II.- Musíme to zastaviť/ROSS

732 77 33
                                    

Väčšina obyvateľstva sa stihla zhromaždiť pred Úradom. Aisha Awadová stojí pred nimi, ale vyzerá rovnako nechápavo ako každý iný. Nikto, kto tu ostal, presne nevie, čo sa stalo a čo spustilo sériu výbuchov, ktoré zničili značnú časť podzemia.

Pretlačím sa dopredu. Ľudia na mňa hľadia, nechápavo do mňa zabodávajú oči, ale v tej chvíli by mi to nemohlo byť viac ukradnuté. Viem, čo musím urobiť. A nič ma nezastaví.

Už sa nebudem skrývať za bielou kapucňou, nebudem hľadieť na svet ako lovená zver. Toho mám dosť. Títo ľudia musia poznať pravdu. Musí ju poznať každý v Kupole. Musia pochopiť, že násilie nič nevyrieši.

Miesto, ktoré vybudovala Amabel, je v troskách. Jej systémy pracovali z časti lepšie ako tie v Kupole. A teraz? Môžu byť radi, ak sa im strop nezrúti na hlavu.

Rio a Galia ma nasledujú a do mňa sa zas vleje tá nekonečná energia, prúd vzduchu, adrenalín. Nemôžem sa nechať zastaviť.

„Je to ona," počujem ako šepnú.

„Ona je vinná."

„Všetko je to kvôli nej."

Syčiace hlasy sa mi ozývajú v hlave, vkradnú sa do mojich myšlienok a niečo vo mne sa pýta, prečo chcem pomôcť ľuďom, ktorí ma natoľko neznášajú. Zatnem zuby a odtlačím spred seba vysokú postavu.

Zazrie po mne, ignorujem to. Dostanem sa až k Awadovej, ktorá o niečom horlivo no ticho diskutuje s Hawkem. Keď si ma všimnú, zmeravejú na mieste, ale Hawke ma následne prudko objíme.

Vymaním sa z jeho náruče a on si všimne moje krvavé ruky. Nejakej žene prikáže, aby doniesla obväzy a dezinfekciu. Rozhliadnuc po tvárach ostatných, nie som jediná, ktorá to bude potrebovať. „Čo sa stalo?" spýta sa Awadová, akoby presne vedela, že ja mám tú vytúženú odpoveď.

Otočia sa ku mne tváre. Najskôr len tých, ktorí ma poznajú. Následne aj ďalšie. Ľudia v dave zmĺknu, čakajúc vysvetlenie. Mám im povedať, že všetko v čo verili je lož? Zbúrať im všetky ideály a vysvetliť im, že ich manželia, synovia, bratia, sa spriahli s ľuďmi v Kupole a to takmer stálo život každého tu?

Mala by som to urobiť. Ale niečo ma zadrží. Je to letmý pohľad na Ria, ktorý mi pripomenie, ako som sa cítila ja, keď som sa dozvedela, že človek, ktorému verím, je klamár. Môžem im urobiť niečo také?

Nie. Odpoveď je jednoznačná, ale potrebujem, aby ma pochopili. Aby vedeli, že ja nie som nepriateľ, ja som ten, kto im teraz môže pomôcť.

„Stephanie Tysonová oklamala ľudí, ktorí tu žijú. Sprisahala sa so zapálenými ľuďmi pod zámienkou, že vás vytiahnu na svetlo sveta. Dohodli sa, že pomstia každého človeka, ktorý umrel kvôli Meerovej. Ktorý umrel kvôli Kupole. Kvôli človeku, ktorý zničil svet. Teraz sú vaši blízki na ceste za smrťou. V Kupole ich nič iné nečaká. Vypukne vojna, oni umrú. Prečo?"

Preglgnem a pozriem sa na vydesené tváre malých detí, ktoré sa krčia za maminkinými nohami. „Kvôli pomste. Nepopieram, z časti som za to zodpovedná. Lenže teraz nejde o mňa, nejde ani o to, kto toto miesto vytvoril, kto zničil Zem. Je to minulosť, uzavretá časť, ktorá sa nedá zmeniť. Ale môžeme ovplyvniť našu budúcnosť. Nemôžeme dovoliť, aby sa navzájom pozabíjali, ak nemajú ani poriadny dôvod."

Pozriem na Aishu Awadovú, na jej syna a pokračujem: „Neobviňujem vašich ľudí. Neobviňujem ani ľudí z Kupoly. Hoci mám na to dôvody. Mám všetky práva na to, aby som sa im chcela pomstiť. Predsa som teraz tu, napriek tomu, že ste ma chceli zabiť."

Vodca ✔Where stories live. Discover now