Nedir Bu Wattpad?

651 41 25
                                    

İlk yazımın ne üzerine olmasını epey düşündüm. Sonunda artık kitap dünyasında fazlasıyla yer kaplayan bir durumdan bahsetmeye karar verdim. Son zamanlarda yayın evlerinin en büyük geçim kaynağı olan bu site hakkında düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Nedir bu Wattpad?

Çok fazla bilinmesine rağmen bilmeyenler için kısaca bahsedeceğim. Bir hikâye platformu olan bu site 5-6 yıl önce adını duyurdu bizlere. İnsanların kurgularını, hikâyelerini paylaşıp okurlardan kolaylıkla yorum alabilecekleri bu site birçok insan için büyük bir fırsat. Yazmayı gerçekten çok seven ve bunu bir tutku haline getirenler bu sitede yazdıklarını paylaşarak okurun beğenisine sunuyorlar.

İlk senelerde bu işe gönül veren insanlar çok güzel dönüşler almaya başlamışlardı. Vakit geçtikçe bazı hikâyeler binler, milyonlar okunmaya ulaştı. Fan kitleleri oluşmaya başladı. Amatör yazarların oluşturdukları toz pembe dünya, oraya yakışacak muhteşem ötesi karakterler genç okurları mutlu ediyordu. Telefondan girebildikleri bu dünyayı ellerinde, kitap sayfalarında görmek istemeye başladıklarında, olanlar oldu.

Çok sevilen o kurgu kitaplaştı. İmza günleri oldu. Küçük büyük tüm okurlar bu imza günlerine akın ettiler. Ve bunu gören insanların çoğunda aynı düşünce oluştu.

"Ben neden yazmayayım?"

Ve bir süre sonra Wattpad platformunda kötü çocuk, iyi kız, mafya klişeleri kol gezmeye başladı. Eline tableti, bilgisayarı alan kötü, şiddeti hayat felsefesi haline getirmiş adamlarla dolu ama insanların okurken salyalarını akatacakları karakterler oluşturdular. Bir başkasını taklit ederek aynı konuyu yüzlerce hikâyeye yaydılar. Popülariteye ulaşmak için bunun içine cinsellik kattıklarında işin tadını da kaçırdılar.

Genelde 10-25 yaş aralığı insanların kullandığı bu uygulamada artık yazmanın güzelliğini unutup yalnızca kitabı çıksın diye hikâyesinin içine şiddeti ve somut cinselliği katarak zihinleri kirletmeye başladılar. Bir genç kız yolda görse ödünün kopacağı tehlikeli adamları bu hikâyeler sayesinde iyi bir bireymiş gibi görmeye başladı.

Tecavüz, ensest ilişkiler, kadına şiddet normal bir durummuş gibi bu kurguların içine katıldı ve kitaplaştırıldı. Evet, kitaplaştırıldı. Milyon okunmaları gören yayınevleri içerikleri umursamadan, umursasalar bile okurların çokluğu gözlerini boyadığından bu kitapları raflara taşıdılar.

Kitapların değerleri unutuldu. Yazım kuralları hiçe sayıldı. Editörler sokak ağzını satırlara yerleştirmekte bir sakınca görmedi. Popülarite için küçük yaştaki insanlar yazar kimliğine büründü ve yayınevleri ticaret için buna ortak oldular. Bu da insanların gözünde Wattpad platformunu kötü bir yer haline getirdi. Bir kitapçıda, kitap fuarında sordukları kitabın Wattpad'den çıktığını duyduklarında yüzlerini buruşturmalarına sebep oldu.

Tabii bunlar tüm amatör yazarlar ve yayınevleri için geçerli değil. Wattpad uygulamasını bu kötülüklere dayanarak tamamen yargılarsak güzel yetenekleri ve sağlam kalemleri hiçe saymış oluruz.

Kurgusu, betimlemeleri ve içine kattığı küçük derslerle yazar sıfatını hak eden birçok insan var sitede. Ama maalesef içerisinde klişeleşmiş kirliliklerin olmaması okuru memnun etmiyor ve görülmüyor. Yine de raflara kazandırılan güzel kitaplar da yok değil. Bunları es geçemeyiz.

Evet, Wattpad gençlere okuma alışkanlığı kazandırıyor. Yazmaya yönlendiriyor. Ama doğru seçimleri yapmadıkları takdirde kötü düşünceleri de onlara aşılıyor. Yaşıtlarının yazar olmaları, imza günlerinde yabancı bir sanatçı ya da bir K-Pop idolüymüş gibi ilgi görmeleri onları heveslendiriyor. Bu konuda yayınevlerinin biraz daha özenli davranmalarını, seçimlerinde dikkatli olmalarını umuyorum.

Çocuğunuz, kardeşiniz, bir yakınınız bu uygulamayı kullanıyorsa onları bu konuda bilinçlendirmenizi öneririm. Umarım daha fazla kitaplar değersizleşmez ve herkes kendi yaşına uygun kitaplarla okuma alışkanlığı kazanır.

O zaman, iyi kitaplar iyi ki varlar!


Her gün yeni bir bölüm gelmektedir. Oylarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.

|Wattpad| Kitap Yazmanın Ayrıntıları.Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin