III.- Plán/HAWKE

620 75 23
                                    

Na tomto mieste sa nikdy nič nemení. Inokedy je to na plač, ale teraz by som si prial, aby som sa mohol skrútiť pri nohách Mess a ostať tu s ňou navždy. Nechcem odísť.

Aspoň z istej časti určite nie. Chcem ostať tu a dať na ňu pozor. Sledovať, či je jej stav lepší alebo horší.

Na druhej strane viem, že tu a teraz jej nepomôžem. Naopak, Ross ma skutočne potrebuje a jej činy, rovnako ako aj ich následky, viem ovplyvniť. Z tejto stránky som rád, že mi Awadová nedala na výber. Ja musím odísť.

Vtisnem Mess pusu na čelo a pohladím ju po ruke. „Ja sa vrátim." Stisnem jej voľnú dlaň. V druhej má schovanú guľku z AP-R zbrane.

Ani neviem, ako mi napadlo, aby som sem zaviedol Alexa, ale mal som pocit, že to je správny krok. A... a ak tá guľka pomôže a Mess sa zobudí, všetko naberie nový zmysel. „Dávaj si na seba pozor, sestrička."

Nechám ju tam bez slov navyše, ale skutočnosť, že odchádzam od nej, mi trhá srdce. Navyše ak ani neviem, čo presne chce Ross urobiť.

Vyjdem z jaskyne a všimnem si, že pred Úradom ešte stojí zopár ľudí. Ross má v rukách batoh, podobne ako aj ostatní. Galia sa opiera o stenu, Alex stojí vedľa nej, Eliott je zahľadený na vlastné topánky a Petr o niečom diskutuje so Salemom.

Pripojím sa k nim. „Kde ste nechali Ria?"

„Snaží sa nájsť rodičov toho dievčatka, ktoré sa mu zavesilo na krk," informuje Ross.

Prikývnem. „Mimochodom, zopár slov o tom, čo sa stalo, by sa zišlo." Kývnem k jej rukám, ktoré sú oviazané, ale presiaknuté krvou. Putá jej museli prestrihnúť kliešťami.

Ross si položí batoh k nohám. „Stephanie Tysonová. Dohodla sa s ľuďmi tu, že mi ukradnú ten kľúč a následne otvoria priechod. Jej plán však zlyhal a potrebovala aj mňa, aby sa dostala sem. Prinútili ma otvoriť tie dvere a potom ich Stephanie poslala do Kupoly. Tam sa vraj pomstia Meerovej a každému, kto sa na nich vykašľal. Mňa pripútala k lampe a následne podpálila horčík v stenách jaskyne. To spôsobilo tie výbuchy."

Alex neveriacky potrasie hlavou. „Steph? Ona sa z náš všetkých najviac zadušovala s tým, že nemôže vypuknúť vojna." Znechutene si odfrkne.

„Bol to jej plán. Na to, ako sa zbaviť vás dvoch a Ria," vysvetlí Ross. „Preto predpokladám, že sa vás bojí. Vravel si, že ona vám dávala dokopy plány o tom, kde môžete nájsť vchody. Stavím sa, že určila trasu, aby ste sa sem nikdy nedostali."

„Na čo by sa ich chcela zbaviť?" zaujíma sa Galia.

„Organizácia SODA," vysvetlí Alex, ktorému to už došlo. „Vo všeobecnosti tam mám spolu s Eliottom oveľa väčšie práva ako ona."

„Preto sa pýtam, ak sa teraz dostaneme späť, koľkí z vašich ľudí by sa pridali na vašu stranu?"

„Väčšina," zhodnotí po chvíli Eliott, ktorého prestali zaujímať vlastné topánky. „Ctia si tradíciu našich predkov."

„Čo máš vlastne v pláne?" zaujíma sa Alex. „Lebo akosi nepredvídam tvoje skutky, šéfka."

„Chcem to ukončiť. Ak sa v Kupole zjavíme ešte teraz, pokým sa nič veľké nestihlo udiať, a ľudia stadiaľto uvidia svoje rodiny, odložia zbrane. O tom nepochybujem. Možno nie každý, ale väčšina. Ak sa na našu stranu pripoja aj od vašej organizácie, Stephanie stratí armádu. Ľahko sa k nej dostaneme a vojna skončí skôr, akoby vypukla. Potom môžeme uskutočniť váš pôvodný plán, v ktorom vytiahnete moje spojenectvo s Aminou a Amabel. Zjednotíme toto mesto s Kupolou."

