Zinātniskas pārdomas un vēl šis tas

38 7 4
                                    

Gribu dalīties pieredzē ar zinātniskās fantastikas, vēstures, nu principā par jebkura sarežģītāka žanra stāsta struktūras veidošanu.

Kā apsvilinājos es:
*YES! Man ir fantastiska ideja!
*YES! Radās neiznīcināma uguns, jo zinātnieki mēģināja iznīcināt toksiskos atkritumus ar uguni, un radiācija to visu savilka kopā.
*gadu mācās fiziku*
*ļoti pazemota izdzēš stāstu*

A/P- pašlaik runa ir par stāstu "Laika pelni", ceru to kādu dienu pārrakstīt un atkal to laist apgrozījumā.

Tātad ko mēs varam mācīties no mana tizluma.

Pats svarīgākais! Ja vēlies rakstīt stāstu neparastā žanrā pievērsies kārtīgai izpētei.
Nevēlos apstrīdēt neviena spējas, bet visticamāk Tev neizdosies radīt šo pasauli reālu un ticamu, ja tajā nebūs faktu un detaļu, tas graus stāsta kvalitāti.

Kādēļ?

Neizgudro jaunu Ameriku!
Lūk šajā gadījumā mans stāsts ir ļoti labs piemērs. Pieņemsim, ka Tu ļoti vēlies uzrakstīt stāstu (došu ļoti vieglu piemēru, lai visi saprastu) par kartupeļu tīrīšanu. Tu kaislīgi raksti, ieej azartā, lai gan šo tēmu nepārzini..
Rezultātā nonākam pie kaut kā šāda:

..kartupeļi bija violetā krāsā, un to mizošana man likās vissuperīgākais iedomājamais darbs- kad mani zobi sāka skrubināt mizu, kartupeļa saldā sula piepildīja manu muti..

Bet atceries, ka starp taviem lasītājiem būs vismaz pāris cilvēki, kas šo tēmu pārzina lieliski! Šāds teksts viņos uzreiz radìs pretrunas, un to lasot viņi visticamāk nodomās: "Ak dies', kas par sīci izgudroja šo stāstu? Es esmu kartupeļu mizošanas eksperts, un neviens nav spējīgs kartupeli normāli nomizot ar zobiem!"

Ceru, ka uztvērāt domu..

Ko nozīmē pētīt?

Piemēram, ja tava galvenā stāsta persona dzīvo Amerikā, izpēti kādi tur ir dzīves apstākļi, laika apstākļi u.t.t. (teen fiction)

Ja raksti vēsturisku romānu vislabāk izpēti gadus, notikumus, valdošo varu, reliģiju tajā reģionā.. (historical fiction)

Pat rakstot šausmu vai fantāzijas stāstu- radi detaļas, izdomā plānu un pasauli pēc kuras vadīties un pieturēties, lai vēlāk nenonāktu pretrunā ar sevi.

Raksti par tēmu, kuru pārzini! (Neatkarīgi no tā vai to pārzinājis esi vienmēr vai izzināji visus faktus tikai, kad pieķēries stāstam.)

Ceru, ka šis kaut nedaudz Jums palīdz! Atcerieties, neuztveriet personīgi! Es vienkārši vēlos, lai mācāties no manām kļūdām! ;)

Vai tu esi kādreiz "apdedzinājies" rakstot? Atbildi komentāros! Joprojām gaidu jautājumus Q&A! :)

Kas lācītim vēderā? Where stories live. Discover now