Manas mīļākās grāmatas

105 8 13
                                    

Sākšu ar to, ka, mīlīši.. Termins "mīļākā grāmata" ir bezgala riebīgs. Tas mani kopš mazām dienām ir iedzinis stūrī.

Teju jebkura grāmata ir vērtīga, jo katrs autors ir ielicis tajā savu individuālo domu. Kaut ko ņemt un mācīties var no jebkuras grāmatas!

Tomēr šīs te grāmatas man personīgi ir licies kaut kas absolūti fantastisks:
(Numurējumam nepievērsiet uzmanību, visas ir labas!)

1) Dž. K. Roulinga, Harijs Poters - protams, klasika! Savu maģisko ceļu sāku jau 4. klasē, taču pēc visiem šiem gadiem neesmu pārstājusi ilgoties pēc šī stāsta. Grāmatas ir biezas, taču ak jel! Kaut tās būtu vēl biezākas! Svarīgākais ko esmu iemācījusies: "Spēcīgākā burvestība ir mīlestība"/ Albuss Dumidors

2) Sūzena Kolinsa, Bada spēles- pie šīs grāmatas ķēros jau trešajā klasē un pirmo grāmatu esmu pārlasījusi vairāk kā piecas reizes. Esmu sajūsmā par rakstnieces izdomu, grāmata, kas lika maniem nerviem kūsāt no pirmās līdz pat pēdējai nodaļai. Šī grāmata man atvēra acis uz to, ka sev mīļie cilvēki jānovērtē, tos nav jāuztver par pašsaprotamiem. Un, protams, nepadodies bez cīņas!

Par sekojošajām divām grāmatām, pakalnos -LifeIsAStory- priekšā! Tās bija fantastiskas, paldies!

3) Urzula Poznanski, Erebos- grāmata, kas ir absolūti orģināla, rakstīta datorspēles pasaulē. Izklausās jēli? Stāsts un tā atrisinājums ir vienreizējs!

4) Rūta Šepetis, Starp pelēkiem toņiem- pirmā grāmata, kuru izlasīju vienas dienas laikā. Jaatzīst tā nav vārguļiem. Stāsts ir patiess, par cilvēku izsūtīšanu uz Sibīriju. Šī grāmata man atvēra acis- jaunā paaudze galīgi nenovērtē mūsu valsts brīvību, tā šķiet pašsaprotama. Ja vēlaties paplašināt viedokli un vēstures zināšanas, šī grāmata ir domāta Jums!

5) Sofija Kinsela, Man ir tavs telefons- Humora deva ik vienam! Viegli lasāma un ārkārtīgi aizraujoša grāmata, nu dien iesaku visiem! Tā smējusies par grāmatā rakstīto nebiju nekad dzīvē!

6) Laura Dreiže, Laimes monitorings- sen nebiju pievērsusies latviešu rakstniekiem, taču pērnajā ziemā pavisam nejauši uzgāju Lauru Dreiži! Grāmata, kuras pēdējās lapaspuses mani sastindzināja un uzdzina no tiesas aukstus baiļu sviedrus. Laimes monitorings ir rakstīts zinātniskās fantastikas žanrā, kuram varbūt nav tik daudz piekritēju, taču garantēju- Jums patiks! (Esmu izlasījusi gandrīz visas Lauras grāmatas- Pēdējais skūpsts, Naktstauriņš un Deja ar nāvi triloģija. Atlikusi tikai Pūķa dziesma. Taču jāatzīst LM tāpat ir mana iecienītākā grāmata).

7) Nīls Geimens, Kapsētas grāmata- no pirmā acu uzmetiena grāmata ir paredzēta bērniem. Par to vēsta arī salīdzinoši vienkāršā valoda, taču neatceros, ka kāds izdomāts stāsts būtu mani tā aizkustinājis. Vispār godīgi sakot, kas attiecas uz grāmatām, neesmu no raudulīgajām, taču Kapsētas grāmatas stāsts izspieda arī no manām acīm pāris lāses. Turklāt es piedzīvoju kvalitatīvāko plot twist (negaidīts straujš notikumu pavērsiens) pēdējo gadu laikā.

