ce urmează am să vă vorbesc despre câteva clișee sau teme, care evitate sau cel puțin remodelate, vă scapă de melodramă.

Scapă de „Te urăsc, dar hai să testăm salteaua din dormitor" (sau peretele, că tot aia)

Tipul ăsta de relație a fost și încă este pilonul central al multor povești de dragoste, iar unii autori chiar pot să facă totul să iasă bine în ciuda defectelor pe care acest subiect le are. Sunt sute de filme și cărți - unele chiar foarte bine vândute - în care cei mai mari dușmani ajung în pat împreună și brusc, lumea devine mai rozosină - le știți și voi.  Totuși, sunt cititori care dau cu cartea după muște (sau o duc la bunici să o pună în buda din curte când rămân fără hârtie igienică) dacă relația dintre protagoniști e asta cu „dacă ai lua foc, mi-aș prăji bezelele pe flăcărica ta, dar ai pătrățele delicioase așa că hai să facem sex nebun înainte de jumătatea cărții, ca apoi să ne mai certăm și să mai facem sex de-ăsta cu rupturi de pat de vreo 20 de ori, să ne trezim îndrăgostiți, cu 30 de pagini înainte de final să ne certăm din nou și apoi să ne împăcăm și să ne iubim până la adânci bătrâneți."

Crează personaje mai inteligente. Sau cel puțin mai puternice. Dacă chiar se urăsc atât de mult, probabil ar trebui sa evite dormitul împreună. Totuși, dacă vrei să mergi pe firul ăsta, fă-i ceva bucle sau noduri. De exemplu, dacă scrii o poveste umoristică despre doi oameni ce fac parte din clase sociale diferite, transformă totul într-o farsă. Sau dacă vrei să scrii o poveste de iubire, plină de suspans și momente emoționante, cunoaște-ți personajele așa încât să găsești motive rezonabile și plauzibile pentru care să ajungă... unul în celălalt. Fă tensiunea sexuală dintre ei credibilă, iar motivele pentru care ajung apoi să se placă, reale. 

Evită comportamentele controversate ale personajelor

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face e să îți forțezi personajele în scene emoționale, manipulându-le să acționeze ilogic sau să duci firul narativ în direcții necredibile. Firul tău narativ va fi mai puternic dacă personajele acționează logic decât dacă se comportă precum marionetele. Asta se aplică nu doar la personajele principale, ci și la cele secundare.

Să presupunem că ai scris o poveste de iubire contemporană în care personajul tău principal este un polițist care o ia pe un drum alunecos și se îndrăgostește de fata unui magnat. Magnatul a fost foarte politicos cu el până acum. Dar în momentul în care eroul și eroina își anunță logodna, magnatul atacă pe nepregătite: îl numește pe erou un vânători de comori, își amintește că, la urma urmei, îi urăște pe polițiști și amenință să își dezmoștenească fiica dacă se va căsători cu el. Asta duce la un conflict – acum eroul începe să se gândească că nu este potrivit pentru eroină, în timp ce ei îi este teamă să se căsătorească cu el pentru că nu vrea să își piardă tatăl. Prin urmare, eroul începe să aibă cele mai negre gânduri în ceea ce o privește deoarece nu înțelege de ce ea e pe cale să se răzgândească. Ce s-a întâmplat? Dintr-odată, personajele au căzut de pe altă planetă? Acest conflict ar fi mult mai puternic dacă ar fi cauzat de reacțiile logice ale personajelor. Dacă vrei neapărat ca tatăl ei să fie împotriva căsătoriei, găsește un motiv credibil pentru care ar face-o. Consideră că eroul nu este potrivit pentru fiica sa din cauză că își face griji că va muri la datorie? Pune-ți întrebări privind firul narativ și personajele și încearcă să îți imaginezi cum ar reacționa. Poți să găsești un motiv mult mai puternic pentru a crea un conflict – în afară de comportamentul oamenilor căzuți de pe altă planetă. S-ar putea chiar să găsești un nou conflict care nu ți-a trecut prin minte până acum.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Mar 21, 2019 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

De la scriitor la scriitorWhere stories live. Discover now