Stāstu rakstīšanas fāzes

219 23 22
                                    

Pirmā fāze
Taureņu un cukurvates stadija

Kad galvā tikko radusies doma, viss sākumā notiek elementāri. Pirmie darbi- izdomāt varoņa izskatu, vārdu, pamata scenāriju, ir izdarāmi viegli,  bez piepūles un lielu entuziasmu par savu stāstu. Viss ir lieliski! Iedvesma nes autoru uz saviem spārniem.

Otrā fāze, Variants nr 1
Gandrīz saspiedušās rozā brilles

Parasti šī fāze novērojama pēc pirmo nodaļu publicēšanas. Šis notikums- pirmās stāsta nodaļas publicēšana ir kā dzimšanas diena. Mēs rakstnieki atklājam Jums lasītājiem lielāku vai mazāku daļu sevis, un sagaidām sajūsmu, kas ir ja ne lielāka, tad tik pat liela kā mūsējā. Kad/ Ja lasītāji tomēr nav tik lielā sajūsmā kā cerēts, tas noved pie tādām pārdomām kā: "Ko es daru nepareizi? Kāpēc tā?"

Tāpēc ja Jums patīk stāsts, nebaidieties iepriecināt tā rakstnieku ar kādu jauku komentāru! Varbūt tieši Tavs komentārs iedvesmos turpināt!

Otrā fāze, Variants nr 2
Gandarījums

Ja stāsts ir vainagojies tieši ar tādiem panākumiem kā biji cerējis/usi, noteikti nav iemesla čīkstēt un padoties. Baudi šo momentu, tas ir Tavs slavas mirklis! Tik tiešām, šajā brīdī katru rakstnieku pārņems kaut neliels lepnums par savu iztēles bērnu. Tā teikt: "jo lielākas pūles ieguldi, jo lielāks gandarījums par paveikto".

Trešā fāze
Pagrimums

jeb rakstīšanas koma, fantāzijas krīze, runas aizcietējums u.t.t., u.t.j.

Šis posms pēc kāda laika piemeklē teju ikvienu rakstnieku, tas ir normāli.

Vairāk nav spēka rakstīt, zūd motivācija. Doma, kas sākotnēji likās lieliska atmirdz 20 jaunās nokrāsās, turklāt pamanām aizvien vairāk šķēršļu un defektu.

Ja rakstnieks "izšļūc" cauri savam stāstam nepiedzīvojot šo fāzi, viņš ir viens riktīgs veiksminieks!

Ceturtā fāze, variants nr 1
Ar Dievu!

Šī fāze diemžēl piemeklē daudzus rakstniekus. Nespējot atgūties no pagrimuma mēs gluži vienkārši iznīcinām stāstus.

Tam var būt daudzi iemesli:
* iedvesmas zudums
* motivācijas trūkums
* nogurums
* vēlme sākt kādu jaunu stāstu
* sevi noēdoša kritika
* u.c.

Lūdzu, nenosodiet rakstniekus par viņu izvēlēm, tie ir viņu stāsti. Ja kāds no jūsu mīļakajiem stāstiem tiek izdzēsts neuzspiediet autoram turpinājumu.

Ceturtā fāze, nr 2
Laumiņu putekļi

Pēc nebeidzamiem sausuma laikiem beidzot sāk līt! Iedvesmas trūkums ir beidzies un atkal atsākas rakstīšanas plūdi! Lūk tā patiesi ir maģiska sajūta!

Piektā fāze
Pensija

Protams, nav divu domu- autors ir pabeidzis savu stāstu! :)

Pilnīgi iespējams, ka pēc ceturtās fāzes, aplis sākas no sākuma. Varbūt līdz Pensijai būs jārotē šajā apburtajā lokā trīs reizes, varbūt piecas. Tas ir pilnībā atkarīgs no autora.

***

Man ir patiess prieks uzsākt savu blogu, jo pati esmu iestrēgusi Pagrimuma fāzē.

Komentāros ieraksti, kuras fāzes apraksts Tev patika vislabāk/ kura fāzē atrodies Tu pats!

Kas lācītim vēderā? Where stories live. Discover now