Jej plán znie úplne jednoducho. Podľa neho nemáme žiadnu úlohu, len si tam napochodovať a urobí sa to samo. No aj jej a aj nám je jasné, že to bude o kúsoček komplikovanejšie. Ak už nič iné, Meerová sa po tom všetko dobrovoľne nevzdá.

Ticho, ktoré nastane, preruší Rio. Pozriem jeho smerom, ale na rukách ešte stále drží trojročné dievčatko. „Vraj má len otca," podotkne Rio zachmúrene. „A ten sa, ako inak, vyparil."

„Daj ju niekomu na starosť."

„Hej? Chceš ju?" Natrčí ku mne malé dievča, ktoré okamžite zdrapí jeho vlasy a rozplače sa na celú jaskyňu.

Galia sa rozosmeje.

„Radšej si ju nechaj. Ja mám mačku," odbijem ho.

Mierne zbledne. „Hm, asi by som ti mal niečo povedať, Hawke," začne opatrne. „Tvoja mačka mi pomáhala nájsť Ross a potom... no... zrútil sa na ňu strop."

Normálne by som si povedal, že klame, alebo si zo mňa chce vystreliť, ale v jeho očiach sa zračí skutočná ľútosť. A fakt, že sa Sasha neobšmietala v kuchyni pri výbuchu, jeho slová len potvrdzuje. Prehltnem smútok za tou jednookou beštiou. „Aspoň ti pomohla nájsť Ross."

„Bez nej by sa mi to nepodarilo," prizná sa.

Prikývnem. Alex si nás neveriacky obzerá, akoby neveril tomu, že mi môže byť ľúto aj zvieraťa.

„Čo s ňou urobíme?" spýta sa Galia nakoniec a ukáže na dievča, ktoré sa schováva v Riovej náruči. „Nemôže ju so sebou ťahať."

„Aj iní si berú deti."

„Ale vlastné!" protestuje Rio okamžite.

„Ona si z teba urobilo ocka, tak nemáš veľmi na výber. Zunuješ sa jej, neboj." Alex naňho hľadí s úškrnom. Vlastne podobne ako Ross. Žeby si tí dvaja vyriešili svoje nezhody? „Prečo sa ťa tak drží?"

„Lebo som ju zachránil pred padajúcim plafónom," vysvetlí Rio. „Ale to som ešte nevedel, že sa ma bude držať."

„A tak by si ju nezachránil?" ozve sa Ross, ktorá celú situáciu len mlčky sledovala.

„Ale áno," povie porazene Rio, ale jeho pery sa roztiahnu do úsmevu. Takže si to vyjasnili.

„Dobre, tak na ňu dohliadni," uzavrie Ross celú debatu. „Mali by sme ísť, ostatní už čakajú."

„To sme tu len my?" spýtam sa neveriacky.

„Z tých, ktorí sa prihlásili, áno. Ostatných si dala zavolať Awadová, aby si prebrali, čo bude ďalej."

„A čo budeme robiť my?"

„Prejdeme ku Kupole, kde nám Rio otvorí vchod. Ak dobre počítam, mali by sme tam byť zajtra večer, pokiaľ berieme najkratšiu cestu. V tme sa ľahko dostaneme dnu."

„A potom?"

Ross si povzdychne. „Potom pôjdeme do školy. V budovách SOFTPOE bude mať vládu Meerová, v SODA Stephanie. Budova Ostreľovačov je príliš blízko k SOFT-u. Nemocnica nie je dobrý nápad, chorých ohrozovať nebudeme. Škola vyhovuje. Len budeme musieť prejsť veľkú vzdialenosť v úplnej tme a tichosti."

„Nepostrácajú sa ľudia?"

Ross pokrúti hlavou. „Cesta je rovná. Len v centre si budeme musieť dať ešte väčší pozor. Môžeme?"

Všetci postupne prikývnu, vrátane mňa. Ešte naposledy sa obzriem za trhlinou v stene, prehltnem guču a vykročím za ostatnými. Nechávajúc tu všetko, na čom mi kedysi záležalo. 



Ide sa do školy! -_- :D

Vodca ✔Where stories live. Discover now