8) Viktorija Hislopa, Sala- jau atkal vēsturisks romāns, šoreiz par lepras slimniekiem. Šī grāmata salauž driskās stereotipus par slimību lepra. Stāsts nav par nāvi, kā varētu šķist, bet gan dzīvi un tās baudīšanu brīdī, kad tas šķiet neiedomājami. Sākumā domāju, ka grāmata mani nepavilks, taču tas ātri vien mainījās. Šis stāsts mani ieveda krētiešu dzīvē, iepazīstināja ar Spinalongu un ar diezgan neparastām ģimenes attiecībām. Katrā ziņā, lūdzu, nepametiet lieliskas grāmatas tikai tādēļ, ka tās saistītas ar vēsturi. Grūtāk lasāmas, taču divtik vērtīgas!

9) Zenta Ērgle, Starp mums meitenēm runājot- šī ir latviešu grāmata, kas mani nohipnotizēja. Pirmkārt, valoda šajā stāstā ir fantastiska- laiks, kad pašreiz populāro un pierasto "cool, I mean, really?" un tā tālāk, vietā ir: "mutere, točno?, nu ja otvečaju" un citi vācu un krievu valodas barbarismi. Mani vismaz ārkārtīgi aizrāva šis 20. gadsimta slengs. Šī grāmata palīdzēs iepazīt Jūsu vecāku jaunības dzīves apstākļus/ atminēties jūsu pašu jaunību. Otrkārt, lai gan sižets ir diezgan vienkāršs- par skolas dzīvi un pusaudžu pieaugšanu, tas liek absolūti pieķerties galvenajiem varoņiem. Un, protams, treškārt varbūt pat galvenokārt- šajā grāmatā Baiba un Daumants ir paši galvenie varoņi, taču individuāls stāsts ir vairāk kā 10 personāžiem. Varēsiet just līdzi gan skolotājam Reinim Kadiķim, Margai un Ritai, Dacei un Pēterim, Svetlanai un Mārcim, Dēzijas skumjajam, taču pamācošajam stāstam, gan izprast mazāk figurējošos tēlus kā Tagils, Sanita, Baibas māte, Daumanta vecāki un vēl daudzus citus. Ja jūs man jautātu vai ir vērts izlasīt, es spiegtu, nevis noteiktu: "jā!"

10) Margareta Mičela, Vējiem līdzi- un atkal vēsture. Taisnība, stāsts plešas vairāk kā 1000 lapaspušu garumā  (ja lasāt normāla lieluma burtiem, nevis kā es, bezmaz vai ar palielināmo stiklu), taču tas ir ļoti ticams atspoguļojums Amerikas pilsoņu karam starp ziemeļu un dienvidu iedzīvotājiem (kara iemesls- ziemeļi vēlējās atcelt verdzību, dienvidi paturēt). Savulaik tas man lieti noderēja vēstures stundās.. Jāatzīst lasīju šo grāmatu aptuveni 3 mēnešus sestajā klasē, taču neko nenožēloju. Stāsts joprojām dzīvo manā atmiņā diezgan svaigs. Svarīgākais ko iemācījos- cilvēkam raksturīgi iekārot to kā viņam nav, taču kad tas šķiet dabūts, viņš apzinās, ka laime vienmēr bijusi tepat deguna galā. Šo grāmatu tomēr rekomendēju tikai pacietīgākajiem lasītājiem, tai ir grūti pieķerties.

11) Gijoms Miso, Rītdiena- biju dzirdējusi par stāstiem kur nākotne un pagātne saskarās, taču pirmo reizi lasīju ko tādu. Sieviete dzīvo 2011. gadā, bet vīrietis 2010. gadā. Viņi uzsāk saraksti caur vecu datoru.. Stāsts pieprasīs visu Jūsu uzmanību, un Jūs nevarēsiet to nesniegt! Šī ir viena no grāmatām, kas ir absolūts vakuums!

Katra no šīm grāmatām ir likusi man elpot straujāk; nav ļāvusi mierīgi gulēt naktīs, jo gribās tikai vēl dažas lapaspuses, kas pārvēršās nodaļās..

Ja esi lasījis kādu/as no šīm grāmatām dalies komentāros arī ar savu pieredzi!

Un, lūdzu, uzrakstiet katrs pāris fantastiskas grāmatas, kuras ieteiktu man izlasīt!

Mis Peregrīne iet uz beigām, un rezervē palikusi vairs tikai Meistars un Margarita!

Kas lācītim vēderā? Where stories live. Discover now