| Buz Diyarı'nda Veraset Sistemi* |

547 37 18
                                    

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Diyar'da Veraset Sistemi II

- Diyar'a Bağlı Yerlerin Hükümdarları I -

Bu bölümde Diyar'a bağlı bölgelerdeki tahta geçme sisteminden bahsedeceğim. Her bölgede farklı bir sistem olduğu için birkaç kısma böleceğim. Bu kısımda Buz Diyarı, Batı Denizi ve Kuzey Denizi'nin sistemlerinden bahsedeceğim.

*Bu bölüm düzenlenecektir. Diğer bölümler sonra eklenecektir.

 Diğer bölümler sonra eklenecektir

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Buz Diyarı'nda Veraset

Buz Diyarı'ndaki sistem, Diyar'ın sistemiyle birkaç farklılık dışında aynı olacak.

Ejderha Gücü (Kut anlayışı hakkında bilgi sahibi olanlar ona benzetebilir, daha detaylı bilgi için önceki bölüme de bakabilirsiniz)

Kar Hükümdarları denen ırk hükümdarlarla uzaktan akraba olmakla beraber, asla o ırk kadar güçlü olamamışlardır. Ejderha Yılları'nın sonuna kadar bu bölgedeki bazı şehirlerde Diyar Hükümdarı'na bağlı vali benzeri bir konumda iken, Buz Ejderhası'nın gücüyle birlikte Buz Diyarı'nın tek hakimi olmuşlardır. Buz Diyarı, Diyar'a tam bağlı değildir, kraliçelerin onları gerekmedikçe tahttan indirmeye ve hükümlerine karışma hakları yoktur. Ayrıca isyancı ve hükmedilemeyen Buz Halkına hükümlerini geçirebilen tek kişiler de kar hükümdarlarıdır.

Buz Ejderhası Ak Ejderha'ya bağlı olan bir ejderha olduğu için ak kraliçelerin kar hükümdarları üzerinde etkileri de büyüktür.

Kendi ırklarından olanlarla bu güç yüzünden evlenemezler.

O anki hükümdarın çocuklarının gözleri bu güç nedeniyle gümüşe dönmediyse onda ejderha gücü yok demektir ve hüküm yine bu ırktan başka birine geçebilir.

Cinsiyet

Kar hükümdarları da, diyar hükümdarları gibi anaerkildir. Bu yüzden kız çocuklarının önceliği vardır fakat diğer ırkın aksine bu ırka mensup kar kralları da hükümdar olamasalar da varlardır.

Eğer hükümdarın kız çocuğu, kız kardeşi, teyzesi yoksa veya bu kişiler hükümdar olmaya uygun değilse, kar hükümdarı ırkına mensup olan ve ejderha gücü elinden alınmamış olan bir erkek de hükümdar olabilir.

Yaş ve Soy (Bu maddeler önceki bölümle aynıdır)

Ekberiyet yoktur fakat hükümdar olmak için en uygun yaş diyar hükümdarlarında olduğu gibi 16'dır. Hükümdarın tüm çocukları -aşağıdaki durumlarda ise kardeşleri, teyzeleri- tahtta hak sahibidir. Hükümdar öldüğünde çocuklarından 16 yaşın üstünde olanların tahta geçmesi uygundur. Eğer tek çocuğu varsa bu yaş 12'ye, bazı durumlarda 10'a kadar inebilir.

Tüm bu kaideler içinde belki de asıl önemli olanların başında ilk hükümdarın soyundan gelen bir kişi olması ve önceki hükümdarla arasında kan bağı olması gelir. Hükümdarın çocukları önceliklidir fakat hükümdar öldüğünde çocuğu 16 yaşından (12'ye kadar da inebilir fakat 16 hükümdar olmaya uygun bir yaştır) küçükse, hükümdarın da kardeşi varsa ve kardeşi konsey, hükümdar ve varisi tarafından onaylanırsa kardeş de hükümdar olabilir. Hükümdardan önceki hükümdarın kardeşi de bazı durumlarda hükümdar olabilir. Bu hükümdarlık konseyin, hükümdarın ve varisinin de isteğine bağlı olarak kısa süreli olabilir.

Veliaht Tayini, Konsey ve Halk Seçimi

Annesi tarafından veliaht ilan edilen kişinin tahtta üstünlüğü vardır. Konsey ve halk da etkilidir fakat kesin bir kaide oluşturamazlar.

Kanat ve Göz

Kanatlar, Ejderha Yılları'nın ardından gelen senelerde hükümdarlığın simgesi olmuşlardır. Bu ırktan olup kanatları olmayan bireyler de vardır, hükümdarlık için bir zorunluluk değildir fakat önemli bir simgedir. Hükümdarın gücünü simgeler. Gücünü taşıdığı ejderhayı ve türünü belli eder. Kanadı kesilen bir kraliçenin hükmünün de kesildiği söylenir, kötü hükümdarlar için bir ceza olarak uygulanır.

Bu ırktan olan birisinin gözleri -ejderha gücünün de etkisiyle- 16 yaşına vardığında gümüşe parıldar, bazı durumlarda gümüşe döner, bu o kişinin hükümdar olmaya uygun olduğunun işaretlerinden biridir. Gümüş, kar hükümdarlarının kanının rengidir.

Taht Kavgaları

Kesin bir yaş kaidesi olmadığı için büyük kardeş de küçük kardeş de -16'dan büyükse- tahtta hak iddia edebilir ve ülkede bir iç savaş çıkabilir. Eğer biri çoktan hükümdar ilan edilmişse kardeşi tahtta çoğu durumda hak iddia edemez. Bu durumlar ise şunlardır:

-Hükümdarın bazı kötü davranışları.

-Halkın durumu.

Kardeş Katli

Kardeş katli genelde uygun görülmez. Eğer kardeşi haksız yere isyan çıkarıyorsa, olaylar çıkarmışsa vs idam cezası olarak uygulanır.

DİYAR REHBERİ ♛ Diyar'ın HükümdarlarıWhere stories live. Discover now